سلامت مغز با رژیم غذایی سالم عوامل مختلفی در سلامت مغز و جلوگیری از کاهش عملکرد شناختی با افزایش سن دخیل هستند؛ محققان معتقدند رژیم غذایی سالم بیشترین تأثیر را بر کاهش روند پیری مغز و احتمال بروز زوال عقل دارد. به گزارش ایرنا، سالهاست که مطالعات گستردهای در سراسر جهان تأثیر رژیمغذایی بر سلامت […]
سلامت مغز با رژیم غذایی سالم
عوامل مختلفی در سلامت مغز و جلوگیری از کاهش عملکرد شناختی با افزایش سن دخیل هستند؛ محققان معتقدند رژیم غذایی سالم بیشترین تأثیر را بر کاهش روند پیری مغز و احتمال بروز زوال عقل دارد.
به گزارش ایرنا، سالهاست که مطالعات گستردهای در سراسر جهان تأثیر رژیمغذایی بر سلامت کلی بدن را تأیید کردهاند. این مطالعات به ویژه بر تأثیر رژیمغذایی بر سلامت مغز و عملکرد شناختی تمرکز دارند. مطالعات جدید محققان استرالیایی نشان میدهد پیروی از رژیم غذایی طراحیشده برای سلامت مغز خطر ابتلا به آلزایمر و اختلالات شناختی را کاهش میدهد. این رژیم غذایی MIND نام دارد.
رژیم غذایی MIND که مبنای آن براساس رژیم غذایی مدیترانهای است، بهترین گزینه برای سلامت مغز است. رژیم غذایی مدیترانهای بهطور معمول شامل چربیهای اشباع نشده مانند روغن زیتون، آجیل و آووکادو، همراه با سبزیجاتی مانند کرفس، اسفناج و هویج است. این سبزیجات غنی از نیتریت و نیترات هستند و ترکیب این دو گروه غذایی باعث تشکیل اسیدهای چرب نیترو میشود. در رژیم غذایی مدیترانهای جایی برای گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و قندهای مصنوعی وجود ندارد.
رژیم غذایی MIND تقریباً مشابه رژیم غذایی مدیترانهای است؛ ولی تمرکز آن روی مصرف سبزیجات، روغن زیتون، آجیل، غلات کامل، لوبیا، ماهی و محصولات خانواده توت (خشک یا تازه) قرار دارد. مطالعات نشان میدهد این رژیم غذایی در سلامت مغز و عملکرد شناختی بسیار مؤثر است و خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش میدهد.
به رغم پیشرفت علم در زمینه پیشگیری و درمان زوال عقل، آمار مرکز بینالمللی آلزایمر نشان میدهد که در حال حاضر ۴۷ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و این تعداد تا سال ۲۰۵۰ میلادی، به ۱۳۱٫۵ میلیون نفر به ویژه در کشورهای در حال توسعه میرسد.
بیماری پیشرونده آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است که باعث اختلال در حافظه، تفکر و رفتار فرد میشود. این بیماری از دیدگاه علمی بر اثر کاهش ماده شیمیایی سروتونین در مغز بروز میکند و به این ترتیب انتقال پیامهای عصبی مختل میشود.
مطالعات دیگری نشان میدهد رژیمغذایی حاوی چربی، شکر و غذاهای فرآوری شده، به مرور زمان مغز را فرسوده میکنند. مصرف شکر به اندازهای در کاهش حافظه و قابلیت تفکر مؤثر است که محققان آلزایمر را دیابت نوع ۳ نامیدهاند که مستقیم با نوع تغذیه مرتبط است.
یکی از موادغذایی که مصرف آن همواره برای سلامت مغز توصیه شده ماهی است. ماهی غذای مغز است. اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی، به رشد مغز کمک میکنند. این ماده غذایی منبع بینظیر پروتئین است و با تأمین اسیدهای آمینه مورد نیاز، به مغز در برقراری ارتباط با سایر اعضای بدن کمک میکند. تخممرغ نیز یکی از موادغذایی توصیه شده برای سلامت مغز است. تخممرغ حاوی نوعی ویتأمین B به نام کولین است که به بهبود حافظه کمک میکند. انواع کلم نیز باید در رژیمغذایی محافظ مغز گنجانده شود. کلم بروکلی، برگ کلم و گل کلم، منبع خوبی از ویتامین K هستند که به بهبود عملکرد شناختی کمک میکنند. همچنین کلم حاوی مادهای به نام سولفورافان است که سبب افزایش بهره هوشی شده و از زوال عقل جلوگیری میکند.
همانطور که گفته شد انواع توت با آنتیاکسیدانهای قوی، از بروز انواع سرطان و بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند و در تقویت حافظه مؤثرند. تحقیقات نشان میدهد افرادی که صبح ناشتا یک کاسه کوچک بلوبری مصرف میکنند، مغز فعالتر و تمرکز بهتری دارند.
مغز آفتابگردان و کدو تنبل از دیگر مواد توصیهشده برای سلامت مغز هستند. این دانهها منبع خوبی از ویتامین E، منیزیم و امگا ۳ هستند و علاوه بر افزایش حافظه، مغز را در حالت آرامش و تمرکز قرار میدهند. آنتیاکسیدان قوی موجود در گوجهفرنگی لیکوپن نام دارد و از آسیب رادیکالهای آزاد به مغز جلوگیری میکند و نقش مهمی در جلوگیری از آلزایمر دارد.
نقش سالاد در سلامت مغز
یک مطالعه جدید نشان میدهد مصرف روزانه سالاد مغز را ۱۱ سال جوان میکند. این مطالعه با بررسی حدود هزار فرد با میانگین سنی ۸۰ سال نشان میدهد مصرف روزانه سالاد نقش مهمی در حافظه و سلامت مغز دارد.
استفاده از غذاهای چرب عملکرد سیناپسها را مختل میکند
غذاهای چرب یکی از مهمترین دلایل پیری مغز هستند، چراکه عملکرد سیناپسها در هیپوکامپ مغز را مختل میکند و این عارضه سبب کاهش یادگیری و اختلال حافظه میشود. افرادی که رژیم غذایی ناسالمی دارند و بهطور مستمر غذاهای پرچرب و پرکالری استفاده میکنند، هیپوکامپ کوچکتری دارند. هیپوکامپ بخشی از مغز است که با یادگیری، حافظه و سلامت روانی مرتبط است.
نتایج این مطالعات همچنین حاکی از آن است که هیپوکامپ افراد میانسالی که رژیم غذایی سالم دارند و بیشتر از سبزیها و ماهی استفاده میکنند، به نسبت هم سن و سالان خود بزرگتر است.
ویتامین E کافی به مغز برسانید
کمبود ویتامین E سبب کاهش DHA-PC، بخشی از غشای سلولی سلولهای مغز (نورون ها) میشود. تحقیقات نشان میدهد که کاهش این مؤلفه، احتمال توسعه بیماری آلزایمر را افزایش میدهد.
در ادامه تحقیقات آمده است که کمبود ویتامین E، با کاهش یک ترکیب دیگر در مغز به نام lysoPLs نیز مرتبط است. این ماده برای ترمیم غشای آسیب دیده مغز ضروری است.
کمبود ویتامین E سبب میشود که قسمت عمده مواد موردنیاز برای ساخت و ترمیم سلولهای عصبی، در اختیار مغز قرار نگیرد
اسفناج، بادام، دانه آفتابگردان، میگو، روغن زیتون، ماهی، کلم بروکلی، کدو حلوایی، بادامزمینی، شلغم، چغندر و مارچوبه، مهمترین منابع ویتامین E هستند.
رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب برای سلامت مغز مفید است
رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب از پیری سلولهای مغز جلوگیری میکند و به خصوص برای درمان پارکینسون و آلزایمر مفید است. مطالعات محققان دانشگاه کپنهاگ نشان میدهد که روغن نارگیل برای سلامت مغز مفید است و روند پیری مغز را به تعویق میاندازد.
علاوه بر رژیمغذایی ناسالم، زندگی در مجاورت بزرگراه و خیابانهای شلوغ، استرس مزمن، کمخوابی، نشستن طولانیمدت در طول روز، تنبل کردن مغز و مصرف سیگار و الکل، عادتهای غلطی هستند که سبب پیری زودرس مغز میشوند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.