گل و مرغ ایرانی و ریحانه راعی

گل و مرغ ایرانی و ریحانه راعی ریحانه راعی هنرمندی است دوستدار طبیعت. این علاقه او را می‌توان آشکارا در زیورهای دست‌سازش دید. مجموعه آثار تازه او در گالری گلستان شاهد خوبی بر این مدعاست. او در این نمایشگاه با الهام از هنر گل و مرغ ایرانی و سنگ‌های گوناگون آثار مختلفی ساخته بود او […]

گل و مرغ ایرانی و ریحانه راعی

ریحانه راعی هنرمندی است دوستدار طبیعت. این علاقه او را می‌توان آشکارا در زیورهای دست‌سازش دید. مجموعه آثار تازه او در گالری گلستان شاهد خوبی بر این مدعاست. او در این نمایشگاه با الهام از هنر گل و مرغ ایرانی و سنگ‌های گوناگون آثار مختلفی ساخته بود او علاوه بر سنگ‌های نیمه‌قیمتی مانند فیروزه و عقیق، از سنگ‌های طبیعی تراش‌نخورده نیز بهره برده بود که نشان از توجه هنرمند به محیط‌زیست اطرافش و اهمیت دادن به آن دارد. اما ویژگی اصلی آثار او، پرنده‌هایی است که در حالت‌های مختلف لابه‌لای گل‌های گوناگون در حال پرواز هستند و گاهی نیز در کنار برکه‌ای یا روی شاخه درختی آرام گرفته‌اند. آثار او با این‌که بسیار کوچک‌اند (به اندازه یک گردنبند یا گل‌سینه) پُر از تحرک و نشاط هستند، درست همان‌طور که در طبیعت شاهد آن هستیم. در این نمایشگاه بیش‌تر به جای دنیای شلوغ و پُرزرق‌وبرق مد، ما نماد‌هایی از باغ ایرانی (که هنر گل و مرغ نیز جلوه‌ای از آن است) را می‌دیدیم، جایی که نماد بهشت با تمام زیبایی‌‌ها و آرامش جاودانی‌اش است. تک‌نسخه بودن این زیورهای هنری وجهی بسیار دلنشین و شخصی به تک‌تک آثار این مجموعه بخشیده بود.

دلواپسی‌های قلب زاگرس

– طی سال گذشته در حالی حدود دو هزار و ۴۶۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع لرستان طعمه حریق شد که مدیرکل منابع طبیعی این استان می‌گوید: ۹۵ درصد آتش‌سوزی‌‌ها به دلیل عامل انسانی بوده است.

به گزارش مهر جنگل‌های لرستان با قرارگیری در قلب زاگرس اهمیت حیاتی برای این زیست بوم منحصر به فرد دارند چرا که از وسعت ۵٫۸ میلیون هکتاری جنگل‌های ۱۱ استان زاگرسی ۱٫۲ میلیون هکتار در لرستان قرار دارد تا این استان حایز رتبه دوم وسعت جنگل‌ها باشد، عنوانی که وقوع مخاطرات مختلف طبیعی و انسانی آن را تهدید می‌کند.

استان لرستان به رغم دارا بودن ظرفیت‌های منحصر به فرد در زمینه اراضی جنگلی و مرتعی با مخاطرات جدی مواجه است، مخاطراتی که می‌رود عرصه‌های طبیعی این دیار را به دشت‌های بدون آب و علف تبدیل کند.

وقوع آتش‌سوزی‌های گاه و بیگاه در عرصه‌های جنگلی و مرتعی، چرای بی‌رویه دام، تعرض به عرصه‌های طبیعی و تغییر کاربری‌ها، خسارات خشکسالی و ریزگردها، اجرای پروژه‌های عمرانی غیرکارشناسی و… هر کدام زخمی را بر تن زاگرس زده‌اند تا سکته‌های مختلف، قلب این اکوسیستم را هر روز ضعیف‌تر کند.

خشکسالی و گرد و غبار کمر جنگل‌های لرستان را خم کردند

شیرزاد نجفی با بیان این‌که اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان ۵ وظیفه اصلی بر عهده دارد اظهارداشت: حفاظت از جنگل‌ها و مراتع، اصلاح، احیا، توسعه و بهره‌برداری از منابع ملی از جمله وظایف اصلی منابع طبیعی محسوب می‌شود.

وی با اشاره به عوامل تخریب جنگل‌ها و مراتع لرستان بیان‌داشت: این عوامل به دو بخش طبیعی و انسانی تقسیم می‌شوند.

خشک شدن درختان بلوط

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان این‌که در سنوات گذشته خشکسالی در سطح مراتع و جنگل‌ها داشتیم و بیش‌ترین آسیب به جنگل‌های استان نیز به علت خشکسالی بوده است، عنوان‌کرد: همچنین پدیده گرد و غبار طی چند سال گذشته از دیگر عوامل تخریب اراضی جنگلی استان محسوب می‌شود.

نجفی افزایش دما در سطح استان را یکی دیگر از عوامل تخریب جنگل‌ها و مراتع لرستان برشمرد و گفت: تغییر اقلیم در حال حاضر یکی از چالش‌های اصلی در منابع طبیعی استان است.

وی بیابان‌زایی و گرمایش زمین را از دیگر عوامل تخریب منابع طبیعی و جنگل‌های استان لرستان عنوان کرد.

۲۴۰۰ هکتار از جنگل‌های لرستان در آتش سوخت

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در ادامه سخنان خود با بیان این‌که یک میلیون و ۲۱۷ هکتار جنگل در لرستان داریم گفت: استان لرستان در این حوزه در مقام سوم کشور قرار دارد.

نجفی با بیان این‌که لرستان در ناحیه رویشی زاگرس لرستان مقام اول را در بحث سطح جنگل‌ها به خود اختصاص داده است، افزود: سرانه جنگل در لرستان به ازای هر نفر ۶ هزار و ۹۰۰ مترمربع بوده و این عدد در کشور دو هزار متر مربع است.

وی با بیان این‌که ما نسبت به میانگین کشور بیش از ۴ برابر بیش‌تر جنگل داریم، تصریح کرد: در این راستا منابع طبیعی لرستان برنامه‌های حفاظتی خود را در سطح جنگل‌های استان اعمال می‌کند.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان این‌که ما در ۱۱ شهرستان و ۱۷ بخش استان اداره منابع طبیعی داریم گفت: بیش از ۸۵ نفر نیروی حفاظتی در قالب گشت حفاظتی در سطح جنگل‌های استان فعالیت دارند.

خشک شدن درختان بلوط

نجفی با بیان این‌که طی سال گذشته بیش‌ترین حریق در سطح جنگل‌های استان را داشتم گفت: حدود دو هزار و ۴۶۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع لرستان طعمه حریق شد.

۱۱۰ نقطه در جنگل‌های لرستان آماده «گُر گرفتن» در آتش

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به راهکارهای در دستور کار برای جلوگیری از آتش‌سوزی جنگل‌های لرستان طی امسال بیان‌داشت: امسال با حمایت مدیریت ارشد لرستان جلسات اولیه را در فروردین ماه برگزار کردیم و دو جلسه پیشگیری از حریق در استانداری لرستان برگزار شد.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با بیان این‌که در تمام شهرستان‌های استان جلسات مورد نیاز برگزار و آمادگی لازم در این زمینه ایجاد شده است گفت: امسال یک دستگاه بالگرد در استان برای اطفای حریق جنگل‌های لرستان مستقر شده است.

نجفی با اشاره به این‌که امسال ۱۵ هزار نفر ساعت «آتش بر» در سطح نواحی بحرانی جنگل‌های استان احداث کرده‌ایم گفت: هدف ما برای استقرار بالگرد هلی برد نیرو و امکانات به نقاط صعب‌العبور در هنگام آتش‌سوزی است.

وی با بیان این‌که در جنگل‌های لرستان ۱۱۰ نقطه بحرانی داریم، بیان‌داشت: برای این مناطق دیده‌بان به‌کارگیری شده و گشت‌های لازم در شهرستان‌هایی مانند کوهدشت، پلدختر، چگنی و خرم آباد پیش‌بینی کرده‌ایم.

خشک شدن درختان بلوط

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به توزیع لوازم اطفای حریق در شهرستان‌های استان تصریح‌کرد: همچنین با جوامع محلی، بسیج، سپاه، دهیاری‌ها و شوراهای اسلامی تفاهم‌نامه همکاری منعقد شده است.

جریمه ناچیز برای آتش زدن درختان میلیاردی

نجفی با اشاره به راه‌اندازی گشت خودرویی در شهرستان‌های مستعد آتش‌سوزی جنگل‌ها بیان‌داشت: همچنین کشیک شبانه‌روزی در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری ایجاد شده است.

وی همچنین از فعال بودن شماره تماس ۱۵۰۴ برای اطلاع‌رسانی مواقع بحرانی، آتش‌سوزی در جنگل‌ها و …خبر داد.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در بخش دیگری از سخنان خود به دستگیری افرادی که به‌طور عمدی اقدام به آتش‌سوزی در سطح جنگل‌های استان می‌کنند، خبر داد و گفت: ۹۵ درصد آتش‌سوزی‌های جنگل‌های لرستان عمدی و به دلیل عامل انسانی بوده است.

نجفی با بیان این‌که سال گذشته عوامل این آتش‌سوزی‌ها را در سطح جنگل‌ها شناسایی و به دستگاه قضایی معرفی کردیم افزود: در این راستا طی سال گذشته ۵ نفر دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند.

وی با تأکید بر این‌که نرم جریمه افراد برای آتش‌زدن درخت بلوط در استان حدود ۳۵ میلیون ریال بوده که البته نمی‌توان هیچ قیمتی را برای درختان قائل بود، گفت: سال گذشته و امسال برای دو هزار و ۲۶۵ هکتار از اراضی ملی که از سوی افراد مختلف تصرف شده بوده پرونده قضایی تشکیل شده است.

خشک شدن درختان بلوط

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان تأکید‌کرد: خوشبختانه دستگاه قضایی در این رابطه به خوبی پای کار بوده و با منابع طبیعی همکاری لازم را دارد.

«زوال» به جان درختان بلوط لرستان افتاد

نجفی همچنین به بحث کمبود نیروی انسانی برای حفاظت از جنگل‌های استان اشاره کرد و افزود: نرم نیروهای حفاظتی در کشورهای همسایه به ازای هر هزار هکتار یک نیرو، در کشور به ازای هر ۱۳ هزار هکتار یک نیرو و در لرستان به ازای هر ۲۷ هزار هکتار یک نیروی حفاظتی برای جنگل‌ها است.

وی با بیان این‌که در این زمینه ما سمت مشارکت جوامع محلی و کمک گرفتن از مردم برای حفاظت از جنگل‌ها رفته‌ایم، گفت: امسال برای ۱۰ هزار نفر کارت همیار منابع طبیعی صادر کرده‌ایم.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در ادامه سخنان خود به بحث خشکیدگی و زوال درختان بلوط لرستان اشاره کرد و افزود: ما اولین بار خشکیدگی درختان بلوط را در سال ۸۸ شاهد بودیم.

نجفی با بیان این‌که عوامل متعددی در بحث زوال درختان بلوط استان دخیل هستند، گفت: خشکسالی‌ها، تغییر اقلیم و گرم شدن کره‌زمین، تغییر بارش‌ها از برف به باران، شخم زدن در جنگل‌ها، چرای دام‌ها، آتش‌سوزی‌ها، قطع درختان به منظور ایجاد اراضی کشاورزی و تهیه زغال جنگل‌های لرستان را با خطر مواجه کرده است.

 

وی سطح خشکیدگی درختان بلوط در استان را ۵۶۰ هزار هکتار عنوان‌کرد و گفت: در این راستا موضوع کاشت نهال در سطح ۳ هزار هکتار، قطع درختان خشک، اقدامات آبخیزداری، تولید نهال و … در دستور کار قرار گرفته است.