ایران سرزمین زیباترین گونه های پرندگان ایران دارای اقلیم مناسبی برای پذیرش انواع گونههای پرنده از نقاط مختلف دنیا است و براساس آمارها ۵۳۶ گونه پرنده در کشور شناسایی شده که برخی از آنها به علت شکار بیرویه و تخریب زیستگاه وضعیت خوبی ندارند؛ درحالی که میتوان در قالب پرندهنگری آنها را حفظ و به […]
ایران سرزمین زیباترین گونه های پرندگان
ایران دارای اقلیم مناسبی برای پذیرش انواع گونههای پرنده از نقاط مختلف دنیا است و براساس آمارها ۵۳۶ گونه پرنده در کشور شناسایی شده که برخی از آنها به علت شکار بیرویه و تخریب زیستگاه وضعیت خوبی ندارند؛ درحالی که میتوان در قالب پرندهنگری آنها را حفظ و به درآمدی پایدار دست یافت.
به گزارش ایرنا، تماشای طبیعت و نگاه کردن به پرواز پرندگان نوعی تفریح است که روح و روان انسان را صیقل میدهد؛ زمانی که در خنکای صبح با آواز زیبای پرندهای از خواب بیدار میشوی، خدا را بابت تمام این نعمتهای بیقید و شرط شکر میکنی، اما هستند در این میان افرادی که قدر این همه زیبایی و بزرگی را نمیدانند و تن زیبا و نحیف پرندگان را همانند دستگاه پول شمار میبینند.
موج کشتار بیرحمانه پرندگان مهاجر در میانکاله و تالاب فریدونکنار در شمال کشور نمونه بارز این قدرناشناسی است، اما در همین گیرودار بیرحمی عدهای هم عاشقانه به فکر نجات این ظریف بالان هستند. بر این اساس چند سالی است موضوع پرندهنگری شکل گرفته است، به این معنا که به جای کشتن و پول در آوردن با نگاه کردن به آنها پول به دست آید.
پرندهنگری در قالب گردشگری حیات وحش و یا همان اکوتوریسم از جمله فعالیتهای در حال رشد است و روزانه افراد بیشتری به این شاخه از گردشگری علاقهمند میشوند.
پرندهنگری در نقاط مختلف دنیا هواداران و متقاضیان بیشماری دارد و صدها هزار پرندهنگر حرفهای درآمدهای کلانی را از رهگذر این نوع توریسم یا گردشگری عاید کشورهایی میکنند که با اقلیم متنوع خود میزبان پرندگان از سراسر جهان هستند.
اقلیم متنوع ایران نیز در فصلهای بهار، پاییز و زمستان، کشورمان را به مقصد انواع فراوانی از پرندگان کوچکننده تبدیل کرده است که میتوان با برنامهریزی علمی و همراه با عشق و علاقه از این ظرفیت بینظیر برای کسب درآمد پایدار و دوستدار محیطزیست استفاده کرد.
حضور گردشگران حیاتوحش در طبیعت با هدف تماشا و لذت بردن از زیباییهای طبیعت، موجب آرامش افراد میشود. با توجه به زندگی ماشینی امروزی نیاز رفتن به سمت طبیعت برای صیقل دادن روح و رسیدن به آرامش احساس میشود.
به اعتقاد کارشناسان پرندهنگری در صورتی که با برنامهریزی صحیح انجام شود، نه تنها آسیبی به زیستگاه پرندگان وارد نمیکند، بلکه موجب کاهش استرس پرندگان، بهبود زیستگاه، حمایت از تنوع زیستی، افزایش آگاهیهای عمومی نسبت به آنها، تأثیرات آرامشدهنده بر انسانها، بهبود وضعیت معیشتی جوامع محلی، درک جایگاه پرندگان برای برنامهریزی بلندمدت و شناسایی گونههای آسیبپذیر میشود.
با توجه به اهمیت موضوع اول آذرماه که زمان اوج مهاجرت پرندگان به کشور است، روز ملی پرندهنگری نام گذاری شده است.
اما آیا میزبان خوبی برای این مهاجران وفادار هستیم؟ سؤالی است که جواب بیشتر متخصصان، محققان و مردم به آن منفی است .
اسماعیلکهرم، پرندهشناس و استاد دانشگاه معتقد است وضعیت پرندگان ایران خوب نیست، چون زیستگاههای آنها در خطر است.
وی در این زمینه گفت: تالابها مأمن و زیستگاه اصلی پرندگان هستند، اما با آنها خوب رفتار نکردیم. از ۲۵۲ تالابی که در کشور داریم اکثر آنها در لبه خطر قرمز نابودی قرار دارند؛ یعنی آب ندارند، در حال خشک شدن هستند و انواع آلایندهها وارد آنها میشود.
این فعال محیطزیست تأکیدکرد: مثلاً تالاب شادگان در خوزستان پر از نفت شده است، هورالعظیم را صدام خشک کرد و اکنون نیز در قسمتهای شرقی آن تأسیسات نفتی فعال است. میانکاله در شمال در حال خشک شدن است، دریاچه ارومیه که بزرگترین تالاب ایران بود نیز فاصله چندانی با نابودی ندارد.
وی گفت: با زیستگاه پرندگان خوب رفتار نکردیم و متأسفانه وضع خوبی هم ندارند. از طرفی پرندگانی هم که به ایران میآیند سالهای سال است در بعضی از تالابهای شمال ایران نابود میشوند و دیگر فرصتی برای بازگشت به کشورشان پیدا نمیکنند.
وی تأکیدکرد: بنابراین علاوه بر تخریب زیستگاه، شکار بیرویه نیز یکی از بیشترین تهدیدها برای پرندگان است.
این پرندهشناس گفت: در سال ۱۳۵۲ حدود ۴۸۵ گونه پرنده در کشور شناسایی شده بود که اکنون به ۵۳۶ گونه رسیده است؛ چون معمولاً گونههای جدید کشف میشود و ممکن است ۱۰ سال دیگر بیشتر شوند. کشور ما ظرفیت زیادی برای پذیرش پرنده دارد که از کل قاره اروپا بیشتر است.
وی افزود: از ۵۳۶ گونه پرنده حدود نیمی از آنها مهاجر هستند که از این تعداد ۸۲ تا ۸۳ درصد در فصلهای زمستان، بهار و تابستان وارد کشور میشوند. آنها از صفحات شمالی مانند سیبری به ایران میآیند. از آنجا که به علت سرما گونههای گیاهی و حشرات در آن مناطق یخ میزنند و از بین میروند، بنابراین پرندگان از بیغذایی به ایران میآیند.
کهرم تأکیدکرد: آنهایی که به پرندگان علاقه دارند میتوانند تور پرندهنگری راه بیندازند. برخی از کشورهای اروپایی در این زمینه به حدی پیشرفته هستند که مثلاً فردی درخواست میکند علاقهمند مشاهده پرنده خاصی است و فرد دیگری مثلاً در انگلستان اعلام میکند که آمادگی دارد این فرد را در تالابهای مشخص برای مشاهده پرنده مورد نظر راهنمایی کند که در واقع این یک کار تخصصی است.
وی در پایان تأکیدکرد: از این راه میتوان درآمد خوبی کسب کرد، حتی با عکاسی از آنها میتوان درآمد داشت، به جای اینکه پرندگان را قتل عام کنیم بیاییم از زیبایی، شکوه و آرامش آنها، هم به آرامش برسیم و هم درآمدی پایدار فراهم کنیم. بیاییم میزبانهای خوبی برای این فرشتهبالان باشیم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.