رفع یک منع قانونی در اجرای طرح پتروپالایشگاه‌ها

رفع یک منع قانونی در اجرای طرح پتروپالایشگاه‌ها تنها دست‌انداز اجرای طرح پتروپالایشگاه‌ها استفاده از سهم صندوق توسعه ملی در تنفس خوراک بود که به تازگی مجوزهای لازم برای آن دریافت شده است. به گزارش مهر، با خروج آمریکا از برجام و آغاز تحریم‌های نفتی ایران، بار دیگر روند صادرات نفت و فرآورده‌های آن با […]

رفع یک منع قانونی در اجرای طرح پتروپالایشگاه‌ها

تنها دست‌انداز اجرای طرح پتروپالایشگاه‌ها استفاده از سهم صندوق توسعه ملی در تنفس خوراک بود که به تازگی مجوزهای لازم برای آن دریافت شده است.

به گزارش مهر، با خروج آمریکا از برجام و آغاز تحریم‌های نفتی ایران، بار دیگر روند صادرات نفت و فرآورده‌های آن با دشواری رو‌به‌رو شد. در نتیجه برای جلوگیری از خام‌فروشی که یکی از اهداف بلندمدت اقتصاد ایران و تأکیدات مقام‌معظم‌رهبری است، طرح احداث پتروپالایشگاه‌ها با استفاده از سرمایه مردمی در دستور کار مجلس قرار گرفت. طرحی که تلاش دارد از نقدینگی موجود در کشور که به رقمی حدود دوهزار میلیارد تومان رسیده استفاده کند و ضمن هدایت آن به سوی بخش مولد اقتصاد کشور، ضعف سرمایه‌گذاری خارجی را تا حدی مدیریت کند. این طرح که هفته گذشته به تصویب مجلس رسید، نه فقط بخشی از نقدینگی موجود در کشور را به سوی تولید هدایت می‌کند بلکه بخش قابل‌توجهی از نفتی که صادر نمی‌شود و به هر دلیلی با کاهش تولید اجباری رو‌به‌رو است را مدیریت کرده و تبدیل به فرآورده‌های با ارزش‌افزوده می‌کند.

یکی از بخش‌های طرح پتروپالایشگاه‌های استفاده از تنفس خوراک است. تنفس خوراک به‌صورت خلاصه یعنی اعطای خوراک رایگان در شروع بهره‌برداری به واحد پالایشی. این خوراک در قالب وام کم‌بهره به واحد پالایشی داده می‌شود و تا مقداری که هزینه خوراک دریافتی با هزینه سرمایه اولیه طرح برابر شود ادامه می‌یابد. تاکنون قوانین جاری کشور برای تشویق به توسعه پالایشگاه‌ها و پتروپالایشگاه‌ها و کاهش خام‌فروشی از روش «تخفیف خوراک» استفاده کرده‌اند اما این روش طی ۲۲ سال اخیر نتیجه مثبتی در پی نداشته است. این روش هرچند IRR پروژه را افزایش می‌دهد اما بازگشت سرمایه را نهایتاً از ۱۳ سال به ۱۰ سال کاهش می‌دهد و این مدت مورد استقبال مردم نیست.

ولی در روش تنفس خوراک که در طرح مصوب مجلس دیده شده، ابتدا یک پتروپالایشگاه به کمک سازمان بورس و با استفاده از سرمایه‌های مردمی تأمین مالی می‌شود و طی مدت چهار سال ساخته می‌شود. سپس به محض بهره‌برداری از یک تا دو سال تنفس خوراک برخوردار می‌شود. یعنی یک تا دو سال دولت بابت تأمین خوراک (ماده اولیه ـ میعانات‌گازی) پولی را از سرمایه‌گذاران پتروپالایشگاه دریافت نمی‌کند. این تنفس خوراک از محل سهم صندوق توسعه ملی است.

علی‌رغم قوت کلیات و جزییات این طرح، یک مانع قانونی پیش‌روی تصویب آن در صحن علنی مجلس وجود داشت که این منع قانونی نیز با صدور مجوزهای لازم، برداشته شد. مانع قانونی این طرح آنجا بود که نفت از سهم صندوق توسعه ملی، برای پتروپالایشگاه‌ها تنفس در تخصیص خوراک پیش‌بینی کرده و تخصیص خوراک از محل سهم صندوق توسعه ملی یک الزام تلقی شده بود؛ حال آنکه خوشبختانه مجوزهای لازم برای استفاده از سهم صندوق توسعه ملی به عنوان تنفس خوراک پتروپالایشگاه‌ها اخذ شده و با توجه به تصویب طرح در صحن علنی مجلس، به‌زودی با ابلاغ مصوبه از سوی مجلس به دولت، اجرای این طرح کلید خواهد خورد.