رایزنی برای نفت ۶۵ دلاری در بودجه ۹۸

رایزنی برای نفت ۶۵ دلاری در بودجه ۹۸ گرچه هنوز بحث‌‌ها و رایزنی‌‌ها در رابطه با تعیین نرخ دلار و نفت در بودجه سال آینده ادامه دارد، اما احتمال این‌که  قیمت دلار به عنوان مبنای تبدیل درآمدهای ارزی به ریال تا حدود ۵۵۰۰ تومان تعیین شود، بیش از نرخ‌های دیگر است و بحث‌هایی برای نفت […]

رایزنی برای نفت ۶۵ دلاری در بودجه ۹۸

گرچه هنوز بحث‌‌ها و رایزنی‌‌ها در رابطه با تعیین نرخ دلار و نفت در بودجه سال آینده ادامه دارد، اما احتمال این‌که  قیمت دلار به عنوان مبنای تبدیل درآمدهای ارزی به ریال تا حدود ۵۵۰۰ تومان تعیین شود، بیش از نرخ‌های دیگر است و بحث‌هایی برای نفت حدود ۶۵ دلاری مطرح است.

به گزارش ایسنا، اخیراً بخشنامه بودجه سال آینده از سوی رییس‌جمهور به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد، ولی ضوابط و چارچوب‌های آن که باید مبنای تعیین بودجه دستگاه‌ها قرار گیرد، اعلام نشده است. این ضوابط می‌تواند تعیین‌کننده سقف هزینه‌ها و منابع در اختیار دولت و به دنبال آن دستگاه‌های اجرایی باشد.

این در حالی است که تعیین شاخص‌های کلان برای پیش‌بینی بودجه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که تعیین‌کننده منابع درآمدی و همچنین نوع هزینه‌کرد دولت خواهد بود.

با توجه به این‌که  بخشی و در حدود یک سوم منابع عمومی دولت از محل درآمدهای نفتی تأمین می‌شود، بر این اساس پیش‌بینی قیمت هر بشکه نفت، میزان صادرات و در اهم آن نرخ دلاری که قرار است درآمدهای نفتی به ریال تبدیل شود، قابل توجه است که هر ساله در رابطه با آن بحث‌های زیادی شکل می‌گیرد و معمولاً تا روزهای تحویل لایحه به مجلس ادامه پیدا می‌کند.

اما با توجه به شرایط ویژه‌ای که احتمالاً پیش روی دولت در سال آینده خواهد بود و رییس سازمان برنامه و بودجه در رابطه با آن تاکنون مسایلی را مطرح کرده و گفته که «با توجه به تحریم‌های احتمالی آمریکا شرایط بودجه را به‌طور ویژه بررسی و تدوین خواهند کرد»، بحث درآمدهای نفتی به گونه‌ای است که احتمالاً و براساس آنچه مسؤولان اعلام کرده‌اند میزان صادرات نفت تا حدود یک میلیون بشکه در روز خواهد بود.

این در حالی است که اکنون برای سال جاری صادرات نفت به حدود دو میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز می‌رسد.

اطلاعات دریافتی نیز از این حکایت دارد که در رابطه با تعیین قیمت فروش هر بشکه نفت با توجه به افزایش قیمتی که در بازارهای جهانی در چند ماه گذشته داشته و اکنون به میانگین حدود ۷۵ دلار در هر بشکه می‌رسد، برای بودجه سال بعد بحث‌هایی برای نفت حدود ۶۵ دلاری وجود دارد و بعید نیست که این قیمت برای آن ثبت شود.

از سوی دیگر باید نفت فروخته شده توسط دولت از سوی بانک مرکزی به ریال تبدیل شود که هر ساله مبنای آن برای پیش‌بینی درآمد نفتی دولت تعیین می‌شود. نرخ‌هایی که پیشنهاد شده هنوز نهایی نشده است اما ظاهراً نرخ ۵۵۰۰ تومان نیز برای هر دلار از احتمال بالاتری برخوردار است.

گرچه احتمالاً با توجه به تحریم‌های پیش رو میزان صادرات نفت ایران کاهش خواهد یافت اما به هر حال افزایش قیمت دلار در بودجه و همچنین افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی تا حدی این کسری را می‌تواند جبران کند؛ همان طور که در ماه‌های ابتدایی امسال و براساس آنچه سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد افزایش قیمت نفت موجب افزایش درآمدهای نفتی شد، چراکه دولت برای قیمت نفت حدود ۵۵ دلار در هر بشکه با نرخ ۳۵۰۰ تومان پیش‌بینی کرده بود که این نرخ برای هر بشکه نفت در بازارهای جهانی تا بیش از ۷۰ دلار افزایش داشت.