پیامی شیرین‌تر از «طعم گیلاس»

پیامی شیرین‌تر از «طعم گیلاس» مسعود طاهری  ۱۹ سال پیش یعنی در سال ۱۳۶۷ بود که عباس کیارستمی، کارگردان برجسته ایرانی توانست معتبر‌ترین افتخار سینمایی ایران را در جشنواره بین‌المللی کن فرانسه به دست آورد. وی روی سن رفت و توانست به دهه‌ها ناکامی کشورمان برای دریافت جوایز معتبر سینمایی جهان پایان دهد و برای […]

پیامی شیرین‌تر از «طعم گیلاس»

مسعود طاهری

 ۱۹ سال پیش یعنی در سال ۱۳۶۷ بود که عباس کیارستمی، کارگردان برجسته ایرانی توانست معتبر‌ترین افتخار سینمایی ایران را در جشنواره بین‌المللی کن فرانسه به دست آورد. وی روی سن رفت و توانست به دهه‌ها ناکامی کشورمان برای دریافت جوایز معتبر سینمایی جهان پایان دهد و برای فیلم طعم گیلاس، جایزه نخل طلای کن را که از معتبر‌ترین جوایز سینمایی جهان است، به دست آورد. فیلمی که مجله تایم از آن به عنوان یکی از ۱۰ فیلم برتر تاریخ جشنواره کن نام برد اما صدا و سیمای آن زمان هیچ خبری از آن را روی آنتن نبرد. کیارستمی پس از دریافت جایزه کن راهی ایران شد و به واسطه دستاوردش انتظار برخوردی درخور توجه داشت اما چنین نشد. کیارستمی روایتی جالب از آمدنش به ایران و برخوردی که با او شد، داشت. خالق فیلم طعم گیلاس گفت: «وقتی نخل طلا گرفتم کسی به من تبریک نگفت. حتی زمانی که وارد فرودگاه شدم، پاسپورتم را که مهر کردند گفتند از در پشتی برو، عده‌ای جمع شده‌اند و قصد دارند کتکت بزنند! »

۲-  ۱۹ سال بعد و در سالی که در آن قرار داریم باز هم سینمای ایران توانست افتخاری بزرگ را در کن فرانسه به دست آورد. همان‌گونه که مطلع هستید فیلم فروشنده اثر اصغر فرهادی عنوان بهترین فیلمنامه و شهاب حسینی نیز به عنوان بهترین بازیگر جشنواره کن انتخاب شدند. اصغر فرهادی روی سن رفت و جایزه بهترین فیلم‌نامه جشنواره را دریافت کرد. شهاب حسینی، بازیگر توانای سینمای ایران نیز توانست ارزشمند‌ترین جایزه تاریخ سینمای ایران تاکنون را دریافت کند. شهاب حسینی روی سن رفت و جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره کن را به دست گرفت. شهاب حسینی، اصغر فرهادی، ترانه علیدوستی و دیگر عوامل فیلم فروشنده چند روز پس از دریافت این جوایز به ایران بازگشتند و با استقبال بی‌نظیر هموطنانمان در فرودگاه روبه‌رو شدند. جالب‌تر آن که صدا و سیمای ایران نیز لحظه دریافت جایزه توسط فرهادی و حسینی را روی آنتن برد (اتفاقی بی‌سابقه که حتی پس از دریافت جایزه اسکار نیز از صدا و سیما دیده نشده بود.)

۳-نزدیک به ۲۰ سال از این دو اتفاق شیرین برای سینمای ایران می‌گذرد. در اتفاق اول و دریافت جایزه توسط کارگردان بزرگ سینمای ایران یعنی عباس کیارستمی نه تنها مثل امروز آب و تابی به آن داده نشد بلکه به گفته کیارستمی عده‌ای برای کتک‌زدنش به فرودگاه رفتند! در اتفاق دوم اما نه تنها روز بعد از دریافت جایزه تقریباً تمامی رسانه‌ها عکس مراسم را در نشریاتشان چاپ کردند بلکه صدا و سیما نیز تصاویری از مراسم را پخش کرده است و عده کثیری هم به فرودگاه رفتند (این‌بار نه به قصد کتک زدن بلکه برای استقبال از هنرمندانشان). همه این‌ها پیامی دارند، پیامی به شیرینی طعم گیلاس.