شرایط خشکترین شهر ایران شهرستان بشرویه با ۱۹٫۷ میلیمتر بارندگی کمبارانترین شهر ایران شناخته شده و وضعیتی بسیار بحرانی دارد. به گزارش مهر، بشرویه یکی از شهرستانهای کویری خراسانجنوبی در سال زراعی جاری با کمترین میزان بارندگی بهعنوان خشکترین شهر کشور معرفی شد. خشک شدن قنوات، فرونشست زمین و کمی بارندگیها سرآغاز قصه مهاجرت اجباری […]
شرایط خشکترین شهر ایران
شهرستان بشرویه با ۱۹٫۷ میلیمتر بارندگی کمبارانترین شهر ایران شناخته شده و وضعیتی بسیار بحرانی دارد.
به گزارش مهر، بشرویه یکی از شهرستانهای کویری خراسانجنوبی در سال زراعی جاری با کمترین میزان بارندگی بهعنوان خشکترین شهر کشور معرفی شد.
خشک شدن قنوات، فرونشست زمین و کمی بارندگیها سرآغاز قصه مهاجرت اجباری در این شهرستان بود.
سریال تلخ خشکسالی ایستگاه مهاجرت را به روستاهای طجرد، خانیک و دیگر روستاهای شهرستان بشرویه کشاند.
حال در این وضعیت بحرانی و زلزله خاموشی که بشرویه را فراگرفته حق آن است که مسؤولان به جد این شهرستان پیشرو در کشاورزی را دریابند چرا که نبض حیات آن بهکندی میزند.
امرار معاش ۸۳۰۰ خانوار در بشرویه از طریق کشاورزی و دامداری
علی باقری، فرماندار شهرستان بشرویه از وضعیت بحرانی خشکسالی در این شهرستان خبر داد و افزود: متأسفانه امسال میزان بارندگی زیر ۲۰ میلیمتر بوده است.
وی با اظهار نگرانی برای کشاورزان و دامداران این منطقه گفت: امرارمعاش ۸ هزار و ۳۰۰ خانوار در بشرویه از طریق کشاورزی و دامداری است که متأسفانه با کمی بارندگی و خشک شدن قنوات با مشکلات عدیدهای روبهرو شدهاند.
فرماندار بشرویه تأکیدکرد: برای حل گوشهای از این بحران بایستی اعتبارات ویژهای به شهرستان بشرویه اختصاص یابد.
خسارت ۲۰ میلیارد ریالی خشکسالی به بخش کشاورزی شهرستان
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه نیز با اشاره به خسارات بسیار خشکسالی که شاید گاهی ممکن است نادیده گرفته شود، گفت: بشرویه درگیر زلزله خاموشی شده که همکاری تمام مسؤولان را میطلبد.
حسین سرچاهی بیانکرد: خشکسالی سبب هجوم آفات و بیماریهای بسیاری شده بهطوریکه سل قرمز پسته برای اولین بار و به خاطر خشکسالی دامنگیر باغات شهرستان شده است.
وی با بیان اینکه هنوز به بارندگی در آینده امیدواریم گفت: باید برای زنده نگهداشتن کشاورزی این شهرستان و حیات درختان و باغات بشرویه که قطب کشاورزی استان نیز است تلاش کنیم.
وی افزود: در این راستا نیازمند حداقل یک میلیارد تومان اعتبار برای آبرسانی سیار تنها به مزارع زعفران و باغات هستیم.
سرچاهی خسارات وارده به بخش کشاورزی را بالغ بر دو میلیارد تومان درزمینههای زراعت، دام، منابع آبی و منابع طبیعی عنوان کرد.
اجرای پروژههای آبوخاک در بشرویه تسریع یابد
مدیر جهاد کشاورزی بشرویه همچنین در ادامه با اشاره به اینکه باوجود خشکسالی و کاهش بارندگیها بایستی اجرای پروژههای آبوخاک در شهرستان تسریع یابد گفت: در حال حاضر شهرستان بشرویه ۶۲۵ کیلومتر طرح مطالعه شده انتقال آب را دارد و نیازمند اعتبارات است.
وی افزود: برای انتقال آب و آبیاری تحتفشار حداقل به میزان هزار و ۵۰۰ هکتار اعتبار بایستی پرداخت شود.
مدیر جهاد کشاورزی بشرویه با اشاره به یارانه معوق دامداران به مبلغ دو میلیارد تومان نیز خواهان پرداخت یارانه شیر، تأمین اعتبار برای خرید جو مدتدار و آبرسانی سیار به دامها شد.
بحران آب در روستاهای بشرویه
رییس آب و فاضلاب روستایی شهرستان بشرویه نیز از تأمین آب ۷۳ روستای شهرستان بشرویه خبر داد و افزود: از این تعداد به ۱۵ روستا و آبادی بهوسیله تانکر آبرسانی میشود که حجم آب ماهیانه آنها ۱۴۰ مترمکعب است.
حیدرزاده با اشاره به وضعیت بحرانی خشکسالی در بشرویه بیانکرد: در حال حاضر و تحت تأثیر خشکسالی دو منبع آب بشرویه خشک و دو چشمه و قنات که تأمین آب ۷ روستا را انجام میداده است میزان آب آن به یکسوم کاهشیافته است.
وی اظهارداشت: با وجود افت سطح تمام چاههای بشرویه، سرعت فرسودگی تأسیسات نیز بسیار است و جوابگوی شبکهها نیست.
وی عنوان کرد: در حال حاضر ۴۰ درصد تأسیسات فرسوده و ۴۵ درصد آن هدر رفت واقعی دارد.
رییس آب فاضلاب روستایی شهرستان بشرویه اظهارتأسفکرد و افزود: با وجود کمی بارندگی میزان سرانه مصرف در شهرستان بیش از میزان تعریفشده است.
کمبود حجم ذخیرهسازی آب به ازای هر مشترک، نبود چاه اصلی ذخیره، نبود حصارکشی مناسب برای مخازن روستایی از عمدهترین مشکلاتی بود که رییس اداره آب فاضلاب بشرویه مطرح کرد.
حیدرزاده همچنین خواستار صدور مجوز و تأمین اعتبار برای حفر چاه بحران در منطقه خدافرید، صدور مجوز و تأمین اعتبار برای تأمین آب برخی از روستاها، بالا بردن قدرت برق مجتمع آبرسانی ارسک و تأمین اعتبار برای اصلاح و بازسازی شبکههای آب فاضلاب شهری و روستایی شد.
بشرویه خشکترین شهر کشور
میرجلیلی مدیرکل مدیریت بحران خراسانجنوبی نیز در این زمینه گفت: با توجه به اینکه استان خراسانجنوبی ۱۷ سال است درگیر خشکسالی مستمر قرار دارد، وضعیت بسیار حادی را در منابع آبی چه درزمینه کشاورزی و چه منابع آب شرب مردم داریم.
به گفته ابوالحسن میرجلیلی اکثر شهرهای استان در تنش آبی قرار دارند.
وی افزود: شهرستانهای شمالی استان بهویژه بشرویه، فردوس، سرایان و طبس نسبت به سال گذشته که خود نیز در وضعیت حاد قرار داشته است با ۵۰ درصد کاهش بارندگی روبهرو بوده که این امر تأثیر منفی بسیاری بر روی محصولات زراعی و باغی و هم آب شرب و صنعت داشته است.
میرجلیلی با بیان اینکه خشکسالی و کمی بارندگی آثار غیرمستقیم بسیاری در این شهرستان بهجای گذاشته است، عنوانکرد: هجوم آفات نباتی و کاهش کیفیت آب شرب و کشاورزی مردم را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
مدیرکل مدیریت بحران استان خراسانجنوبی اظهارداشت: در این راستا جلسات شورای هماهنگی مدیریت بحران در شهرستانهایی که با وضعیت بحرانی خشکسالی روبهرو هستند برگزار و شاخصهای کلی را بررسی و به سازمان مدیریت بحران کشور ارسال میکنیم.
وی ادامه داد: این شاخصها در بخش نیرو و جهاد کشاورزی است تا از این طریق بتوان اعتبارات مرتبط را برای استان جذب کنیم.
وی بیانکرد: میزان بارندگی در بشرویه ۱۹٫۷ میلیمتر در سال زراعی جاری بوده که بهعنوان خشکترین شهر کشور معرفیشده است.
وی اضافه کرد: این بارندگیها در بیش از ۱۰ نوبت و در هر بار به میزان یک یا ۰٫۲ میلیمتر بوده که قطعاً تبخیر شده و همین امر منابع آبی شهرستانهای شمالی استان خراسانجنوبی را بسیار متأثر است.
میرجلیلی گفت: مدیریت بحران خسارات را با همکاری استانداری به مسؤولان کشوری منتقل میکند تا با جذب اعتبارات، حداقل وضع موجود را برای کشاورزان و دامداران و مرزنشینان غیور خراسانجنوبی حفظ کنیم.
دشت بشرویه بیشترین کسری مخزن بین دشتهای استان را داراست
رییس اداره آب منطقهای فردوس در این رابطه بیانکرد: با توجه به آمار شهرستان بشرویه خشکترین شهرستان استان است که میزان بارندگی آن زیر ۲۰ میلیمتر بوده و با توجه به پراکندگی بارندگی، این آب برای کشاورزان قابل استفاده نبوده است.
رحیمی افزود: متأسفانه دشت بشرویه در بین تمام دشتهای استان بیشترین میزان برداشت و یا تخلیه را دارد و این کمترین ورودی در مقابل بیشترین خروجی را نشان میدهد.
وی اظهارداشت: آمار سال گذشته نشان داده که دشت بشرویه سالانه ۳۰ مترمکعب کسری مخزن دارد و طبق آمار میتوان گفت بیشترین کسری مخزن در بین دشتهای استان خراسانجنوبی را داراست.
وی افزود: این در حالی ست که طبق آمار میزان تبخیر نیز میانگین ۶ تا ۸ برابر میزان تبخیر در سراسر دنیا است، بنابراین مدیریت مصرف بهینه آب ضروری است.
مدیر آب منطقهای فردوس گفت: با توجه به اینکه شغل اکثریت مردم در بشرویه کشاورزی است ۹۰ درصد منابع آبی این شهرستان در بخش کشاورزی مصرف میشود لذا بایستی بهینهسازی در مصرف آب کشاورزی صورت گیرد.
رحیمی بیانکرد: با نصب کنتورهای هوشمند از حدود دو سال گذشته در بشرویه، کشاورزان در طول سال مجاز هستند ۵ هزار ۴۲۱ ساعت چاه موتورها را روشن کنند.
وی همچنین گفت: حفر چاههای دامداری در بشرویه مشکلی نداشته و برای کفشکنی نیز مجوز صادر خواهیم کرد.
رحیمی آمادگی خود را برای در نظر گرفتن یک حلقه چاه ستاد بحران در شهرستان بشرویه با اعتبار مدیریت بحران نیز اعلام کرد.
خبری خوش برای کشاورزان و دامداران
محمد لطفیان، مدیر شعب بانک کشاورزی خراسانجنوبی نیز از تمدید بدهی و بخشودگی دیرکرد کشاورزان و دامداران تا پایان خردادماه خبر داد.
وی افزود: آمادگی داریم که برای تمدید بدهی و بخشودگی دیرکرد کشاورزان و دامدارانی که تا سال گذشته بدهی دارند اقدام کنیم.
لطفیان بیان کرد: آخرین فرصت برای بخشودگی دیرکرد و تمدید بدهی تنها تا ۳۰ خردادماه خواهد بود.
خشکسالیها امان مردم بشرویه را گرفته است و هر روز آمار و ارقام حکایت از وضعیت وخیمتر این شهرستان میدهد که در این راستا ترویج فرهنگ صرفهجویی، مدیریت دقیق در آبیاری کشاورزی و فضای سبز شهری، صرفهجویی و تغییر شیوههای آبیاری در دستور کار مردم و مسؤولان قرار گیرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.