گل‌محمدی خوی با قابلیت فراوان برای توسعه

  هر سال اواسط فصل بهار با شکفتن گل‌های‌محمدی در آذربایجان غربی به خصوص خوی که خاستگاه اصلی این گل در کشور است فضای این منطقه عطرآگین شده و زیبایی و طراوت خاصی به خود می‌گیرد. به گزارش مهر اواخر اردیبهشت و خرداد ماه‌هایی است که بوی گل‌محمدی یا «قیزل‌گول» فضای آذربایجان غربی به خصوص […]

 

هر سال اواسط فصل بهار با شکفتن گل‌های‌محمدی در آذربایجان غربی به خصوص خوی که خاستگاه اصلی این گل در کشور است فضای این منطقه عطرآگین شده و زیبایی و طراوت خاصی به خود می‌گیرد.

به گزارش مهر اواخر اردیبهشت و خرداد ماه‌هایی است که بوی گل‌محمدی یا «قیزل‌گول» فضای آذربایجان غربی به خصوص خوی را پر می‌کند، این ایام اگر از کنار مغازه‌های خیابانهای اصلی شهر بگذرید بساط گلفروشان را که تلی از گلهای تازه چیده شده گل‌های‌محمدی را برای فروش پهن کرده‌اند شاهد خواهید بود.

گل‌محمدی آذربایجان غربی به «قیزیل‌گول» مشهور است و در ادبیات این خطه جایگاه والایی دارد، شهرستان خوی از جمله شهرهای مهم تولیدکننده گل‌محمدی در استان است که برداشت این محصول همه ساله از دهه اول خرداد ماه آغاز و تا پایان تیر ماه به طول می‌انجامد.

شهرستان خوی با داشتن ۲۵ هکتار باغ زیر کشت گل سرخ‌محمدی خاستگاه مهم این گل در ایران است در این شهرستان همه ساله از هر هکتار حدود ۸۰۰ کیلوگرم گل‌محمدی برداشت می‌شود.

در کنار تهیه مربا، گلاب آن نیز خاصیت درمانی دارد که در سال‌های اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. از جمله می‌توان به درمان زخم معده اشاره کرد که استفاده از آن در وضعیت عمومی بدن مؤثر بوده و برای تقویت قلب بسیار مفید بوده و غم‌زداست.

باغداران و پرورش دهندگان گل‌محمدی در خنکای صبح غنچه‌های تازه شگفته گل را می‌چینند و تا آغاز گرمای روز، گل‌های تازه شکفته شاداب و مشتری‌پسند را به بازار عرضه می‌دارند.

سالانه بیش از ۱۲۷ تن گل تر در آذربایجان غربی برداشت می‌شود

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص تولید گل‌محمدی گفت: آذربایجان غربی به خصوص شهرستان خوی یکی از خاستگاه‌های اصلی گل‌محمدی در ایران و دنیاست.

عبدا… فتح‌ا…زاده با بیان این‌که همه ساله اواسط فصل بهار برداشت گل‌محمدی در استان آغاز و تا تیرماه ادامه دارد، اظهارداشت: امسال نیز برداشت گل‌محمدی از سطح ۴۷ هکتار از اراضی زیر کشت این محصول در استان آغاز شده است.

وی ادامه داد: سالانه بیش از ۱۲۷ تن گل تر در استان برداشت می‌شود که متوسط عملکرد برگ گل‌محمدی در هر هکتار ۲ هزار و ۲۰۰ کیلو گرم است.

 فتح ا… زاده با اشاره به صدور گل‌محمدی به سایر استان‌های کشور و نیز کشورهای خارجی عنوان کرد: گل‌محمدی تولید شده در این استان به خصوص شهرستان خوی از معطر‌‌ترین نوع این گل در دنیا به حساب می‌آید و مشتریان خاص خود را در جای‌جای کشور و جهان دارد و مقادیر زیادی از گل‌های تازه آن به استان‌های همجوار و خشک کرده آن نیز به خارج صادر می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی یاد آور شد: گل‌محمدی تولیدی آذربایجان غربی به صورت خشک به کشورهای همسایه این استان از جمله ترکیه، جمهوری آذربایجان و نیز سایر استان‌های کشور صادر می‌شود.

سالانه ۳۲۰ هزار لیتر گلاب از گل‌محمدی در آذربایجان غربی استحصال می‌شود

وی با بیان این‌که ارقام مورد استفاده برای کشت این محصول در سطح استان اغلب گل‌محمدی خوی بوده و از ارقام محلی کاشان نیز به صورت محدود برای کشت استفاده می‌شود، ادامه داد: سالانه نزدیک به ۳۲۰ هزار لیتر گلاب از گل‌محمدی در مناطق مختلف استان از جمله شهرستان‌های ارومیه، مهاباد، خوی و پیرانشهر استحصال می‌شود.

فتح‌ا…‌زاده گفت: هر چند این محصول در شهرهای مختلف استان برداشت می‌شود ولی عمده تولید این محصول مربوط به شهرستان خوی و ارومیه به ترتیب با ۲۵ و ۱۳ هکتار است.

وی گفت: از ۶۰ درصد گل‌های‌محمدی برداشت شده برای عرقگیری، ۳۰ درصد به صورت گلبرگ خشک برای تهیه گل قند، مربا و سایر مصارف خوراکی، ۵ درصد برای مصرف تازه خوری و حدود ۵ درصد به صورت غنچه خشک به منظور صادرات استفاده می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ارقام کشت گل‌محمدی در استان را گلاب به منظور گلاب‌گیری و مونا یا مارمالاد به منظور تهیه مربا برشمرد و افزود: بیش‌ترین سطح زیر کشت گل‌محمدی مربوط به شهرستان خوی است که از معطر‌‌ترین نوع این گل در دنیا به حساب می‌آید و برداشت این محصول همه ساله از اواخر اردیبهشت ماه آغاز و تا پایان تیر ماه به طول می‌انجامد.

گل‌محمدی با خواص دارویی، غذایی و درمانی اعجاب آور

در شهرستان خوی از گل‌محمدی تازه چیده شده و خشک شده آن ۳۰ نوع مربا همراه با دوشاب، شکر، گردو و کنجد تهیه می‌کنند و در تهیه مربای گل‌محمدی خانواده‌های خویی از شکر، دوشاب، گردو و کنجد استفاده می‌کنند.

گل‌محمدی و مربای آن خاصیت گرمایی دارد و در درمان بیماری‌های گوارشی و ضعف عمومی بدن از جمله در درمان اسهال، زخم معده و درمان روده و بیماری‌های قلبی مفید است.

گل‌محمدی که در سال ۱۳۷۴ به نام گل ملی به ثبت رسیده است. بوته گل‌محمدی معمولاً چند ساله بوده و زمان برداشت آن از نخستین روزهای اردیبهشت ماه آغاز و نسبت به تناوب دمای هوا و گرما در باغ‌ها و باغچه‌های مناطق گوناگون در اطراف شهر تا نیمه تیرماه ادامه داشته و در اثر گرما گل‌‌ها پرپر شده و به رنگ زرد تبدیل می‌شود که در این صورت قابل استفاده نخواهد بود.

کانون پرورش گل‌محمدی در چند دهه اخیر در شهرهای مختلف ایران به ویژه خوی، کاشان، ارومیه، ورامین و مشهد متمرکز شده و گل سرخ تولید شده در شهرستان خوی از اصیل ترین، بهترین و معطر‌‌ترین نوع گل‌‌ها در دنیا محسوب می‌شود.

 

پرورش آن از روزگاران دور در گلستان‌های فیرورق، پسک، وار، سیدتاج‌الدین و باغات اطراف شهر خوی معمول بوده است.