پرونده دخانیات در سال ۱۳۹۴ هم رو به اتمام است و در شرایطی که قرار بود واردات سیگار تا پایان سال جاری به صفر برسد، هنوز بیش از نیمی از نیاز کشور به دخانیات از طریق واردات و قاچاق تأمین میشود. به گزارش ایسنا، براساس قانون برنامه پنجم توسعه، دولت موظف است تا پایان […]
پرونده دخانیات در سال ۱۳۹۴ هم رو به اتمام است و در شرایطی که قرار بود واردات سیگار تا پایان سال جاری به صفر برسد، هنوز بیش از نیمی از نیاز کشور به دخانیات از طریق واردات و قاچاق تأمین میشود.
به گزارش ایسنا، براساس قانون برنامه پنجم توسعه، دولت موظف است تا پایان این برنامه واردات سیگار را به صفر برساند، اما در حالی که این برنامه در سال جاری به پایان میرسد، نه تنها واردات سیگار به صفر نرسیده بلکه هنوز به این رقم نزدیک هم نشده است.
براساس آمارهای منتشره، میزان مصرف سیگار در کشور بیش از ۶۰ میلیارد نخ در سال است که به گفته مدیرعامل شرکت دخانیات ایران در حال حاضر حدود ۵۵ درصد از نیاز بازار توسط واردات و قاچاق تأمین میشود و در این میان سهم واردات در حدود ۱۵ درصد است.
شرکت دخانیات ایران که قدیمیترین شرکت تولیدکننده دخانیات در ایران است در سالهای گذشته سهم عمدهای از تولید داخلی سیگار را در اختیار داشت و میزان تولید آن به حدود ۲۲ میلیارد نخ در سال هم میرسید، اما با توجه به مشکلات پیش آمده برای این شرکت و تقویت سایر شرکتها، اکنون سهم شرکت دخانیات کاهش یافته و این شرکت در سال جاری تنها حدود ۹ میلیارد نخ سیگار تولید میکند.
نعمتا… شهبازی، سرپرست اسبق شرکت دخانیات در این باره گفته بود که به دلیل واردات بیرویه، افزایش قاچاق و در عین حال شرایط نابرابر رقابتی شرکت دخانیات در سال جاری با کاهش شدید تولید مواجه شد.
وی این را هم گفته بود که متأسفانه شرکت دخانیات به دلیل ساختار قدیمی، نیروی انسانی بیش از نیاز، شرایط نابرابر و قیمت تمام شده بالا به هیچ وجه امکان رقابت با بخش داخلی و خارجی را ندارد.
محمدحسین برخوردار، مدیرعامل فعلی این شرکت در این باره گفت: با توجه به اینکه سایر رقبای داخلی تلاش بیشتری برای در اختیار گرفتن سهم بازار کردند، سهم شرکت دخانیات در سالهای اخیر از بازار مصرف کاهش یافت.
وی همچنین درباره احتمال قطع واردات سیگار این موضوع را کاملاً اجرایی دانست و اظهار کرد: قانونگذار در برنامه دیده که تا پایان برنامه پنجم تولید جایگزین واردات و قاچاق شود و راهکاری که در این زمینه وجود دارد این است که مثل گذشته همه شرکتها به صورت مشارکتی با شرکت دخانیات ایران کار کنند و به عبارت دیگر تولید دخانیات متمرکز باشد.
برخوردار همچنین با اشاره به مجوزهای زیاد صادر شده برای تولید دخانیات ادامه داد: در حال حاضر مجوز تولید ۹۰ میلیارد نخ سیگار در کشور وجود دارد و همین موضوع نشان میدهد که امکان قطع واردات سیگار وجود دارد و میتوان نیاز بازار داخل را تأمین کرد.
اما مهلت دولت برای قطع واردات سیگار در حالی تا حدود یک ماه دیگر به پایان میرسد که براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در ۱۰ ماهه امسال حدود ۱۴۵ میلیون دلار انواع سیگار و توتون سیگار به کشور وارد شده است.
براساس این گزارش، در این مدت ۱۲ هزار و ۶۲۹ تن سیگار حاوی توتون به ارزش حدود ۸۶ میلیون دلار وارد کشور شده است، همچنین ۵۷ میلیون دلار نیز ارزش واردات توتون و تنباکو به کشور در همین مدت بوده است.
این در حالی است که میزان واردات سیگار حاوی توتون در کل سال ۱۳۹۳ برابر ۱۲۷ میلیون دلار بوده و با توجه به در نظر گرفتن واردات احتمالی سیگار در دو ماهه انتهایی امسال، پیشبینی میشود که واردات سیگار حاوی توتون در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود ۲۵ میلیون دلار کاهش داشته باشد.
به این ترتیب با توجه به نیاز کشور به واردات، بعید به نظر میرسد که واردات سیگار از انتهای سال جاری به صفر برسد، اما با توجه به مجوزهای ارایه شده این امکان وجود دارد که در سالهای آینده با بهبود وضعیت واحدهای تولیدی و کیفیت آنها واردات رفتهرفته به سمت صفر حرکت کند.
در عین حال توجه ویژه به کاهش قاچاق در این حوزه نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که البته این موضوع با دشواریهای زیادی روبهروست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.