قائم مقام ایمیدرو احداث فازهای توسعهای منطقه ویژه خلیجفارس نیازمند ۱۲۵۰ میلیارد تومان سرمایه است نشست هم اندیشی هماهنگی و بهینهسازی استفاده از اسکلهها، بارگیری و تخلیه، انباشت و برداشت، واگن برگردان و امور مرتبط با سرمایهگذاری توسعهای آینده منطقه ویژه خلیجفارس با حضور مدیرعامل منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیجفارس و قائم مقام […]
قائم مقام ایمیدرو
احداث فازهای توسعهای منطقه ویژه خلیجفارس نیازمند ۱۲۵۰ میلیارد تومان سرمایه است
نشست هم اندیشی هماهنگی و بهینهسازی استفاده از اسکلهها، بارگیری و تخلیه، انباشت و برداشت، واگن برگردان و امور مرتبط با سرمایهگذاری توسعهای آینده منطقه ویژه خلیجفارس با حضور مدیرعامل منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیجفارس و قائم مقام ایمیدرو برگزار شد.
به گزارش ایسنا، در این نشست قائم مقام ایمیدرو با بیان اینکه منطقه ویژه خلیجفارس نقش کلیدی در پیشبرد اهداف صنایع به ویژه فولاد دارد افزود: این منطقه با وسعت ۵۰۰۰ هکتار از ظرفیتهای قابل توجهی در تحقق چشم انداز فولاد برخوردار است.
عباس نعیمی با اشاره به مزیتهایی همچون وجود زیرساخت ریلی و کارخانههای متعدد صنایع فولاد در منطقه اقتصادی خلیجفارس گفت: امکان پهلودهی به شناورهای ۱۰۰ هزارتنی فله و کالا از مزیتهای منطقه به شمار میرود و موضوع توسعه و تأمین دیگر زیرساختها برای شرکتهای مستقر در منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی ابراز امیدواری کرد: با حمایتهای ایمیدرو و مشارکت شرکتهای بزرگ معدنی مباحث مربوط به توسعه زیرساختها در این منطقه فراهم شود.
همچنین مدیرعامل منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیجفارس گفت: برای احداث فازهای توسعه این منطقه نیاز به ۱۲۵۰ میلیارد تومان سرمایه است.
حسن خلج طهرانی مدیرعامل منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیجفارس با اشاره به احداث ۳ فاز توسعه در این منطقه افزود: نظر به هزینههای انجام شده در منطقه و احداث زیرساختهای مهم در خصوص صنعت فولاد و احجام صادرات و واردات در افق ۱۴۰۴ طرح توسعه بندر منطقه اقتصادی خلیجفارس مورد توجه است.
وی با اشاره به ظرفیت تخلیه و بارگیری فرآوردههای مایع و مواد فله معدنی در منطقه گفت: ظرفیت انتقال مواد فله و همچنین کالای عمومی ۳۶ میلیون تن و ظرفیت انتقال فرآوردههای مایع ۳۰ میلیون تن در سال است.
خلج طهرانی در پایان گفت: در افق ۱۴۰۴ حجم تخلیه و واردات مواد فله معدنی مورد نیاز کارخانههای فولادسازی در بندرعباس تقریباً ۲ برابر حجم بارگیری و صادرات خواهد بود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.