اعتمادسازی، الزام اول سپرده‌گیری ارزی

عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران مطرح‌کرد اعتمادسازی، الزام اول سپرده‌گیری ارزی مناقصه‌مزایده‌ـ عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران یادآور شد: بانک مرکزی بخشنامه سپرده‌گیری ارزی را به شبکه بانکی ابلاغ کرد تا با اجرای آن ارزهای که اصطلاحاً با عنوان ارز خانگی می‌شناسیم سامان بگیرد. در این بخشنامه برای سپرده‌های دلاری ۴ درصد، برای یورو ۳ […]

عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران مطرح‌کرد

اعتمادسازی، الزام اول سپرده‌گیری ارزی

مناقصه‌مزایدهـ عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران یادآور شد: بانک مرکزی بخشنامه سپرده‌گیری ارزی را به شبکه بانکی ابلاغ کرد تا با اجرای آن ارزهای که اصطلاحاً با عنوان ارز خانگی می‌شناسیم سامان بگیرد. در این بخشنامه برای سپرده‌های دلاری ۴ درصد، برای یورو ۳ درصد و برای درهم امارات دو درصد سود در نظر گرفته ‌شده است و امید است که اجرای این بخشنامه به بهبود ساماندهی ارز و تأمین آن کمک کند.

به گزارش مناقصه‌مزایده عباس آرگون تصریح‌کرد: به‌طورمعمول هر بخشنامه‌ای که نرخ و روش‌هایی درباره سپرده‌ها را شامل شود، مورد تحلیل کارشناسان قرار می‌گیرد اما به نظر می‌رسد پیش از هر بحثی درباره میزان سودهای تعیین‌شده یا شیوه اجرا، باید به الزام اعتمادسازی به‌عنوان مقدمه اجرای این بخشنامه پرداخت.

وی افزود: دارندگان ارز در خانه تجربه خوبی از واگذاری ارزهایشان به بانک‌ها ندارند. در سال‌های گذشته ارز دریافتی از مردم به ریال به آنها بازگردانده شده و نرخ آن نیز مبادله‌ای محاسبه شده بود. این بدسابقه بودن به تردید درباره موفقیت سپرده‌گیری ارزی دامن می‌زند.

این فعال اقتصادی ادامه‌داد: سؤال بزرگ این است که آیا بانک مرکزی به‌عنوان ضامن سپرده‌های ارزی سرمایه اجتماعی لازم برای جلب نظر و اعتماد مردم را داراست؟ به نظر من تلاطم‌های اخیر در زمین اقتصاد و بخشنامه‌های متعدد بدنه اعتماد مردم به بانک‌ها را تضعیف کرده است و شاید این وضعیت اجرای هر نوع تصمیم تازه را با چالش روبه‌رو کند.

آرگون گفت: در شرایط عادی به‌طور حتم از ایجاد سپرده ارزی استقبال می‌شد و تأثیر بیش‌تری داشت اما اکنون کمی خوش‌بینانه است که فکر کنیم بلافاصله بیش‌تر دارندگان ارز، دلار و یورو و درهمشان را در اختیار بانک‌ها قرار می‌دهند تا مشکلات مختلف از جمله دسترسی فیزیکی به ارز حل شود.

عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران با بیان این‌که نمی‌توان ارزهایی که دست مردم است را به ‌درستی تخمین زد، افزود: اظهارنظر کارشناسان یا تخمین‌های سیاست‌مداران و مسؤولان اقتصادی صرفاً برآوردی است که ممکن است تطابق زیادی با واقعیت‌ها نداشته باشد.

به گفته آرگون همه مردمی که ارز نگه‌داری می‌کنند دلال و سوداگر نیستند، بخشی از مردم برای سفر ارز گرفته‌اند و بخشی را نگهداری کرده‌اند، بخشی دیگر برای حفظ ارزش پول و دارایی‌شان ارز خریدند. این رقم‌های ریز وقتی جمع شود، مبلغ قابل‌توجهی خواهد بود اما این‌که این مبلغ با اظهارات مسؤولان چقدر تطابق دارد، پاسخ روشنی ندارد.

عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران در پایان افزود: سود تعیین‌شده برای سپرده‌های ارزی یعنی ۴ درصد برای دلار، ۳ درصد برای یورو و دو درصد برای درهم امارات، اگر ارزی پرداخت شود، معمول و مناسب است اما اگر ریالی پرداخت شود، در مورد آن باید تجدیدنظر کرد.