روزنه امید برای نجات کشاورزی؛ کشت خاویار گیاهی در کرمان

روزنه امید برای نجات کشاورزی؛ کشت خاویار گیاهی در کرمان استان کرمان در سال جاری هم با کمبود بارندگی مواجه شده و با توجه به تغییرات اقلیمی و دمایی در این استان اصلاح الگوی کشت برای حفظ ظرفیت‌های کشاورزی استان ضروری است. در سال‌جاری علی‌رغم پیش‌بینی‌های صورت گرفته با وضعیت نرمال بارندگی فاصله دارد و […]

روزنه امید برای نجات کشاورزی؛ کشت خاویار گیاهی در کرمان

استان کرمان در سال جاری هم با کمبود بارندگی مواجه شده و با توجه به تغییرات اقلیمی و دمایی در این استان اصلاح الگوی کشت برای حفظ ظرفیت‌های کشاورزی استان ضروری است.

در سال‌جاری علی‌رغم پیش‌بینی‌های صورت گرفته با وضعیت نرمال بارندگی فاصله دارد و با وجود بارندگی در استان‌های دیگر کرمان هنوز هم چشم انتظار بارش باران و برف است.

این وضعیت در مناطق جنوبی و شرقی کرمان تشدید شده و برخی از این شهرستان‌ها در سال آبی جاری شاهد بارش باران نبوده است.

از سوی دیگر تغییرات شدید اقلیمی در استان و سرمای هوا به خصوص در شهرستان‌های گرمسیر جنوب کرمان محصولات کشاورزی را در معرض خطر سرمازدگی نیز قرارداده است.

کارشناسان هواشناسی استان کرمان اعتقاد دارند طی سال‌های اخیر در کنار افزایش روزهای گرم و افزایش حداقل دمای گرم در طول سال شاهد برودت ناگهانی و نابهنگام دما نیز در برخی از ایام هستیم که به دلیل تلاقی با فصل کشت محصولات کشاورزی خسارت‌های هنگفتی را در کرمان به جای می‌گذارد که می‌توان به خسارت ۲٫۵ میلیاردی به محصول پسته در سال‌جاری اشاره کرد.

آغاز تولید خاویار گیاهی در کرمان

به همین دلیل اصلاح الگوی کشت در دستور کار مسؤولان قرار گرفته و کشت محصولاتی از جمله زعفران، زرشک، کلزا و در سال جاری گیاهی به نام کینوا نیز در استان کرمان آغاز شده است.

این محصولات کشاورزی که دارای صرفه اقتصادی بالایی هستند از سوی دیگر در مقابل سرمازدگی، خشکسالی و کمبود آب نیز مقاوم هستند و می‌توانند مرهمی بر کشاورزی استانی باشند که در سال‌های اخیر خسارت‌های بی‌شماری را تحمل کرده است.

کینوا که به آن خاویار گیاهی نیز گفته می‌شود، یکی از محصولات استراتژیکی است که در صورت سرمایه‌گذاری مناسب می‌تواند ورق کشاورزی کرمان را به نفع کشاورزان استان برگرداند و آنها را از ورشکستگی نجات دهد.

هم‌اکنون این محصول توسط کارشناسان کشاورزی در جنوب کرمان ترویج می‌شود و برخی از کشاورزان نیز که به تولید این محصول روی آورده‌اند عملاً از سود و کشت محصول در مواجهه با تغییرات دمایی و کمبود آب راضی هستند، ضمن این‌که آفت‌های موجود در استان نیز به این گیاهان سرایت نکرده و کیفیت محصول نیز مطلوب بوده است.

کینوا در دسته غلات

محمد‌عباسی یکی از این کشاورزان است که به می‌گوید: در سال جاری در سطح محدود اقدام به کشت این محصول کرده‌ام و به جای کشت گندم و ذرت به سمت تولید کینوا روی آورده‌ام، این محصول هر چند ناشناخته است اما دارای آینده بسیار خوب و مشتری در بازارهای بین‌المللی به خصوص حاشیه خلیج‌فارس و کشورهای اروپایی می‌باشد.

وی بیان‌کرد: این گیاه از جمله غلات محسوب می‌شود و از آن به دلیل خاصیت بسیار بالایی که دارد به عنوان خاویار گیاهی یاد می‌شود، طبق تجربه‌ای که در سال جاری کسب کردم یک سوم آبی که برای کشت گندم استفاده می‌کردم را صرف تولید کینوا کردم و با وجود سرمای ناگهانی هوا که موجب تخریب محصول در سال‌های گذشته می‌شد کینوا به خوبی در مقابل سرما مقاومت کرد و خسارتی را شاهد نیستم.

کینوا رمز توسعه کشاورزی روستا‌ها در کرمان است

محمدکرمی، گیاهشناس می‌گوید: این گیاه دانه‌های تولید می‌کند که جزو غلات محسوب می‌شود و در آمریکای جنوبی برای تغذیه از این گیاه استفاده می‌کنند و اقبال خوبی به عنوان یک غذای لوکس و مقوی از آن می‌شود، به‌طوری‌که به آن منشأ سایر غلات می‌گویند.

وی افزود: استفاده از این گیاه در رستوران‌های لوکس دنیا به عنوان یکی از موادغذایی مطلوب در کنار خاویار انجام می‌شود، به همین دلیل به آن خاویار گیاهی می‌گویند به همین دلیل به سادگی قابلیت صادرات دارد.

این گیاهپزشک افزود: پروتئین، فیبر، منگنز، روی، فسفر، آهن، مس، ویتامین بی‌ در این گیاه به وفور وجود دارد و از سوی دیگر اقلیم استان کرمان برای تولید این گیاه بسیار مناسب است و می‌تواند جایگزین خوبی برای کشت‌های بی‌ارزش و آب بر در استان باشد.

وی بیان‌کرد: در سبد کالاهای جایگزینی که در استان کرمان معرفی شده است به دلیل این‌که بازار کینوا در کشور هنوز اشباع نشده است این محصول دارای ارزش اقتصادی و پتانسیل مناسبی برای سرمایه‌گذاری است.

وی با اشاره به وجود مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان در این گیاه افزود: جالب است که با وجود این‌که این ماده غذایی نیازهای ضروری بدن را تأمین می‌کند موجب چاقی مفرط نمی‌شود و جایگزین خوبی برای مواد‌غذایی چاق‌کننده محسوب می‌شود.

وی بیان‌کرد: این گیاه که بومی بولیوی است مقاومت خوبی در مقابل شوری خاک و کم آبی دارد و در سخت‌‌ترین شرایط اقلیمی نیز به خوبی رشد می‌کند.

کرمی ادامه‌داد: کرمان فرصت طلایی برای جذب سرمایه در تولید این محصول دارد و بازگشت سود سرمایه در این محصول نیز فوری و محصولی صادرات محور و دارای کشش بالایی در بازار کالاهای لوکس است.

تولید کالاهای آب در کرمان متوقف می‌شود

عباس‌سعیدی، رییس جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: با توجه به شرایط موجود در استان کرمان و کمبود شدید منابع آبی سیاست ما کاهش جدی تولید محصولات آب بر است، به‌طوری‌که حتی تولید محصولات استراتژیک آب بر را کاهش خواهیم داد.

وی بیان‌کرد: در چنین شرایطی تولید محصولات اقتصادی که آب کمی نیاز دارند و می‌تواند منجر به ایجاد ثروت برای کشاورز شوند در دستور کار قرار دارد و که در همین راستا تحقیقات و مطالعات گسترده آغاز شده است.

وی به مطالعه ۵ ساله روی محصول کینوا اشاره کرد و بیان‌داشت: کشت این محصول به صورت آزمایشی در جنوب و شمال استان کرمان آغاز شده که البته با نتایج مطلوبی هم همراه بوده است.

سعیدی گفت: تسهیلات لازم در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد و زمینه برای صادرات و بازاریابی محصول نیز فراهم شده است.

وی ادامه‌داد: این گیاه می‌تواند اقتصاد کشاورزی استان کرمان را در کنار زعفران و کلزا تغییر دهد زیرا کم‌تر تحت تأثیر بی‌آبی و تنش‌های دمایی قرار می‌گیرد و سود مطلوبی را هم عاید کشاورزان و روستاییان می‌کند.

وی ادامه‌داد: پیش‌بینی ما این است که طی سال آینده بخش قابل توجهی از مزارع استان کرمان به کشت کینوا اختصاص خواهد یافت.

هر چند کرمان دیگر مکان مناسبی برای کشت محصولات آب‌بر نیست اما می‌توان با تغییر در نگرش‌ها و تولید محصولات صادرات محوری که آب کم‌تری نیاز دارد، مشکلات کشاورزی را در کرمان پایان داد.

———

منبع: خبرگزاری مهر