مجله ساینس گزارشی منتشر کرده که نشان میدهد دزدی مقالات آکادمیک دیگر تنها به کشورهای فقر دنیا محدود نشده و کشورهای پیشرفته هم به این روند ملحق شدهاند. به گزارش مهر، مجله معتبر ساینس در گزارشی به دانشجویی در خاورمیانه اشاره میکند که در مقطع دکتری مشغول به تحصیل بوده و برای به […]
مجله ساینس گزارشی منتشر کرده که نشان میدهد دزدی مقالات آکادمیک دیگر تنها به کشورهای فقر دنیا محدود نشده و کشورهای پیشرفته هم به این روند ملحق شدهاند.
به گزارش مهر، مجله معتبر ساینس در گزارشی به دانشجویی در خاورمیانه اشاره میکند که در مقطع دکتری مشغول به تحصیل بوده و برای به سرانجام رساندن پروژه خود با توجه به مشکلات اقتصادی ناچار به پرداخت پول نسبتاً قابل توجهی جهت استفاده از مقالات آکادمیک است.
ساینس ادامه میدهد: این دانشجو برای خواندن مقالهای متعلق به سال ۲۰۱۱ در نشریه تخصصیApplied Mathematics and Computation باید ۲۸ دلار به ناشر آن یعنی مؤسسه Elsevier پرداخت کند. همچنین نرخ مقالهای متعلق به سال۲۰۱۵ که در نشریه تخصصی Operations Research از سوی شرکت آمریکایی INFORMS منتشر شده ۳۰ دلار است.
چنین دانشجویی برای تکمیل پروژه خود باید چیزی در حدود یکهزار دلار در یک هفته پرداخت کند که این پول با هزینه یک ماه زندگی او برابری میکند و این روندی است که او باید سالها دنبال کند. همین مسایل باعث میشود که دانشجویانی از این دست دو راه بیشتر نداشته باشند: ترک تحصیل یا رویآوردن به راههای غیرقانونی برای به دست آوردن مجلات و مقالههای آکادمیک مورد نیاز.
ساینس ادامه میدهد: این دانشجو همچون میلیونها دانشجوی مشابه دیگر که (در کشورهای مورد تحریم یا دارای شرایط سخت اقتصادی زندگی میکنند) به Sci-Hub روی میآورد یعنی بزرگترین وبسایت دزدی مقالات و مجلات آکادمیک جهان! دانشجویانی که از این وبسایت استفاده میکنند عملاً احساس گناه نمیکنند زیرا عقیده دارند که قیمت گزاف این مجلات به نوعی رشد علمی آنها را کند میکند.
اما داستان Sci-Hub چیست؟
Sci-Hub وبسایتی است که بیش از ۵۰ میلیون مقاله آکادمیک را در خود جای داده و کاربران میتوانند بهطور رایگان از آن بهره ببرند. در این وبسایت مقالات علمی به روز دنیا بارگذاری شده است. این وبسایت توسط الکساندر اباکیان از قزاقستان در سال ۲۰۱۱ راهاندازی شد. این اقدام در واکنش به هزینه بالای استفاده از مقالات آکادمیک صورت گرفت تا محققان و دانشجویانی که به دیوار «پرداخت پول» میرسیدند نگرانی از بابت استفاده از مقالههای مورد نظرشان نداشته باشند. این وبسایت مورد غضب مجلات علمی و آکادمیک معتبر جهان قرار دارد تا جایی که انتشارات Elsevier که در زمینه انتشار مقالات علمی و پزشکی شهرت جهانی دارد در سال ۲۰۱۵ از Sci-Hub به دادگاهی در نیویورک شکایت کرد.
مجله ساینس در ادامه این گزارش آورده است: تازهترین بررسیهای آماری صورت گرفته نشان میدهد که شمار استفادهکنندگان از این وبسایت رو به افزایش است. طی ۶ ماه منتهی به ماه مارس حدود ۲۸میلیون مقاله در این وبسایت بارگذاری شده است. اما نکته جالب این آمار به استفاده کنندگان مربوط میشود.
براین اساس ۴٫۴ میلیون درخواست دانلود از چین و ۳٫۴ میلیون درخواست از هند نشان میدهد که این دو کشور آسیایی در صدر استفاده از مقالات آکادمیک دزدی جهان قرار دارند. براساس اعلام ساینس ایران نیز بعد از این دو کشور قرار دارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.