سکان پالایشگاه آناهیتا به دست پیمانکار ایرانی می‌افتد

سکان پالایشگاه آناهیتا به دست پیمانکار ایرانی می‌افتد آناهیتا در دوراهی مالی فاینانس خارجی و ظرفیت‌‌های داخلی گروه پالایش- کرمانشاه همچنان در انتظار تکمیل یک مگاپروژه در صنعت پالایش به سر می‌برد. طرح احداث پالایشگاه آناهیتا برای جایگزینی پالایشگاه قدیمی کرمانشاه که ۷۰ سال از عمر خود را سپری کرده است از طرف مدیران و […]

سکان پالایشگاه آناهیتا به دست پیمانکار ایرانی می‌افتد

آناهیتا در دوراهی مالی فاینانس خارجی و ظرفیت‌‌های داخلی

گروه پالایش- کرمانشاه همچنان در انتظار تکمیل یک مگاپروژه در صنعت پالایش به سر می‌برد. طرح احداث پالایشگاه آناهیتا برای جایگزینی پالایشگاه قدیمی کرمانشاه که ۷۰ سال از عمر خود را سپری کرده است از طرف مدیران و مسؤولان ذی‌ربط ۱۱ سال پیش در لیست کلنگ‌زنی‌ها قرار گرفت. آناهیتا با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار بشکه نیاز به تأمین فرآورده‌های با کیفیت بالاتر و بیشتر مورد نیاز در منطقه و در راستای مصوبه هیأت‌وزیران در منطقه غرب کشور را به دوش می‌کشد. اماواگرهایی که بر سر بهره‌برداری این طرح قد علم کرده است اگر به کنار گذاشته شود می‌توان پیش‌بینی کرد که با به سرانجام رسیدن آن علاوه بر ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای هزاران نفر از بومیان، منطقه غرب کشور در تأمین نیاز فرآورده‌های نفتی تحولی اساسی را تجربه خواهد کرد. به گونه‌ای که حتی خط صادراتی نیز به سمت بازار مناطق غربی کشور نیز رونقی جدید پیدا می‌کند که این امر در شرایط تحریمی کشور بسیار حائزاهمیت خواهد بود.

پالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه‌ای آناهیتا کرمانشاه آذرماه سال۸۵ و در جریان دور اول سفر استانی دولت وقت به کرمانشاه تصویب و شهریورماه سال۱۳۸۷ کلنگ احداث آن با حضور جمعی از مسؤولین کشوری و استانی در زمینی به مساحت ۵۷۱ هکتار در کیلومتر ۱۵ جاده کرمانشاه به همدان به زمین زده شد، اما پس از مدتی به‌عللی از جمله مشکل تأمین اعتبار، عملیات احداث این پروژه متوقف شد.

تا اینکه پس از گذشت چند سال در سال ۹۴ مجدد توسط مسؤولان پی گرفته شد. در زمان کلنگ‌زنی این پروژه در همان سال سرمایه‌گذاری ثابت ساخت ۲٫۶ میلیارد یورو برآورد شد که با هزینه‌های جانبی به سه میلیارد یورو می‌رسید. حال با گذشت چهار سال از ماجرا با در نظر‌گیری افزایش نرخ ارز و سایر تحولات اقتصادی قطع‌به‌یقین ضریب این میزان سرمایه افزایش پیدا خواهد کرد.

حال پس از فرازونشیب‌های فراوان قرار است با گذشت ۱۳ سال از خواب زمستانیِ طرح آناهیتا به‌عنوان بزرگ‌ترین طرح سرمایه‌گذاری غرب کشور با ورود قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص) در سراشیبی بهره‌برداری قرار بگیرد.

این درحالی است که انتقادهای بسیاری در این خصوص برای تسریع در عملیاتی شدن این پروژه از سوی مسؤولان و نمایندگان مختلف مطرح شده است. احمد صفری، نماینده مردم کرمانشاه و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای‌اسلامی در اوایل سال‌جاری طی تذکری در صحن علنی مجلس گفت: پالایشگاه آناهیتا از سال ۸۵ تاکنون فقط با یک فنس‌کشی و دو نگهبان، بدون هیچ‌گونه پیشرفت فیزیکی ر‌ها شده و استفاده کشاورزی نیز از آن نمی‌شود.

عبدالرضا مصری، نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای‌اسلامی هم گفته است: در پالایشگاه آناهیتا ۱۵ سال است که با وجود تولید صفر (و درجا زدن) برخی‌‌ها به عنوان مدیران این طرح حقوق‌های بالایی می‌گیرند.

رئیس سازمان صنعت، معدن‌وتجارت استان کرمانشاه در تیرماه سال‌جاری از آخرین وضعیت پروژه پالایشگاه آناهیتا یاد کرد و گفت: این پروژه با سرمایه‌گذاری ۳٫۸ میلیارد یورویی پروژه بسیار عظیم و بزرگ است اما در استان از سوی مسؤولین و استاندار اراده جدی برای عملیاتی کردن آن وجود دارد.

محسن دارابی با بیان اینکه قرار شد شستا سهام خود را در پالایشگاه آناهیتا به وزارت نفت واگذار کند و وزارت نفت نیز این پروژه را از طریق هلدینگ‌هایی که دارد و یا مجموعه دیگری اجرا کند، خاطرنشان کرد: پیگیری‌های لازم برای اجرای این پروژه در حال انجام است.

این درحالی است که اکنون ۳۳٫۳ درصد از سهام آناهیتا متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) وابسته به شرکت سرمایه‌گذاری تأمین‌اجتماعی (شستا) و ۳۳٫۳ درصد نیز در اختیار صندوق بازنشستگی کشوری است؛ ۱۳٫۴ درصد هم به صندوق کارکنان نفت و ۲۰ درصد بقیه نیز سهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران به نمایندگی از دولت است.

در ادامه هوشنگ بازوند، استاندار کرمانشاه ۱۰ تیرماه سال‌۹۸ پس از نشستی با نمایندگان قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص)،گفت: کرمانشاهی‌ها خبرهای خوبی در آینده نزدیک از پالایشگاه آناهیتا خواهند شنید.

سیدقاسم جاسمی، نماینده مردم کرمانشاه نیز طی ماه گذشته بیان کرد، ورود قرارگاه خاتم به طرح آناهیتا قطعی است.

وی درباره آخرین وضعیت پالایشگاه آناهیتا گفت: رایزنی‌هایی انجام شده و قرار است در آینده نزدیک قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) به عنوان پیمانکار برای اجرای این پروژه پای کار بیاید.

وی با بیان اینکه عدم اجرای پالایشگاه آناهیتا یکی از دعواهای ما با وزیر نفت بود، تأکید کرد: از اینکه این پالایشگاه چند سال مسکوت ماند، گلایه داشتیم. اکنون قرار است پیمانکاری با استفاده از فاینانس خارجی و یا ظرفیت‌های داخلی برای این پروژه پای کار بیاید.

جاسمی با بیان اینکه قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص) بهترین گزینه برای اجرای این پروژه است که توانمندی‌های لازم را نیز دارد، یادآور شد: چندین جلسه در این زمینه برگزار و مقرر شد قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) در آینده نزدیک برای اجرای این پروژه پای کار بیاید.

 وی درباره دلایل تأخیر چند ساله اجرای پالایشگاه آناهیتا نیز گفت: یکی از مهم‌ترین این دلایل نبود متولی مشخص برای اجرای این پروژه بود.

درحالی که به اذعان بسیاری از مسؤولان، پالایشگاه آناهیتا صرفه اقتصادی لازم را با توجه به دارا بودن منابع کافی برای تأمین خوراک پالایشگاه را خصوصاً در نفت شهر را در اختیار دارد باید پس از این وقفه ۱۳ ساله با تخصیص منابع لازم در عملیاتی شدن آن توسط پیمانکار ذی‌ربط اقدامات لازم را مبذول کرد اما مشخص نیست در این راستا از فاینانس خارجی استفاده خواهد شد یا ظرفیت ‌های داخلی.