۲۰۰۰ میلیارد تومان از وزارت بهداشت طلب داریم

محمدجواد کبیر در نشستی خبری‌ به اعلام آخرین وضعیت پرداخت مطالبات مراکز درمانی، وضعیت پوشش بیمه‌ای درمان اعتیاد، حذف دفترچه‌های بیمه، وضعیت اجرای نظام ارجاع پرداخت و در پی کسری بودجه‌های این سازمان خواستار توجه و تجدیدنظر جدی دولت در اعتبارات این سازمان شد. به گزارش ایسنا، محمدجواد کبیر، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با […]

محمدجواد کبیر در نشستی خبری‌ به اعلام آخرین وضعیت پرداخت مطالبات مراکز درمانی، وضعیت پوشش بیمه‌ای درمان اعتیاد، حذف دفترچه‌های بیمه، وضعیت اجرای نظام ارجاع پرداخت و در پی کسری بودجه‌های این سازمان خواستار توجه و تجدیدنظر جدی دولت در اعتبارات این سازمان شد.

به گزارش ایسنا، محمدجواد کبیر، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با بیان این‌که بیمه سلامت ایران طی دو سال گذشته گام‌های مؤثری برداشته و ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر را تحت پوشش بیمه همگانی برده است اظهار ‌کرد: یکی از رویکردهای دولت یازدهم این بود که افراد محروم آسیب‌پذیر که فاقد هرگونه پوشش بیمه‌ای بوده‌اند تحت حمایت دربیایند.

وی ادامه‌ داد: براساس آمار و اطلاعاتی که داریم ۸۶ درصد از کل بیمه‌شدگان جدید ما در حاشیه شهر‌ها سکونت دارند. از این تعداد ۹۱٫۳ درصد افرادی هستند که درآمد کم‌تر از یک میلیون تومان دارند. بنابراین می‌توان گفت هدف‌گذاری بیمه سلامت برای پوشش این جمعیت، هدفگذاری موفقی بوده است.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران ضمن تأکید بر ضرورت معماری نظام ارایه خدمات بیمه سلامت در کشور اظهار ‌کرد: باید جمعیت تحت پوشش ما بتواند با سهولت بیش‌تری به خدمات اولیه دسترسی داشته باشد. تجربه دنیا نشان می‌دهد وقتی نظام‌های سلامت به سمت پوشش همگانی حرکت کردند برای اصلاح نظام ارایه خدمات نیز گام برداشتند.

وی ادامه‌داد: اگر اصلاح نظام ارایه خدمات انجام نشود هزینه‌های سرسام آوری که در سال ۹۴ به ما تحمیل شد در سال ۹۵ هم ادامه پیدا خواهد کرد. باید از این رویداد مهم در حوزه اجتماعی و دولت حفاظت کنیم اما باید اصلاحاتی نیز بر آن صورت گیرد.

وی با بیان این‌که باید به سمتی حرکت کنیم تا انضباط ارایه خدمت حفظ شود و منابع مورد نیاز تأمین و پرداخت‌ها به هنگام باشند، گفت: رکن موفقیت تمام نظام‌های دنیا وجود بیمه کارآمد است که خدمت را براساس استانداردهایش به ارایه کنندگان ارایه می‌دهد. هنر این نیست که دفترچه‌های بیمه را به صورت چک سفید امضا به مردم بدهیم. به این موضوع نقد داریم. در همه دنیا خط پایه‌ای برای ارایه خدمات برای مردم تعریف می‌کنند و ما حتما باید یک خط پایه برای دسترسی مردم داشته باشیم به ویژه این‌که با محدودیت منابع روبه‌رو هستیم. بسته خدمت باید روزآمد شود که البته وزارت بهداشت مشغول کار بر روی آن است.

کبیر با بیان این‌که در مناطق روستایی و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت، نظام پرداخت ما سرانه‌ای است و در سطح یک ارایه خدمات با مشکلات کم‌تری روبه‌رو هستیم، گفت: اما در نظام ارجاع از سطح یک به دو با مشکلاتی روبه‌رو هستیم. با وزارت بهداشت به توافقاتی رسیده‌ایم تا برای ۸۶ درصد جمعیتی که تحت پوشش بیمه همگانی بوده‌اند و در حاشیه شهر‌ها سکونت دارند و همچنین در شهرهای ۲۰ تا ۵۰ هزار نفر جمعیت و ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر جمعیت زندگی می‌کنند بتوانیم نظام ارجاع را اجرا کنیم؛ در این صورت بیش از ۷۰ درصد جمعیت را تحت پوشش قرار خواهیم داد.

وی ضمن تأکید بر این‌که باید کنترل تقاضا را مدنظر قرار دهیم، گفت: اگر تقاضا افسار گسیخته باشد منابع ما کفایت نمی‌کند. حتماً باید کنترل تقاضا داشته باشیم. از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بیمه شده همگانی، ۸۶ درصد در حاشیه شهر‌ها زندگی می‌کنند و درآمد پایین دارند و همان‌گونه که گفته شد دولت رویکرد حمایت از این اقشار را دارد و حتما بیمه همگانی برای آن‌‌ها به صورت رایگان ادامه پیدا خواهد کرد.

پراخت حق بیمه براساس دهک درآمدی تعریف می‌شود

وی افزود: در کنار این امر آزمون و سعی طراحی شده تا آن‌‌ها که تمکن مالی دارند بتوانند در خرید بیمه‌شان به ما کمک کنند. در واقع براساس دهک‌های درآمدی برای پرداخت حق بیمه، بیمه‌شدگان همگانی اقدام خواهیم کرد که البته سازوکار و مکانیسم آن از سوی دولت به ما داده خواهد شد.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران به وضعیت اعتبارات و کسری بودجه سازمان متبوعش اشاره کرد و افزود: در سال ۹۳، ۱۶۵۰ میلیارد تومان منابع وصول نشده داشتیم و این بدهی را ناچار شدیم از محل اعتبارات سال ۹۴ بپردازیم. همچنین ۷۰۰ میلیارد تومان بدهی نیز از سال ۹۲ باقی مانده بود. به این صورت می‌توان گفت ۲۳۵۰ میلیارد تومان از اعتبارات امسال را صرف پرداخت بدهی دو سال قبل کردیم و با کسری بودجه روبه‌رو شدیم.

وی ادامه‌داد: رایزنی‌های مختلفی با مراجع ذی‌ربط داشته‌ایم و همگان اذعان کرده‌اند که راه و رمز موفقیت نظام سلامت به این است که سازوکار بیمه‌ای را در نظام پرداخت نهادینه کنیم؛ تا امروز نزدیک به ۵۱۰۰ میلیارد تومان بودجه گرفته‌ایم که ۲۳۵۰ میلیارد تومان آن را صرف پرداخت بدهی سال‌های گذشته کردیم بنابراین با توجه به کسری بودجه‌های موجود، قرار است بودجه ما را تا ۱۱۰ درصد افزایش دهند.

وی با اشاره به این‌که در سال ۹۳، ۴۸۰ میلیارد تومان و در سال جاری ۵۵۰ میلیارد تومان برای بیمه همگانی منابع مصوب شده بود گفت: تعهد شده این منابع مصوب را امسال به ما بدهند اگر کل منابع مصوب پیش‌بینی شده در قانون به ما تخصیص پیدا کند و منابع اختصاصی خودمان که ۲۰۰۰ میلیارد تومان است و از محل دریافت حق بیمه تأمین می‌شود را در نظر بگیریم انتظار داریم در سال ۹۴، ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار دریافت کنیم در حالی که با توجه به صرف بخشی از اعتباراتمان برای پرداخت بدهی‌های سال قبل پیش‌بینی هزینه‌های ما ۱۳ هزار میلیارد تومان است.

وی افزود: اگر قرار باشد بسته خدمتی ما براساس آن‌چه در طرح تحول تعریف شده ارایه شود در سال ۹۵ به ۱۶ هزار میلیارد تومان منابع نیاز داریم که اگر تخصیص پیدا نکند با چالش‌هایی مواجه خواهیم شد؛ تلاش می‌کنیم تا شیرینی اجرای طرح تحول برای مردم ادامه پیدا کند لذا باید هزینه‌ها کنترل و از منابع موجود به خوبی صیانت شود.

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره همپوشانی‌های بیمه‌ای در کشور اظهار کرد: در سامانه امید اطلاعات خودمان را با سازمان تأمین اجتماعی برخط کردیم. کم‌تر از یک میلیون جمعیت همپوشانی داشتیم و در بخش روستایی نیز ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار همپوشانی داشتیم. از این میزان فقط ۴۷ هزار مورد همپوشانی دارویی استخراج شده است. در واقع افرادی بودند که دو دفترچه داشتند و برای داروهای آن‌ها ۴۲ میلیارد تومان هزینه شده که هر دو سازمان بیمه آن‌را پرداخته‌اند.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با بیان این‌که در پی دستور اکید وزیر رفاه سامانه جامعی در وزارت رفاه طراحی و همپوشانی‌های بیمه‌ای تأمین اجتماعی و بیمه سلامت مشخص شد گفت: ۷۰ تا ۸۰ درصد همپوشانی‌‌ها در حال برطرف شدن است و به تدریج حداکثر تا دو ماه اول سال ۹۵ جمعیت بیمه‌ای خود را شفاف خواهیم کرد. معقول نیست که در جمعیت ۸۰ میلیونی کشور ۸۵ میلیون بیمه شده داشته باشیم و در عین حال یک تا دو درصد هم بیمه نشده باشند.

آخرین وضعیت پرداخت مطالبات سازمان سلامت به بیمارستان‌ها، مراکز درمانی و داروخانه‌ها

وی درباره آخرین وضعیت پرداخت مطالبات بیمارستانی نیز عنوان کرد: تا به امروز مطالبات مراکز خصوصی تا اوایل خرداد و مراکز دانشگاهی دولتی تا اواخر خرداد پرداخت شده و مطالبات داروخانه‌ها و پزشکان مطلب دار نیز در برخی استان‌ها تا مرداد و در برخی دیگر تا شهریور تسویه شده است. بیش از ۸۰ درصد خدمات بستری ما در بیمارستان‌های دانشگاهی انجام می‌شود که عمدتاً از ما مطالبه دارند، البته باید گفت که ما ۲۰۰۰ میلیارد تومان از وزارت بهداشت طلب داریم که باید به ما بپردازند.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با اشاره به این‌که در لایحه بودجه سال ۹۵، ۵۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای ما پیش‌بینی شده و رشد بودجه‌مان ۱۲ درصدی است گفت: این میزان به هیچ عنوان تکافوی تعهدات ما را در سال ۹۵ نخواهد کرد و دولت باید تجدیدنظر جدی در منابع بیمه سلامت داشته باشد اگر این امر محقق نشود امکان این‌که بیمه سلامت بتواند تعهداتش را ادامه دهد میسر نخواهد بود.

 

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره تماس‌های تلفنی با مردم از سوی برخی شرکت‌ها برای پوشش بیمه همگانی ادامه داد: تنها مرجع رسمی ما ادارات بیمه سلامت و دفاتر پیشخوان دولت بوده‌اند که اقدام به صدور و ثبت دفترچه می‌کنند. این شرکت‌ها وعده‌های فریبنده می‌دهند و هر شرکتی به عنوان بیمه سلامت فعالیت کند غیررسمی و غیرقانونی است و تمام ادعاهایش کذب است. ما گزارش‌های زیادی داشتیم که به مراجع قضایی ابلاغ کرده‌ایم.