۱۸۷۷، چه وقت آزبست خطرناک است؟

  عمومی‌‌ترین راهی که از آن طریق الیاف آزبست وارد بدن می‌شوند، تنفس است. در حقیقت آزبست شامل موادی است که عموماً مضر نیستند الا این‌که به‌صورت غبار یا الیاف وارد هوا شوند و از آن‌جا با بلع یا تنفس، وارد بدن شوند. خیلی از الیاف در غشای مخاطی گلو و بینی گیر می‌افتند و […]

 

عمومی‌‌ترین راهی که از آن طریق الیاف آزبست وارد بدن می‌شوند، تنفس است. در حقیقت آزبست شامل موادی است که عموماً مضر نیستند الا این‌که به‌صورت غبار یا الیاف وارد هوا شوند و از آن‌جا با بلع یا تنفس، وارد بدن شوند. خیلی از الیاف در غشای مخاطی گلو و بینی گیر می‌افتند و حذف می‌گردند ولی بعضی از آن‌ها به اعماق ریه می‌روند یا در صورت بلع وارد جهاز هاضمه می‌گردند. الیافی که در بدن گیر می‌افتند سبب مشکلات تندرستی می‌گردند.

به گزارش سلامت نیوز، بیش‌ترین خطر آزبست مربوط به زمانی که «شکننده» است می‌باشد. اصطلاح «شکننده» بیانگر این است که آزبست براحتی توسط دست خرد شده و الیاف خود را به هوا می‌فرستد. عایق‌سازی توسط آزبست که توسط پاشیدن صورت می‌گیرد این ماده را فوق‌العاده «شکننده» می‌کند. استفاده از آزبست برای فرش کردن کف چنین مشکلی را ایجاد نمی‌کند.

پوشش‌های آزبستی سقف و کف، کابینت‌های سالم، دربهای ضد حریق و… الیاف آزبست را جز در شرایطی که به نحوی آسیب ببینند وارد هوا نمی‌کنند. به عنوان مثال اگر پوشش آزبستی سقف سوراخ یا شکسته شود، الیاف آزبست را وارد هوا خواهد نمود. این اتفاق در سالم بودن پوشش نامبرده نخواهد افتاد.

آسیب و تخریب «شکنندگی» مواد ساخته‌شده از آزبست را بیش‌تر می‌کند. آسیب‌های آبی، لرزش‌های مستمر، افزایش سن و ضربه‌های فیزیکی از قبیل مته‌زنی، سمباده زنی، جلا دادن، برش، اره کردن یا تصادم مواد متشکله آزبست را می‌شکنند و امکان این‌که الیاف آزبست وارد هوا شوند را فراهم می‌آورند.

اثرات تندرستی

الیاف آزبست به سختی تخریب می‌شوند و بنابراین وقتی این الیاف وارد بافت‌های شش و دیگر بافت‌های بدن شدند نمی‌توانند شکسته یا حذف گردند. این الیاف در جای قرار گرفته باقی می‌مانند و بدن را بیمار می‌کنند.

۳ بیماری مهم ناشی از آزبست را می‌توان به قرار زیر بر شمرد:

آزبستوزیس، سرطان شش، مزو تلیوما.

آزبستوزیس

آزبستوزیس بیماری جدی، مزمن و غیرسرطانی دستگاه تنفسی است. الیاف آزبست تنفس شده به بافت‌های شش هجوم برده و آن‌ها را زخمی می‌کنند.نشانه‌های آزبستوزیس نفس‌های بریده بریده و صدای خشک ترق و تروق شش‌ها در هنگام تنفس است. در مراحل پیشرفته بیمار دارای نارسایی قلبی خواهد بود.

معالجه قطعی برای آزبستوزیس وجود ندارد و این بیماری عموماً ناتوان‌کننده یا کشنده است. خطر ابتلا به بیماری برای کسانی که مستقیماً با آزبست سر و کار ندارند، کم است و احتمال وقوع بیماری برای افرادی که در مجاورت و نزدیکی جاهایی که در ارتباط مستقیم با آزبست هستند به سر می‌برند، زیاد نخواهد بود. کسانی که خانه‌های حاوی آزبست را تخریب و نوسازی می‌کنند در معرض خطر بالایی هستند و بنابراین اقدامات ایمنی و احتیاطی را باید کاملاً جدی بگیرند.

سرطان شش

سرطان شش بیش‌ترین مرگ و میر مرتبط با آزبست را به خود اختصاص می‌دهد. وقوع سرطان شش بیش‌تر در افرادی دیده می‌شود که در معادن آزبست به‌کار اشتغال دارند و یا عهده‌دار آسیاب کردن آزبست هستند. علاوه بر این کسانی که در تولید و استفاده از محصولات آزبستی نقش دارند، بسیار بیش از مردم عادی در خطر ابتلا به سرطان شش هستند. عمومی‌‌ترین نشانه‌های سرطان شش سرفه و تغییرات تنفسی است. نشانه‌های دیگر نفس‌های بریده‌بریده، درد مداوم سینه، گرفتگی صدا و کم خونی است.

مردمی که علاوه بر در معرض آزبست بودن، در معرض سایر مواد سرطان‌زا هم بوده‌اند (مثل کسانی که دود سیگار استنشاق می‌کنند) نسبت به مردمی که فقط در معرض آزبست بوده‌اند موارد ابتلا به سرطان شش بیش‌تری را نشان داده‌اند. یک مطالعه در روی کارگران آزبست که دخانیات هم استعمال می‌کرده‌اند نشان داده است که اینان ۹۰ برابر بیش از مردمی که نه در معرض آزبست بوده‌اند و نه دخانیات استعمال می‌کرده‌اند مبتلا به سرطان شش گشته‌اند.

مزوتلیوما

مزوتلیوما گونه‌ای نادر از سرطان است که اغلب در پوشش‌های نازک غشایی شش، سینه، شکم و قلب(به ندرت) دیده می‌شود. این بیماری سالانه به میزان ۲۰۰ مورد در ایالات متحده آمریکا تشخیص داده می‌شود. واقعیت این است که تمامی موارد ابتلا به این بیماری مربوط به مجاورت با آزبست است. تقریباً دو درصد کارگران معادن و منسوجات که با آزبست سر و کار داشتند و ده درصد کارگرانی که در کارخانه‌های تولید ماسک گازی کار می‌کردند و در ساخته‌هایشان آزبست وجود داشت به بیماری مزوتلیوما مبتلا شدند.

مردمی که در معادن آزبست کار می‌کنند و یا به آسیاب کردن آزبست اشتغال دارند و یا در کارگاه‌های کشتی‌سازی که از آزبست استفاده می‌کنند کار می‌کنند و کسانی که در کارخانه‌ها که عایق‌های آزبستی را تولید و نصب می‌کنند بیش از دیگران مستعد بیماری مزوتلیوما هستند. با این حساب کسانی که با کارگران معادن آزبست زندگی می‌کنند یا نزدیک معادن آزبست به سر می‌برند یا نزدیک کارخانه‌هایی هستند که محصولات آزبستی تولید می‌کنند یا در مجاورت کارگاه‌های کشتی‌سازی که از آزبست استفاده می‌کنند هستند در معرض مقادیر فراوان از الیاف آزبست می‌باشند.

سرطان‌های دیگر

شواهدی دال بر ارتباط سرطان‌های مری، حنجره، حفره دهانی، معده، روده بزرگ و کلیه با بلع آزبست وجود دارد. انجمن سرطان آمریکا در این باره قادر است اطلاعات بیش‌تری را در اختیار شما بگذارد.

عوامل تعیین کننده

۱- مقدار و مدت مجاورت: هر چه بیش‌تر در معرض آزبست قرار بگیرید و به الیاف آن اجازه دهید که بیش‌تر وارد بدن شما گردند بیش‌تر احتمال دارد که مبتلا به بیماری گردید. هر چند در این باره (در معرض آزبست بودن) سطح ایمنی صفری وجود ندارد نشان داده شده افرادی که در مدتی طولانی مکررتر در معرض آزبست بوده‌اند بیش‌تر از دیگران دچار بیماری گشته‌اند.

۲- سیگاری بودن: آن‌هایی که ضمن مجاورت با آزبست سیگاری هم هستند نسبت به افرادی که نه سیگار می‌کشند و نه در معرض آزبست هستند شرایط بسیار مناسبتری را برای ابتلا به سرطان شش دارند. اگر شما مجبورید در معرض آزبست کار کنید بدانید که اولین چیزی که باعث می‌شود شانس عدم ابتلای به بیماری سرطان شش در شما افزایش یابد این است که هرچه سریعتر سیگار را کنار بگذارید.

۳- سن: مواردی از مزوتلیوما در بچه‌های کارگران آزبستی دیده شده است که تنها غبار آزبست نشسته روی لباس‌هایشان را با خود به خانه آورده بودند. افرادی دارای سن و سال کم‌تر با استنشاق آزبست احتمال بیش‌تری برای ابتلا به مزوتلیوما دارند. این همان چیزی است که باعث می‌شود کوشش‌های فراوانی صورت گیرد و از این‌که بچه مدرسه‌ای‌ها در مجاورت آزبست قرار بگیرند ممانعت و پیشگیری به عمل بیاید.

 

به سبب این‌که با هر بار در معرض آزبست بودن الیاف بیش‌تری وارد بدن می‌شوند به جاست که تلاش و کوشش زیادی معطوف این شوند که در معرض آزبست بودن تا آنجا که ممکن است به حداقل برسد.