نابودی پوشش گیاهی و جانوری با تداوم آتشسوزی هورالعظیم تالاب بزرگ هویزه یکی از بازماندههای تالابهای بینالنهرینی است که یک سوم آن در ایران و دو سوم آن در کشور عراق واقع شده است. به گزارش سیناپرس، ۳ ماه از شروع آتشسوزی در بخش عراقی این تالاب میگذرد .این آتشسوزی تاکنون ۲۵ هزار هکتار را […]
نابودی پوشش گیاهی و جانوری با تداوم آتشسوزی هورالعظیم
تالاب بزرگ هویزه یکی از بازماندههای تالابهای بینالنهرینی است که یک سوم آن در ایران و دو سوم آن در کشور عراق واقع شده است.
به گزارش سیناپرس، ۳ ماه از شروع آتشسوزی در بخش عراقی این تالاب میگذرد .این آتشسوزی تاکنون ۲۵ هزار هکتار را درگیر کرده است. دود حاصل شده از این آتشسوزی تا شعاع چند ۱۰ کیلومتری را تهدید میکند و از دشت آزادگان، هویزه، اهواز، کارون، همیدیه و باوری گرفته تا شهرهای شادگان، آبادان، خرمشهر و ماهشهر از گزند دود و گرد و خاک ناشی از خشکسالی در امان مانده نماندهاند.
آلودگی هوای آبادان ۶ برابر شد
از آنجایی که معمولاً وزش بادها غربی به شرقی است، آتشسوزی بخش عراقی تالاب در چند ماه گذشته باعث شد تا دودی غلیظ خوزستان را فرا گیرد، به نحوی که در روزهای گذشته به علت انتشار و غلظت دود ناشی از آتشسوزی تالاب، دید افقی در بستان به ۴۰۰ متر، آبادان ۴کیلومتر و در اهواز به ۶ کیلومتر کاهش یافت. این فاجعه زیستمحیطی همچنین به پوشش گیاهی و جانوری منطقه آسیب جدی وارد کرد و بسیاری از مردم را راهی بیمارستانها کرده است.
علیفتحینیا، رییس اداره حفاظت محیطزیست آبادان در این خصوص گفت: دود ناشی از سوختن تالاب هورالعظیم، آلودگی هوا در شهرستان آبادان را به ۶ برابر حد مجاز رساند.
وی افزود: شمالی شدن جریان هوا و جهت باد موجب انتقال دود ناشی از آتشسوزی تالاب هورالعظیم به سمت آبادان شده است. پیشبینی میشود با جنوبی شده جریان هوا به تدریج دود ناشی از سوختن نیزارهای تالاب هورالعظیم در منطقه برطرف شود.
سرایت آتش به بخش ایرانی تالاب
ناظم ثبوتی، فرماندار هویزه از ادامه آتشسوزی در بخش عراقی تالاب هورالعظیم و سرایت آتش به بخش ایرانی تالاب در روزهای گذشته خبر داد و با بیان اینکه حتی اگر همه کانونهای آتش خاموش شوند باز هم کانون دیگری مشتعل میشود، گفت: برای مهار آتش در تالاب هورالعظیم باید منتظر نزولات آسمانی باشیم.
ثبوتی تصریحکرد: وسعت آتشسوزی از طریق تصاویر ماهوارهای که هر ۱۵ روز یکبار دریافت میشوند قابل اندازهگیری است و اکنون نمیتوانیم مساحت آتشسوزی در بخش ایرانی را اعلام کنیم اما براساس برآورد اولیه بیش از ۱۰۰ هکتار از بخش ایرانی تالاب هورالعظیم طعمه حریق شده است.
کانونهای منبع دود هنوز شعلهورند
احمدرضالاهیجانزاده، مدیرکل حفاظت محیطزیست خوزستان از توقف یک هفتهای عملیات هوایی اطفای حریق توسط هواپیمای آتشنشان در بخش عراقی تالاب هورالعظیم خبر داد و گفت: هماکنون عملیات هوایی اطفای حریق در بخش عراقی تالاب هورالعظیم متوقف شده است.
وی با بیان اینکه آخرین نوبت عملیات اطفای توسط هواپیمای آتشنشان در این مرحله هفته گذشته انجام شده است، ادامهداد: در این مرحله یک فروند هواپیمای آتشنشان به همراه بالگردهای آبپاش کار اطفای حریق را انجام میدهند. بالگرد و هواپیمای آتشنشان بعد از انجام چند عملیات برای سرویس و تجهیزات به مبداء اعزام میروند که از آخرین نوبت انجام عملیات تاکنون به خوزستان برنگشتهاند.
وی با اشاره به انتشار دود غلیظ آتشسوزی بخش عراقی هورالعظیم در آبادان افزود: روز یکشنبه جهت باد به گونهای بود که دود از سمت تالاب به آبادان رسید و در این شهر انتشار یافت.
مدیرکل حفاظت محیطزیست خوزستان در خصوص آخرین وضعیت کانونهای آتش در هورالعظیم بیانکرد: در آخرین عملیات اطفای حریق ۳ کانون آتش خاموش شدند و دو کانون دیگر که منبع دود بودند باقیماندند اما ممکن است کانونهای خاموش شده نیز مجدداً مشتعل شوند. برای اظهارنظر در خصوص وضعیت کانونها باید مجدداً نقشهها بررسی شوند.
آتش هورالعظیم به میادین نفتی آزادگان شمالی رسید
در سومین ماه سوختن هورالعظیم درحالی که عیسیکلانتری، رییس سازمان حفاظت محیطزیست میگوید که تنها بخش عراقی هورالعظیم در آتش میسوزد، آتش هور به میادین نفتی آزادگان رسیده است. فعالان محیطزیست خوزستان خبر میدهند که در پی این آتشسوزی گسترده، شرکتهای نفتی مستقر در منطقه در محاصره شعلههای آتش قرار گرفتند و میدان نفتی آزادگان شمالی از ۵ نقطه دچار حریق شده است. اما اخبار رسمی حکایت از این دارند که آتشسوزی به سرعت مهار شده و خطر برای میادین نفتی رفع شده است.
ناصرعبیات، یک فعال محیطزیست خوزستان در اینباره گفت: به تازگی بخشهایی از هورالعظیم در مجاورت میدان نفتی «آزادگان شمالی» دچار آتشسوزی وسیع شد. متأسفانه این آتشسوزی بزرگ در نزدیکی میدانهای نفتی و حوض شماره یک، دو و «شط علی» هورالعظیم رخ داده است.
وی افزود: علت اصلی آتشسوزی از یکسو پایین بودن دبی آب در اثر پرداخت نشدن حقابه هورالعظیم است؛ بهطوری که دبی آب حوض شماره ۴ و ۵ بسیار پایین آمده است. از سوی دیگر، پساب شرکت نفت در بخشی از تالاب تخلیه میشد که عامل دیگری برای این آتشسوزی بوده است.
این فعال محیطزیست تأکیدکرد: ما فعالان تا امروز بارها بر حقابه هورالعظیم تأکید کردهایم اما نمیدانیم چرا وزارت نیرو به آن توجهی نمیکند و حقابه را نمیپردازد و محیطزیست هم نمیتواند این حقابه را بگیرد.
وی گفت که به دلیل پرداخت نشدن حقابه هورالعظیم، ۳ ماه است که هورالعظیم در آتش میسوزد و زندگی مردمان در دود فرو رفته است؛ علاوه بر آن خشکی هور تا حدی بوده که آبزیان و لاکپشت فراتی و بسیاری از دیگر گونهها از بین رفتهاند.
احتمال گسترش آتشسوزی و آبزیان
گزارشها حاکی از آن است که اگر تا چند روز آینده حقابه این تالاب باید شاهد به خطر افتادن تنوع زیستی این ناحیه از خوزستان باشیم. خطر نابودی برای گسترهای از ماهیها و آبزیان تالاب هویزه با گسترش آتشسوزی در بخش ایرانی این تالاب افزایش خواهد یافت. عدم تأمین حقابه تالاب هورالعظیم با کاهش سطح آب این تالاب همراه بوده و منجر میشود فضای زیستگاهی آن محدودتر شود. در نتیجه این قضیه ذخایر آبزیان را با تهدید روبهرو میکند.
سیدعادلمولا، معاون محیط طبیعی حفاظت محیطزیست خوزستان، با اشاره به کاهش شدید آب در بخش ایرانی هورالعظیم، نسبت به گسترش آتشسوزی و نابودی آبزیان در این تالاب هشدار داد و گفت: در صورتی که در روزهای آینده آب به هورالعظیم نرسد با از بین رفتن گسترده ماهیان و آبزیان در این تالاب روبهرو خواهیم شد و آتشسوزی در بخش ایرانی تالاب نیز پیشروی میکند.
وی اضافهکرد: با کاهش سطح آب تالاب، فضای زیستگاهی آن محدودتر میشود که این مسأله ذخایر آبزیان را با تهدید روبهرو میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.