کیلویی مالیات می‌دهیم

گزارش میدانی از اصلاح نظام مالیات در بازار   تهدید محترمانه ممیز؛ کاسبی را تعطیل کن کاسبان بازار معتقدند، مالیات ستانی همچنان بدون داشتن اطلاعات و براساس چانه‌زنی است و در صورت اعتراض نیز با جملاتی مانند کاسبی را تعطیل کنید و یا تهدید محترمانه روبه‌رو می‌شوند. به گزارش فارس، خردادماه برای مودیان و کاسبان […]

گزارش میدانی از اصلاح نظام مالیات در بازار

 

تهدید محترمانه ممیز؛ کاسبی را تعطیل کن

کاسبان بازار معتقدند، مالیات ستانی همچنان بدون داشتن اطلاعات و براساس چانه‌زنی است و در صورت اعتراض نیز با جملاتی مانند کاسبی را تعطیل کنید و یا تهدید محترمانه روبه‌رو می‌شوند.

به گزارش فارس، خردادماه برای مودیان و کاسبان زمان با اهمیت و حساسی است، زیرا موضوع مالیات‌ستانی پررنگ‌ شده و در این ماه باید صاحبان مشاغل اظهارنامه‌های مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی ارایه دهند.

تغییر نظام مالیات‌ستانی سنتی به نظام کارآمد و عادلانه‌ براساس پایگاه اطلاعات و داده‌های موجود در کشور، از جمله رویکردهایی است که طی سال‌های اخیر، مسؤولان برای تحقق آن تلاش می‌کنند و در آخرین اظهارات وزیر اقتصاد نیز مشاهده می‌شود.

اخذ مالیات بدون اطلاعات بوده است

طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان این‌که سیستم مالیاتی تا به امروز بدون اطلاعات اقدام به اخذ مالیات کرده معتقد است: تا پایان بهمن امسال طرح جامع مالیاتی کشور به نتیجه نهایی خواهد رسید که طبق آن اطلاعات از حوزه‌های مختلف به صورت کاملاً سیستماتیک و بدون دخالت نیروی انسانی اخذ و میزان مالیات لازم تعیین می‌شود.

دریافت مالیات و تأمین منابع پایدار با توجه به نوسانات قیمت نفت، از جمله رویکردهای اقتصاد مقاومتی بوده و مسؤولان به این امر توجه دارند، با این وجود، رکود حاکم بر بازار و اقتصاد کشور، وضع دریافت مالیات را با مشکل مواجه کرده است.

برای بررسی اوضاع مالیاتی صاحبان مشاغل، به سراغ کاسبان بازار در محدوده خیابان مولوی و میدان محمدیه رفتیم، تا از نزدیک در جریان وضعیت مالیاتی مؤدیان قرار بگیریم.

اوضاع کاسبی خراب است

محمد حیدری در پاسخ به این‌که آیا اظهارنامه مالیاتی سال ۹۴ خود را ارایه کرده است، می‌گوید: اوضاع کاسبی خراب بوده، نقدینگی کم شده و فروش در بازار پایین آمده است.

پاس کردن چک‌‌‌‌ها با پول‌دستی

این فروشنده مواد شوینده و بهداشتی معتقد است، فروشگاه‌های بزرگ منجر به کاهش کاسبی آن‌‌‌ها شده و اکنون برای پاس کردن چک‌های خود، پول دستی قرض می‌گیرند. درآمد‌‌‌ها کارمندی شده و فقط خرج خود را درمی‌آوریم.

این فروشنده می‌گوید: مالیات سال ۹۳ را حدود ۲٫۵ میلیون تومان اظهار کردیم، اما تاکنون ۳٫۵ تا ۴ میلیون گرفته‌اند.

حیدری با شرح مشکلات و موضوعات مربوط به شراکت مغازه، بیان می‌کند: طی ۶ ماه چند بار پیامک زدند که مالیات شما بیش‌تر است.

مالیات کیلویی می‌دهیم

وی که نسبت به حقوق و وظایف مؤدیان مالیاتی بی‌اطلاع است، می‌گوید: دفاتر حسابداری نداریم و فقط برحسب متراژ و محدوده مغازه مالیات می‌دهیم، در صورتی که مالیات باید برحسب کارکرد باشد، اما اکنون کیلویی است.

به سراغ مغازه‌ دیگری که فروشنده یراق‌آلات است می‌رویم وی که تنها در مغازه مشغول بررسی دفاتر خود است عنوان می‌کند: سال ۹۳، ۲٫۵ میلیون تومان به سازمان مالیاتی داده است و با استیصال تمام می‌افزاید: برای امسال نمی‌دانیم چکار باید بکنیم، فروش خوب نبوده و هنوز در کار خود مانده‌ایم.

صاحب مغازه عمده فروشی مواد غذایی (لبنیات) حوالی میدان محمدیه می‌گوید: هنوز برگه قطعی مالیات سال ۹۳ هنوز ندادند البته ۱۲٫۵ میلیون مالیات اظهار کردیم، اما چون مالیات سال ۹۲ دیر پرداخت شد و ممیز دارایی نتوانست تشخیص بدهد، تاکنون ۱۵ میلیون از ما گرفته‌اند.

تازه مالیات سال ۹۲ قطعی شده است

فروشنده مواد غذایی توحید با بیان این‌که ما جزو صاحبان مشاغل بند «الف» قانون مالیات‌ها می‌شویم، گفت: خبری از توافق نیست، تازه زمستان سال ۹۴ مالیات سال ۹۲ قطعی شد ۱۱ میلیون اظهار کرده و ۱۲ میلیون تومان پرداخت کردیم.

نمی دانند چقدر درآمد داریم ما را دزد فرض می‌کنند

وی معتقد است: چون نمی‌دانند ما چقدر درآمد داریم، مؤدی را دزد فرض می‌کنند، در حالی که بازار رونق ندارد و اجناس مواد غذایی و لبنی را که دارای تاریخ مصرف است حتی با یک درصد سود می‌فروشیم، اما آن‌‌‌ها قبول نمی‌کنند، می‌گویند باید حداقل ۳ درصد بگیرید.

حساب بانکی را برای اخذ مالیات عادلانه بررسی کنند

این مؤدی با اشاره به این‌که دفاتر حسابداری برای ارایه به سازمان مالیاتی ندارد، تأکید می‌کند: مگر چقدر درآمد داریم که یک حسابدار را استخدام کرده تا برایمان دفتر حسابداری و مالیاتی بنویسد یک‌سال نوشتیم اما قبول نکردند؛ دیگر نمی‌نویسم. مدرکی ندارند که دفاتر را درست نوشته‌ام یا خیر به همین علت رد می‌شود.

حاضر با ممیز توافق کنم اما ۳ سال در کمیسیون معطل نشوم

وی راهکار اخذ مالیات عادلانه را بررسی حساب‌های بانکی می‌داند و عنوان می‌کند: تا نتوانند حساب‌های بانکی متصل به دستگاه پایانه فروش (پوز) را بررسی کنند، خبری از مالیات عادلانه نیست. مالیات باید براساس درآمد باشد. یک سال به مالیات اعتراض کردم، ۳ سال در کمیسیون معطل شدم، حاضرم با ممیز توافق کنم، شر مالیات تمام شود.

مالیات بالاتر می‌گویند

فروشنده مواد غذایی توحید در پاسخ به این سؤال که آیا ممیز مالیاتی اهل معامله هست، گفت: غیرممکن است. شیوه آن‌‌‌ها این گونه بوده که حتی مالیات را کم‌تر هم نمی‌گیرند، بالاتر از آن درنظر گرفته و مالیات مورد نظر خود را دریافت می‌کنند.

این کاسب بازار، یکی از علت‌های کاهش فروش را مربوط به محدودیت‌های ترافیکی، راه‌اندازی بی‌آر‌تی و خرابی‌های ناشی از راه‌اندازی فاضلاب شهری دانست.

به سراغ فرد دیگری می‌رویم که سرش شلوغ است، اما با اصرار ما حاضر به پاسخگویی می‌شود.

وی معیار بازار خوب یا خراب را ارزش پول در دوره‌های مختلف می‌داند و معتقد است، اکنون درآمد با هزینه همخوانی ندارد، در حالی که در گذشته اینگونه نبود.

سیستم مالیات در سال‌های اخیر فرقی نکرده است

 

این کاسب در پاسخ به این سؤال که مسؤولان از تغییرات جدی و ساختاری در شیوه مالیات‌گیری خبر می‌دهند، معتقد است سیستم مالیاتی طی سال‌های اخیر برای آن‌‌‌ها فرقی نکرده، در حالی که کشورهای خارجی تمامی اطلاعات فعالیت‌های مردم را دراختیار دارند و می‌دانند باید چقدر مالیات بستانند.