صدور اسناد مالکیت اراضی دولتی نخستین گام در راستای جلوگیری از زمینخواری

    رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با انتقاد از کم کاری دستگاه‌ها جهت تثبیت مالکیت اراضی دولتی، صدور اسناد مالکیت اراضی دولتی را نخستین گام در راستای جلوگیری از زمینخواری خواند. به گزارش خانه ملت، احمد تویسرکانی در توضیح پدیده زمینخواری و نقش سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این خصوص، […]

 

 

رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با انتقاد از کم کاری دستگاه‌ها جهت تثبیت مالکیت اراضی دولتی، صدور اسناد مالکیت اراضی دولتی را نخستین گام در راستای جلوگیری از زمینخواری خواند.

به گزارش خانه ملت، احمد تویسرکانی در توضیح پدیده زمینخواری و نقش سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این خصوص، گفت: پدیده زمینخواری معلول عدم نظارت لازم توسط دستگاه‌های متولی زمین است، در واقع عدم پیگیری جهت تثبیت مالکیت‌های دولت در رابطه با این اراضی زمینخواری را رواج داده است هرچند طبق قوانین و مقررات برای هر بخش از مجموعه اراضی دولتی متولی تعیین شده است.

وی با بیان این‌که در رابطه با بستر و حریم سواحل وزارت نیرو، در رابطه با منابع طبیعی و جنگل‌ها سازمان جنگل‌ها و مراتع، در خصوص اراضی شهری هم وزارت راه و شهرسازی متولی است، افزود: وظیفه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور صدور اسناد مالکیت است، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور همچنین زیرساخت لازم جهت تثبیت مالکیت را ایجاد کرده و قوانین هم این تکلیف را برای دستگاه‌های متولی زمین و منابع طبیعی نسبت به صدور اسناد مالکیت قائل شده‌ است.

تویسرکانی با بیان این‌که برای جلوگیری از تعدی به اراضی دولتی، صدور اسناد مالکیت اراضی دولتی نخستین و مهم‌ترین اقدام است، گفت: دستگاه‌های متولی موظفند نقشه و مستندات مالکیت‌های دولت در هر بخش را به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای صدور اسناد مالکیت ارایه کنند.

رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور معتقد است: با ثبت اسناد مالکیت دولتی بسیاری از مشکلات دولت در حوزه زمینخواری رفع می‌شود.

تویسرکانی به موضوع کاداستر به عنوان یکی از موانع زمینخواری در کشور، گفت: قانون جامع کاداستر کشور در پایان سال ۹۳ تصویب و از ابتدای سال ۹۴ اجرا شده، طبق آن سازمان ثبت اسناد و املاک مکلف شده تا این قانون را ظرف ۵ سال در سراسر کشور به خصوص در خارج از شهر‌‌‌‌ها اجرا کند که خوشبختانه کاداستر در عرصه شهر‌‌‌‌ها تا ۹۸ درصد و در محدوده روستا‌‌‌‌ها حدود ۹۵ درصد اجرا شده ولی آن‌چه مهم است کاداستر خارج از شهر‌‌‌‌ها و اراضی دولتی و منابع طبیعی است.

طرح کاداستر نقش جدی در پیشگیری از زمینخواری دارد

وی با بیان این‌که ظرف یک سال گذشته پیشرفت کار متناسب با تکلیف بوده، گفت: در واقع با تخصیص منابع لازم از سوی دولت زودتر از ۵ سال مقرر قانونی طرح کاداستر را اجرا می‌کنیم و مالکیت اشخاص و دولت را تثبیت خواهیم کرد چرا که نقش جدی در پیشگیری از زمینخواری دارد.

رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با بیان این‌که متأسفانه همکاری لازم از سوی دستگاه‌ها برای اجرای طرح کاداستر صورت نگرفته است، گفت: در حال حاضر نیازمند ارایه نقشه‌ها و مستندات مربوط به مالکیت‌های دولت در هر بخشی اعم از منابع طبیعی، بستر و حریم رودخانه‌ها هستیم اما همکاری به خصوص از سوی سازمان جنگل‌ها، مراتع و منابع طبیعی کشور در ارایه نقشه‌ها بسیار کند است.

تویسرکانی افزود: پیگیری و جلسات با تمامی سازمان‌ها از جمله سازمان جنگل‌ها، مراتع و منابع طبیعی کشور صورت گرفته اما آن‌‌‌‌ها اعلام می‌کنند امکانات لازم را در دست ندارند.

وی یادآور شد: زمینخواری در دو پدیده قابل تصور است نخست تصرف زمین دولتی و نوع دیگر تبدیل اراضی با کاربری کشاورزی و باغی به املاک و زمین‌های سودآور که لازمه عدم تصرف منابع طبیعی و ملی حراست، مواظبت از زمین‌های دارای متولی و نظارت دقیق برای جلوگیری از تعدی نسبت به تغییر کاربری است، در این راستا آن‌چه در حوزه وظایف سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است به درستی صورت گرفته است.

 

رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور همچنین به پیگیری پدیده زمینخواری در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس اشاره کرد و گفت: کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در این خصوص از ما نظر خواهی کرده اما نامه‌ای در این خصوص که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور متولی و دخیل در زمینخواری باشد با ما نرسیده است.