عمده معادن خراسان‌رضوی فاقد مسؤول فنی هستند

عمده معادن خراسان‌رضوی فاقد مسؤول فنی هستند رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌رضوی گفت: عمده معادن فعال و حتی مهم در این استان فاقد مسؤول فنی یا مهندس معدن هستند و این وضعیت خلاف قانون است. حبیب‌ا… ترشیزیان افزود: براساس قانون، هر معدن فعال با هر ماده معدنی باید دارای مسؤول فنی یا مهندس معدن […]

عمده معادن خراسان‌رضوی فاقد مسؤول فنی هستند

رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌رضوی گفت: عمده معادن فعال و حتی مهم در این استان فاقد مسؤول فنی یا مهندس معدن هستند و این وضعیت خلاف قانون است.

حبیبا… ترشیزیان افزود: براساس قانون، هر معدن فعال با هر ماده معدنی باید دارای مسؤول فنی یا مهندس معدن باشد زیرا مسؤول فنی دارای وظایف مهمی از جمله حفظ ایمنی، منابع معدنی، حفاظت محیط‌زیست و منابع طبیعی است.

وی ادامه داد: از حدود ۸۰۰ معدن فعال در خراسان‌رضوی ۳۶۲ معدن دارای مسؤول فنی یا مهندس معدن هستند و از آنجا که خیلی از بهره‌برداران معدن مسؤول فنی را مزاحم کار خود می‌دانند خیلی نسبت به به‌کارگیری مهندس معدن رغبت نشان نمی‌دهند.

رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌رضوی گفت: معادن مهم استان شامل ۲۸ معدن سنگ‌آهن، همچنین معادن طلا، مس و منگنز فاقد مسؤول فنی هستند و نبود این کارشناس، معدن را در برابر خطرات آسیبپذیر می‌کند.

وی گفت: هر معدنکار در ابتدا برای دریافت پروانه بهره‌برداری باید مسؤول فنی را جزو افراد زیرمجموعه خود قرار دهد لذا همه دارندگان این پروانه در ابتدا مسؤول فنی را به‌کار می‌گمارند اما بعد از انعقاد قرارداد یک ساله با آن مسؤول، این قرارداد را تمدید نمی‌کنند.

 ۸۲۷ مهندس معدن دارای پروانه اشتغال

ترشیزیان افزود: رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌رضوی ۳هزارو۱۲۵ متخصص و مهندس در رشته‌های مهندسی معدن، زمین‌شناسی، متالورژی و همچنین در رشته‌های مرتبط با این حوزه از جمله مهندسی برق، مکانیک، رایانه و موارد مشابه دارد. از این تعداد ۸۲۷ نفر پروانه اشتغال و مجوز ارایه خدمت در معادن را دارند و بقیه آنان دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها هستند که در حال گذراندن دوره‌های آموزشی و کسب تجربه لازم به منظور آمادگی برای دریافت پروانه اشتغال می‌باشند.

وی ادامه داد: ۹۲۸ معدن دارای مجوز بهره‌برداری با اشتغال ۹هزارو۳۰۰ نفر در خراسان‌رضوی وجود دارند که از این تعداد ۱۲۹ معدن به دلایلی تعطیل شده یا غیرفعال هستند و ۱۲۰ معدن دیگر نیز درخواست تعطیلی موقت داده‌اند.

رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌رضوی گفت: در حوزه صنایع‌معدنی استان نیز ۴۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده و ۴۴هزار نفر در آنها مشغول فعالیت هستند که از این تعداد ۴هزار نفر مهندس هستند.

وی افزود: خراسان‌رضوی دومین استان به لحاظ برخورداری از اعضای نظام مهندسی معدن است اما از کل اشتغال موجود در معادن استان تنها ۴۰۰ نفر مهندس هستند.

عدم بازگشت حقوق دولتی معدنکاران

رییس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌رضوی ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون معدنکاران خراسان‌رضوی ۱۰میلیاردو۳۰۰ میلیون ریال بابت حقوق دولتی به سازمان صنعت و ۱۳۰ میلیارد ریال بابت خسارت به محیط‌زیست به اداره منابع طبیعی پرداخت کرده‌اند.

وی گفت: براساس قانون معادن باید ۶۵ درصد از حقوق دولتی که از معدنکار دریافت می‌شود صرف توسعه بخش معدن و صنایع‌معدنی شود، ۱۵ درصد نیز باید به اعتبارات همان استان محل بهره‌برداری معدن اضافه شود تا این اعتبار صرف ایجاد زیرساخت‌ها، رفاه و توسعه شهرستان محل فعالیت معدن کار شود.

ترشیزیان افزود: پارسال معدنکاران استان ۷۰۰ میلیارد ریال حقوق دولتی پرداخت کردند که این پول به خزانه کشور رفت اما فقط دومیلیاردو۵۰۰ میلیون ریال از این میزان به استان بازگشت.

تبلیغات منفی رسانه‌ای علیه معدنکار

وی ادامه داد: معدن جزو انفال و معدن کار مستاجر آن است لذا برای یک مدت مشخص با دریافت پروانه بهره‌برداری از سازمان صنعت می‌تواند مواد معدنی را استخراج کند و نظارت بر روند فعالیت وی و همچنین به‌کارگیری مسؤول فنی برعهده سازمان صنعت است.

ترشیزیان گفت: حساب کسانی که به صورت غیرمجاز اقدام به برداشت مواد معدنی می‌کنند از حساب معدنکارانی که پروانه بهره‌برداری از دولت می‌گیرند جداست. فرد معدنکار ملزم به رعایت همه قوانین، پذیرش خطرپذیری کار و پرداخت حقوق دولتی به سازمان صنعت و خسارت آسیب رساندن به زمین به اداره منابع طبیعی است.

وی افزود: پیشتر فیلمی از رسانه در مورد برداشت سنگ گرانیت از معدن ده‌غیبی جنوب شهر مشهد پخش شد که معدنکار را کوهخوار نشان می‌داد، این فیلم ذهنیت منفی در مردم ایجاد می‌کند. معدنکارانی که با پذیرش همه مشکلات با مجوز قانونی اقدام به فعالیت کرده، ریسک بالای کار را می‌پذیرند، حقوق دولت را پرداخت می‌کنند و با اخذ ۱۳ مجوز از سازمان‌های مختلف و رعایت همه استاندارد‌ها اقدام به استخراج مواد معدنی می‌کنند چرا باید از آنان به عنوان کوهخوار یا آسیبرسان به محیط‌زیست یاد شود.

وی ادامه داد: از این پس اگر هر گزارش منفی در جهت متهم کردن معدنکاران به تخریب محیط‌زیست از رسانه‌ها منتشر شود ما به عنوان تشکل غیردولتی شکایت خود را از مراجع قانونی پیگیری می‌کنیم.