وقتی آب روی آتش کارساز نمیشود بادبادکهای آتشزا یک کارشناس ایمنی میگوید آتش انواع مختلفی دارد و نباید برای مقابله با هر آتش، از آب استفاده کرد. آتشسوزی یکی از اتفاقات مهلک و نابودگر است که میتواند به علل متفاوتی با یک آتش کوچک آغاز شده و گستره بسیار بزرگی تا اندازه یک ابرشهر را […]
وقتی آب روی آتش کارساز نمیشود
بادبادکهای آتشزا
یک کارشناس ایمنی میگوید آتش انواع مختلفی دارد و نباید برای مقابله با هر آتش، از آب استفاده کرد.
آتشسوزی یکی از اتفاقات مهلک و نابودگر است که میتواند به علل متفاوتی با یک آتش کوچک آغاز شده و گستره بسیار بزرگی تا اندازه یک ابرشهر را از بین ببرد.
برای مثال آتشسوزی بزرگ شیکاگو در سال ۱۸۷۱ میلادی از یک طویله کوچک شروع شد و بخش شایان توجهی از شهر را سوزاند. در این آتشسوزی که خوشبختانه سرعت گسترش پایینی داشت، ۳۰۰ نفر جان خود را از دست داده و صدها هزار نفر بیخانمان شدند.
آتشسوزی بزرگ شیکاگو موجب شد شهر، دوباره و با ضوابط جدید و سختگیرانهای ساخته شود و حتی قوانین ساختمان و نظارتی نیز دستخوش تغییراتی شدند. شهر شیکاگو که فشرده و پیوسته ساخته شده بود، از نو و روی خاکستر شهر قبلی با فاصله و رعایت انفصال ساختمانها ساخته شد.
آتشسوزی توکیو از این نیز به مراتب بزرگتر بود که با یک زلزله آغاز شد. این آتشسوزی از یک نقطه شهر آغاز نشده و همزمان چندین نقطه از شهر درگیر حریق شد. در این حادثه عدد بارو نکردنی ۱۴۵ هزار نفری برای تلفات ثبت شده و نزدیک به دو میلیون نفر خانههای خود را از دست دادهاند.
داریوش مرادی، کارشناس ایمنی به ایسنا گفت: سرعت انتشار آتش به قدری است که پیش از روبهرو شدن با آن امکان تصورش وجود ندارد. گاهی ممکن است سرعت انتشار آتش به چندین متر در ثانیه برسد که البته به مهیا بودن عناصر مثلث آتش بستگی دارد.
وی معتقد است سیاستهای مقابله با آتش در دو بخش عملیاتی و پیشگیرانه تقسیمبندی میشود که اقدامات پیشگیرانه به مراتب مهمتر و البته کم هزینهتر است. در بخش اقدامات پیشگیرانه، علاوه بر ضوابط و قوانینی که باید در نظر گرفته شود، آموزش و تشریح فعالیتهای پرخطر نقش اساسی دارد.
این کارشناسی ایمنی انواع آتش را اینگونه بیان میکند که در دسته نخست آتش توسط مواد خشک رخ میدهد. در این حالت آتش از خود خاکستر به جا خواهد گذاشت و این آتش با آب به خوبی خاموش میشود. در صورت مشاهده چنین آتشی میتوان در دقایق نخست با پاشیدن آب بر روی کانون آتش، آن را خاموش کرد.
مرادی ادامه میدهد دیگر انواع آتش که از نظر نوی شروع آتشسوزی ۷۵ درصد از انواع آتش را شامل میشوند باید از مقابله با آب برای خاموش کردن آن اجتناب کرد. در آتشسوزی مایعات قابل اشتعال از جمله بنزین، در صورت پاشیدن آب بر روی کانون آتش، آتش شعلهورتر خواهد شد.
وی میگوید در این حالت آب با بر هم زدن مایع قابل اشتعال، در گام اول مایع را پخش میکند و آن را وسیعتر میکند و در گام دوم اکسیژن بیشتر به آن میرسد. همچنین آتشهایی که در اثر الکتریسیته یا اتصال برق رخ میدهند در صورت خاموش کردن با آتش ممکن است موجب فشار به منبع برق شده و انفجار یا برقگرفتگی ایجاد کنند.
این کارشناس ایمنی کارگاهی میافزاید آتشهای ناشی از اتصال باید با خاموش کنندههای دیاکسیدکربن خاموش شوند. برخی آتشها نیز در اثر فلزاتی از جمله کلسیم و منیزیم رخ میدهند. برخورد آب با این فلزات در همان لحظه نخست انفجار و حریق شدیدی ایجاد میکند و جالب است که بدانید از نظر علم شیمی آب، فلزاتی همچون منیزیم را آتش میزند. این آتش را باید با شن یا خاک کاملاً خشک خاموش کرد.
مرادی معتقد است، برخلاف باور عمومی، تنها یک نوع از ۴ نوع آتش، با آب خاموش میشود و مردم باید در صورت مقابله با آتش با حفظ آرامش، بسته به نوع آتش با آن برخورد کنند. بهترین حالت این است که در خانهها نیز کپسولهای مناسب مقابله با آتش وجود داشته باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.