افزایش جمعیت زیر خط فقر مطلق با سیاست‌گذاری نادرست

یک استاد دانشگاه مطرح کرد افزایش جمعیت زیر خط فقر مطلق با سیاست‌گذاری نادرست یک استاد دانشگاه با بیان این‌که با جهش قیمت مسکن طی همین ۵ تا ۶ ماه اخیر می‌توان انتظار داشت که جمعیت دچار فقر مطلق نسبت به سال قبل بیش‌تر شده باشد؛ گفت، در صورتی‌که درست سیاست‌گذاری نشود، دست‌کم ۴ میلیون […]

یک استاد دانشگاه مطرح کرد

افزایش جمعیت زیر خط فقر مطلق با سیاست‌گذاری نادرست

یک استاد دانشگاه با بیان این‌که با جهش قیمت مسکن طی همین ۵ تا ۶ ماه اخیر می‌توان انتظار داشت که جمعیت دچار فقر مطلق نسبت به سال قبل بیش‌تر شده باشد؛ گفت، در صورتی‌که درست سیاست‌گذاری نشود، دست‌کم ۴ میلیون نفر دیگر به جمعیت زیر خط فقر مطلق کشیده می‌شوند.

رضا امیدی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه سیاست‌گذاری اجتماعی، در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن توضیح درباره چالش‌های اقتصادی اجتماعی امروز ایران اظهارکرد: براساس داده‌های پژوهشی در دوران بی‌ثباتی اقتصادی مانند جهش‌های قیمتی اخیر در بخش مسکن و ارز و… طبقات پایین و لایه‌های پایین طبقه متوسط بیش‌ترین خسارت‌ها را متحمل می‌شوند. به‌ عبارتی هزینه چنین تکانه‌هایی به دوش طبقات کم‌برخوردارتر تحمیل می‌شود.

شکاف ۵ درصد بالای جمعیت با بقیه بسیار زیاد است

وی با اشاره به داده‌های آماری مربوط به درآمد هزینه خانوار‌ها ادامه‌داد: بررسی‌ داده‌های آماری نشان می‌دهد که فاصله هزینه‌ای تقریباً ۵ صدک میانی جمعیت کم است و این بخش وضعیت مسطحی دارد. اما ۵ درصد بالای جمعیت شکاف بسیار زیادی با سایر گروه‌های اجتماعی دارند و در بالا شکاف بسیار زیادی وجود دارد.

این مدرس دانشگاه با بیان این‌که بیش از ۸۰ درصد تسهیلات بانکی طی ۳۰ سال اخیر به دو دهک ثروتمند جامعه رسیده است، اظهارکرد: همچنین ۳۰۰ خانوار از خانوارهای ثروتمند جامعه طی ۳۵ سال اخیر هیچ مالیاتی نپرداخته‌اند. در ماه‌های اخیر گزارشی از یکی از بانک‌ها منتشر شد که براساس آن ۲۰ نفر حدود ۷۰۰۰ میلیارد تومان به این بانک بدهی دارند. حجم فرار مالیاتی در دهک‌های پردرآمد بیش از ۴۵ هزار میلیارد تومان در سال برآورد می‌شود. یک علت این فرار مالیاتی به خاطر وجود راه‌هایی برای فرار در خود نظام سیاست‌گذاری است که چه بسا طی انواعی از فرایند‌ها در نظام مالیات‌گیری تعبیه شده است؛ انواع معافیت‌ها، گسترش روزافزون مناطق آزاد و … در سال گذشته بیش از ۲۸۰ هزار میلیارد تومان سود بانکی به سپرده‌های بانکی اختصاص یافته است. طبیعتاً طبقات پایین و متوسط سهم بسیار ناچیزی از رانتی به این بزرگی دارند.