مشکل بزرگ زیستمحیطی در چند قدمی پایتخت براساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از ۴۰ درصد پسماندهای بیمارستانی عفونی هستند و سالانه ۶ میلیون نفر در جهان به دلیل نبود مدیریت صحیح این پسماندها جان خود را از دست میدهند. به گزارش سیناپرس، براساس برآوردی که انجام شده روزانه حدود ۴۵۰ تن پسماند پزشکی در […]
مشکل بزرگ زیستمحیطی در چند قدمی پایتخت
براساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از ۴۰ درصد پسماندهای بیمارستانی عفونی هستند و سالانه ۶ میلیون نفر در جهان به دلیل نبود مدیریت صحیح این پسماندها جان خود را از دست میدهند.
به گزارش سیناپرس، براساس برآوردی که انجام شده روزانه حدود ۴۵۰ تن پسماند پزشکی در کشور و ۸۰ تن زباله بیمارستانی در تهران تولید میشود که ۲۵ درصد آن زبالههای عفونی است که در زمینه ضدعفونی، جمعآوری و دفع آنها مشکلات بسیاری وجود دارد. هنوز تعدادی از بیمارستانها و اکثر درمانگاهها در کشور فاقد سیستم ضدعفونی کردن و نیز امحای زبالههای عفونی هستند. شهرداریهای هم فاقد زیر ساختها و تجهیزات لازم برای جمعآوری و دفع زبالههای بیمارستانی و عفونی هستند و با توجه به نبود اعتبارات مورد نیاز وزارتخانههای بهداشت و کشور هر یک مسؤولیت را به دیگری محول میکنند و سازمان حفاظت محیطزیست هم تنها وظیفه نظارت را برای خود قائل است.
این در حالی است که اگر این پسماندها به درستی جداسازی و امحا نشوند، خطرآفرین خواهند بود و عواقب بدی به دنبال خواهند داشت زیرا بخشی از پسماندهای بیمارستانی عفونی و بخش دیگر نیز پسماندهای تیز و برنده هستند که باید از یکدیگر تفکیک شوند.
هماکنون آرادکوه(درست بیخ گوش شهر تهران) محل دفع پسماندهای پزشکی است؛ محلی که همه بیمارستانها زبالههای عادی و عفونی شان را مخلوط آنجا دفن میکنند. محلی که در آن به وفور سرنگ، آمپول، چاله پر از خونابه، بخشهایی از بدن انسان، لباس خونی و تجهیزات اتاق عمل، باند عفونی، داروهای شیمیایی، کیسههای خونی و… یافت میشود. محلی که عفونت بیداد میکند و راهیابی شیرابههای آن به آبهای زیرزمینی میتواند خطرات بیشماری به بار بیاورد.
چندی پیش عیسی کلانتری، رییس سازمان محیطزیست کشور وضعیت دفع پسماندهای صنعتی، بیمارستانی و عادی را به ویژه در تهران قابل قبول ندانست و گفت: دولت بودجه ۱٫۳ میلیارد دلاری برای پسماندهای بیمارستانی، صنعتی و عادی برای امسال تخصیص داده بود که مجلس شورای اسلامی آن را تصویب نکرد.
وی اظهارداشت: هماکنون قرار است وزارت کشور هزار میلیارد تومان برای رسیدگی به وضعیت پسماندهای صنعتی، بیمارستانی و عادی کلانشهرها و شهرهای شمالی بدهد که این مبلغ در واقع نوعی نسیه است.
تفکیک زبالههای ویژه پزشکی و عادی در بیمارستان الزامی است
محسن فرهادی، معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، تفکیک زبالههای ویژه پزشکی و عادی در بیمارستانها را الزامی دانست و گفت: براساس قانون، بیخطرسازی پسماندهای ویژه پزشکی خارج از بیمارستان ممنوع است.
وی افزود: بیمارستانها، مراکز جراحی محدود، آزمایشگاهها و مطبها تولید کننده پسماندهای ویژه پزشکی هستند و بیمارستانها باید دستگاه بیخطرکن داشته باشند.
وی با بیان اینکه بهطورکلی ۳ شکل از پسماند بیمارستانی داریم، گفت: یکی پسماندهای ویژه پزشکی که به دلیل نبود امکانات لازم بیخطرسازی نمیشوند. در صورت وجود چنین پسماندهایی بیمارستان تخلف کرده است. نوع دوم پسماندهای ویژه پزشکی هستند که بیخطر میشوند و نوع سوم پسماندهای عادی هستند که توسط بیمارستانها تولید میشوند.
وی اظهارداشت: حدود ۹۳٫۸ درصد بیمارستانهای کشور دستگاههای بیخطرساز دارند که طی آن به روش اتوکلاو، بار میکروبی به حدی کاهش پیدا میکند که کاملاً استریلیزه میشود و بار میکروبی بیماریزا در پسماندهای عفونی از بین میرود و این روش نیز توسط سازمان جهانی بهداشت مورد تأیید قرار گرفته است.
فرهادی خاطرنشانکرد: در بیشتر بیمارستانهای کشور تفکیک اصولی انجام میشود، اما در تهران هنگام انتقال آنها در خارج از بیمارستان، مجدداً این پسماندها با هم یکی میشود. درخواست ما از شهرداری تهران این است که وسایل نقلیه و مکان مجزایی را برای پسماندهای بیمارستانی قرار دهد؛ زیرا تا زمانی که زبالههای عادی با پسماندهای ویژه پزشکی تلفیق نشدهاند، به عنوان زبالههای عادی تلقی میشوند و اگر با هم تلفیق شوند دیگر مجاز به تفکیک آنها نیستیم.
فرهادی تأکیدکرد: ما از شهرداری دو ماشین میخواهیم؛ یکی برای زبالههای عادی و بیخطر شده و یکی هم برای زبالههایی که بیخطر نشدهاند. اگر قرار باشد شهرداری پسماندهای بیخطر نشده را حمل کند باید از ماشینهای مخصوص برای این کار استفاده کند و تعرفه حمل پسماندهای بیخطرسازی نشده را هم دریافت کند. ما نیز به عنوان دستگاه نظارتی با آن بیمارستانها برخورد خواهیم کرد.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت تأکید کرد: به سازمان مدیریت پسماند اعلام کردیم که اگر بیمارستانی زبالههایش را بیخطرسازی نکرده یا دستگاهی برای این منظور تهیه نمیکند و کار را مطابق قانون انجام نمیدهد یا تخلف میکند، نام آن مرکز را به ما اعلام کنند. باید توجه کرد که شیوهنامهای بین وزارت بهداشت به عنوان ناظر و سازمان حفاظت محیطزیست به عنوان ناظر عالی که قانون تعیین کرده است، در این باره در حال تدوین است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.