۱۸۷۶، یکپارچه‌سازی بازار نقدی معاملات برق بورس انرژی اروپا با سیستم زیترا

  نویسنده: جاناتان باتلر جاناتان باتلر از شرکت سیستم‌های بورس آلمان می‌گوید: توانمندی بالقوه پروژه مشترک توسعه تجاری این شرکت و بورس انرژی اروپا از همان ابتدا آشکار بود. در مقاله زیر، باتلر چگونگی تحقق این توان بالقوه را توضیح می‌دهد. طراحی و ساختار ارتباطات در سیستم معاملات بازار نقدی بورس انرژی اروپا نیز قدیمی […]

 

نویسنده: جاناتان باتلر

جاناتان باتلر از شرکت سیستم‌های بورس آلمان می‌گوید: توانمندی بالقوه پروژه مشترک توسعه تجاری این شرکت و بورس انرژی اروپا از همان ابتدا آشکار بود. در مقاله زیر، باتلر چگونگی تحقق این توان بالقوه را توضیح می‌دهد.

طراحی و ساختار ارتباطات در سیستم معاملات بازار نقدی بورس انرژی اروپا نیز قدیمی بود. این مسأله، به همراه فقدان برخی کارکردهای اساسی ضروری این بخش، موجب می‌شد که این سیستم نتواند نیازهای معاملات آتی بازارهای برق اروپا را برآورده کند. به‌طور بالقوه وضعیت از این نیز بدتر بود: نقایص این سیستم مانع از توسعه بازارهای بورس انرژی اروپا شده بود و توسعه آن را کند کرده بود.

بررسی بیش‌تر باعث شد صحبت‌های دوستم در شرکت «بریتیش پترولیوم» را به خاطر آورم: نقش مکان جغرافیایی و نقدشوندگی در بازارهای انرژی بسیار بیش‌تر از بازارهای مالی است. تحویل برق از نیروگاهی در راین به ایستگاهی در شمال ایتالیا می‌تواند کاری دشوار، خطرناک، پرهزینه و گاهی غیر ممکن باشد که به زیرساخت‌های انتقال نیرو از طریق کابل بستگی دارد. از سوی دیگر، تحویل ۱۰۰ سهم بورس سهام آلمان از فروشنده به خریدار به صورت خودکار و استاندارد انجام می‌شود و با ریسک پایینی همراه است که نسبتاً به سادگی قابل اندازه‌گیری است.

مکانیزم گنجاندن انتقال برق بین منطقه‌ای در سیستم معاملات قدیمی بورس انرژی اروپا بسیار ابتدایی به نظر می‌رسید. شاید این مکانیزم برای بازار برق اروپای شمالی کارایی داشته باشد، اما برای مزایدات ظرفیت انتقال بین منطقه‌ای که در آینده مورد نیاز خواهد بود مناسب نیست. با حرکت بازارهای برق اروپا به سوی یکپارچه‌سازی و تحکیم، این مسأله یکی از نیازهای حیاتی آینده هر سیستم معاملات بازار برق می‌باشد. و چرا باید به دنبال ایجاد کارکردی جدید در سیستم معاملاتی بود که آشکارا برای کاری که باید انجام دهد مناسب نیست، به‌ویژه این‌که این سیستم در حال حاضر در بازار بورس انرژی اروپا به‌کار نمی‌رود؟ (ظرفیت انتقال در داخل مرزهای آلمان برای پاسخگویی به کل مصارف معقول کافی بود).

نخستین پیشنهادی که پس از چند روز بررسی مقدماتی ارایه دادیم با آغوش باز و به اتفاق آرا پذیرفته شد. پیشنهاد کردیم که کارکرد معاملاتی جدیدی را ایجاد کنیم که به نظر ما انعطاف‌پذیر‌ترین مبنا را برای اتصال و یکپارچگی بازار برق در سطح منطقه، بین کشورهای اروپایی یا سرتاسر قاره فراهم می‌کند. مطمئن بودم که در مسیر درستی حرکت می‌کنیم.

در اوایل اکتبر سال ۲۰۰۳ ، به همراه سه تن از همکارانم که در زمره متخصصین عالی رتبه طراحی و اجرای سیستم‌های معاملات الکترونیکی بودند، برای بازدید از مقر بورس انرژی اروپا در لایپزیک به این شهر سفر کردیم. تا قبل از این سفر هیچ تصوری از این‌که یک سیستم جدید معاملات بازار برق چگونه باید باشد نداشتیم و تا حد زیادی در تاریکی حرکت می‌کردیم و تنها بر استنباط‌های خود و اطلاعات اینترنتی متکی بودیم. هنگامی که با قطار و با ذهن‌ها و دفترچه‌های یادداشت سرشار از اطلاعات جدید به فرانکفورت باز می‌گشتیم، در این باره بحث کردیم که چگونه می‌توان در چنین فرصت کمی سیستمی را ایجاد کرد که توانایی تحقق الزامات کاری پیچیده و ناآشنای بازارهای نقدی نیروی برق را داشته باشد. ناگهان دریافتم که راهبرد اشتباهی را دنبال می‌کرده‌ایم. ما سعی می‌کردیم کارکردی را در سیستم ایجاد کنیم که مستقیماً جایگزین سیستم معاملات کنونی بورس انرژی اروپا می‌شود و عملیات و فرایندهای معاملاتی این بورس را بی‌هیچ تغییری حفظ می‌کند. ولی این روش اشتباه بود.

به جای مهندسی مجدد سیستم موجود، می‌توانستیم سیستم را از نو بسازیم و از امتیاز تجربه و فن‌آوری‌های نوین و زیرساخت‌های مدرنی استفاده کنیم که رشد بازارهای بورس انرژی اروپا در سال‌های بعد را امکان‌پذیر می‌ساخت و در عین حال به این بورس امکان می‌داد رهبری فرایند اجتناب‌ناپذیر یکپارچه‌سازی بازار برق اروپا را در دست بگیرد. نخستین بازدید از لایپزیک به ما کمک کرد تا این نکته را به خوبی در یابیم. روز بعد با توانی مضاعف کار بر روی طرح اولیه یک سیستم معاملاتی برای رفع نیازهای آینده بازارهای جهانی برق را ادامه دادیم.

پس از بحث‌ها و تبادل نظرهای بسیار در طول پاییز سال ۲۰۰۳ ، در ابتدای دسامبر پیشنهاد سیستم خود را به بورس انرژی اروپا ارایه دادیم. در اوایل ژانویه سال ۲۰۰۴ ، مطلع شدیم که پیشنهاد ما به عنوان بهترین گزینه برای ارایه خدمات سیستم در بورس انرژی اروپا پذیرفته شده است و برنده قرارداد ایجاد و راهبری سامانه معاملاتی جدید شدیم. من و گروهم به سرعت کار را آغاز کردیم و با صرف حدود ۱۵ نفر سال کار، در سال ۲۰۰۴ سیستم جدید را تکمیل نمودیم.

این سیستم در اوایل دسامبر سال ۲۰۰۴ راه‌اندازی شد و نخسین روز انجام معامله برای بازار نقدی بورس انرژی اروپا ۶ فوریه سال ۲۰۰۵ بود. در فرصت ۱۵ ماه‌های که داشیم با کمک بورس انرژی اروپا، سازمان خود، یعنی شرکت سیستم‌های بورس آلمان را به یکی از تأمین‌کنندگان پیشروی فن آوری در بخش انرژی پویا، نوآور و رو به رشدی تبدیل کردیم که کاملاً برای ما تازگی داشت. با استفاده از دانش و تجربیات خود در بازارهای مالی فرصتهای بسیاری را ایجاد کرده‌ایم که در ابتدا تصورش نیز دشوار بود. ما در گام نخست ۸۰ عضو جدید را در سیستم خود پذیرفتیم و نفوذ سازمان و مدل کاری خود را در میان مشتریان تازه، عرصه فعالیت و مناطق جغرافیایی جدید گسترش دادیم. طیفی از شرکت‌کنندگان جدید بازار از بزرگ‌ترین اتاق‌های بازرگانی و کارگزاران انرژی گرفته، تا شهرهای کوچک مصرف کننده برق اکنون از زیرساخت‌های معاملاتی با نمایشگرهای ساده ثبت سفارش ما استفاده می‌کنند. الگوریتم بهینه‌سازی شده مچینگ و معادل‌یابی سفارشات ما، زمان محاسبه حراج را از چند دقیقه به کسری از ثانیه کاهش داده است. این سیستم، نخستین سیستمی بود که بهره‌گیری از مفهوم حوزه‌های بازار و انواع جدید سفارشات انعطاف‌پذیر را میسر می‌ساخت و فرصت‌های فعالان بازار انرژی را برای بهینه‌سازی سبد سرمایه‌گذاری و مدیریت ریسک افزایش می‌داد.

انعطاف‌پذیری، اعتبار و دوراندیشی نهفته درمعماری سیستم زیترا به ما اجازه داد تا عناصر سفارشی را به سیستم معاملات برق بیفزاییم. این سیستم جایگزین‌هایی را ارایه می‌دهد که از اتصالات ایترنتی بسیار آسان گرفته تا سِرور (سرویس دهنده) مخصوص مشتریان با اتصال از طریق چند خط اجاره‌ای را در بر می‌گیرد. این تطبیق پذیری، سیستم مذکور را برای برآورده ساختن نیازهای بازارهای مختلف و جامعه متنوعی از مشتریان و همچنین مشتریان بالقوه در جایگاه قدرتمندی قرار می‌دهد. پروژه ما به بازار بورس انرژی اروپا و شرکت‌کنندگان آن اجازه می‌دهد تنها با روشن کردن رایانه خود و اتصال به اینترنت به جامعه معاملاتی زیترا و بورس اروپا بپیوندند.

سیستم معاملات بازار برق زیترا شروع بسیار موفقیت‌آمیزی داشته است. حجم معاملات در بازار نقدی برق بورس انرژی اروپا در سال ۲۰۰۵ برابر با ۷/ ۸۵ ترا وات ( ۴۳ درصد افزایش در مقایسه با سال ۲۰۰۴ ) بوده است. همچنین افزایش قابل توجه تعداد کسانی که در این بازار شرکت کرده‌اند نیز بر ارزش سازمان‌ها در بازارهای بورس انرژی اروپا تأکید می‌کند.

 

مسلماً من و همکارانم معنای حضور در زمان و مکان مناسب را دریافته‌ایم. ما از اشتیاق الکترونیکی که میراث پدرانمان در بورس معاملات آتی و اختیار مالی سوییس و بورس ابزارهای مشتقه آلمان است بهره‌مند شده‌ایم. ولی آموخته‌ایم که باید فرصت‌ها را بشناسیم. موفقیت واقعی تنها درصورتی به دست می‌آید که بتوانیم به نقاط قوت و سرمایه‌های سازمان خود متکی باشیم. چنین کاری نیازمند ساختاری پویا است که بتواند نوآوری، گروهی سختکوش، با انگیزه عالی و ایده‌های خوب را پرورش دهد.