ایران و هند به دنبال حفظ روابط نفتی هند دومین مشتری نفتی ایران است و آنطور که این روزها در خبرها دیده میشود، روابط این دو کشور در حال تقویت بوده و بهنظر میرسد که جای هند در لیست مشتریان نفتی ایران حفظ شده است. بهگزارش ایسنا، هند در فاصله نوامبر سال گذشته تا ماه […]
ایران و هند به دنبال حفظ روابط نفتی
هند دومین مشتری نفتی ایران است و آنطور که این روزها در خبرها دیده میشود، روابط این دو کشور در حال تقویت بوده و بهنظر میرسد که جای هند در لیست مشتریان نفتی ایران حفظ شده است.
بهگزارش ایسنا، هند در فاصله نوامبر سال گذشته تا ماه مه امسال که تحریمهای واشنگتن علیه تهران، میزان واردات نفت این کشور از ایران را محدود کرد، خرید نفت از آمریکا را بیش از چهار برابر افزایش داد. آمار نفتکشها که توسط رویترز رصد شده، نشان میدهد رشد صادرات نفت آمریکا به هند به میزان قابلتوجهی بالاتر از رشد واردات نفت هند از کشورهای خاورمیانه بوده است.
در فاصله زمانی که آمریکا صادرات نفت ایران را هدف تحریم قرارداد و یک معافیت شش ماهه برای خریداران بزرگ نفت ایران از جمله هند صادر کرد و با پایان این معافیتها در ماه مه، پالایشگاههای هندی حدود ۱۸۴ هزار بشکه در روز نفتخام آمریکا را خریدند؛ در حالی که در مدت مشابه سال گذشته تنها ۴۰ هزار بشکه در روز نفت آمریکا را خریداری کرده بودند.
اما در فاصله آغاز تحریمهای آمریکا تا پایان معافیتهای این کشور به خریداران نفت ایران، خرید نفت ایران از سوی هند با کاهش مواجه و به ۲۷۵ هزار بشکه در روز رسید. همچنین وارداتش از عراق ۳٫۳ درصد کاهش یافت و به ۱٫۰۱ میلیون بشکه در روز رسید.
به اعتقاد تحلیلگران، اگرچه حجم خرید نفت هند از آمریکا در مقایسه با منابع سنتی خاورمیانه اندک است اما رشد واردات نفت آمریکا، مانع رشد واردات از خاورمیانه شد؛ به خصوص که قیمت فروش رسمی شرکت آرامکوی سعودی و سایر تولیدکنندگان نفت خاورمیانه بالاتر بود و باعث شد خرید نفت از آمریکا برای هند اقتصادی جلوه کند.
آمریکا از شکاف خالی که با وضع تحریمها و محدود شدن صادرات ایران پیش آمد استفاده کرد و مشتاق است فروش نفت به هند را افزایش دهد. براساس گزارش اویلپرایس، مایکپمپئو، وزیرخارجه آمریکا اوایل ماه میلادی جاری گفته است: آمریکا خواهان فروش نفتخام و گاز طبیعی مایع بیشتری به هند است.
به اعتقاد تحلیلگران، پاسخ وی منعکسکننده موضع سنتی هند است اما با مواضع نخستوزیر هند در نشست سران گروه۲۰ تفاوت قابلتوجهی دارد. نارندرا مودی در این نشست به دونالدترامپ، رئیسجمهور آمریکا گفته بود دهلینو خرید نفت از ایران را پس از دوم ماه مه کاهش داده است.
علاوه بر این تعداد شعبههای در نظر گرفته شده بانک U.C.O برای همکاری با ایران سه برابر شد. آتول کومار گوئل، رئیس هیأتمدیره این بانک هندی در این باره با اشاره به ضرورت حفظ و ارتقای تعداد شعبات و مبالغ مورد نیاز برای تداوم تجارت مشروع با ایران گفت که این بانک تعداد شعبات مجاز خود برای همکاری با ایران را از ۲۲ شعبه به ۶۷ شعبه افزایش داده و یک مرکز مدیریت شعبات در شبکه خود ایجاد خواهد کرد که احتمالاً تا شش هفته ماه دیگر عملیاتی خواهد شد.
همچنین به تازگی ایران آمادگی خود را برای سرمایهگذاری در توسعه پالایشگاه ساوت ایندین اعلام کرد و گفت: ما هیچ محدودیتی برای همکاری با هند خواه در زمینه سرمایهگذاری یا خواه هرگونه جوینت ونچری که باشد نداریم و آماده انجام آن هستیم.
هند مشتری ایران میماند؟
در این رابطه خطیبی، کارشناس ارشد حوزه انرژی گفت: طبیعتاً اگر منافع کشور هند ایجاب کند قطعاً مشتری نفت ایران باقی خواهد ماند چرا که هندیها از این قضیه سودهای زیادی میبرند و میتوانند از این طریق کالاهای خودشان را به ما بفروشند و یا تهاتر صورت گیرد.
به گفته وی نه تنها هند بلکه سایر کشورهایی که با ایران تجارت دارند اگر از ایران نفت نخرند ما نیز کالایی از آنها خریداری نمیکنیم، بنابراین، این کشورها بازار ایران را از دست میدهند.
کارشناس ارشد حوزه انرژی افزود: بعضی از این کشورها مایل نیستند که بازار ایران را از دست دهند، به همین دلیل به راحتی تن بهاین کار نخواهند داد؛ درخصوص پرداختها نیز میتوان تهاتر انجام داد؛ در مورد کشور هند قرار بود این امر با پول همان کشور یعنی روپیه انجام شود که این موضوع میتواند جذابیت زیادی برای این کشور داشته باشد.
وی با بیان اینکه کشورهای آسیایی انگیزه بیشتری نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکایی دارند که بخواهند تجارت خودشان را با ایران حفظ کنند، گفت: به اعتقاد من چین، هند و مابقی کشورهای اروپایی مایل هستند که تجارتشان را با ایران حفظ کنند که دو دلیل اصلی نیز برای این موضوع وجود دارد؛ یکی بازار ایران و دیگری حفظ امنیت انرژی منطقه که به یک کشور مهم صادرکننده یعنی ایران گره خورده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.