راهاندازی اولین آزمایشگاه گوهرشناسی با محوریت فیروزه نیشابور محمد قرهداغلی – با توجه به اهمیت اقتصادی روزافزون گوهرها از گذشته تا به حال، شاخهای از دانش زمینشناسی و کانیشناسی(Geology-Mineralogy) گسترش یافته که امروزه به آن گوهرشناسی(Gemology)میگویند. طبق تعاریف، گوهرشناسی عبارتند از: بررسی و شناخت گوهرها براساس آزمایشهای دقیق علمی و تجربی و مقایسه نتایج این […]
راهاندازی اولین آزمایشگاه گوهرشناسی با محوریت فیروزه نیشابور
محمد قرهداغلی – با توجه به اهمیت اقتصادی روزافزون گوهرها از گذشته تا به حال، شاخهای از دانش زمینشناسی و کانیشناسی(Geology-Mineralogy) گسترش یافته که امروزه به آن گوهرشناسی(Gemology)میگویند. طبق تعاریف، گوهرشناسی عبارتند از: بررسی و شناخت گوهرها براساس آزمایشهای دقیق علمی و تجربی و مقایسه نتایج این آزمایشات با مقادیر تعیین شده مرجع. این آزمایشات شامل سنجش پارامترهای ظاهری، فیزیکی، شیمیایی و اپتیکی میباشد. با توجه به خصوصیات فیزیکی- شیمیایی کاملاً یکسان سنگهای قیمتی طبیعی و کریستالهایی که در آزمایشگاهها تولید میشوند مانند کریستالهای کوارتز، یاقوت، الماس و بسیاری از سنگهای قیمتی که کیفیت برخی از آنها حتی از انواع طبیعی هم بالاتر است و در صنایع مهمی مانند الکترونیک، لیزر، اپتیک و… کاربرد وسیع و انکارناپذیری را دارند. با توجه به تولید سنگهای قیمتی در شرایط آزمایشگاهی، موجب شده که علم گوهرشناسی به عنوان یکی از مهمترین شاخهها در زمینه جواهرسازی محسوب شود و بسیاری از جواهرسازان با بهرهمندی از دانش گوهرشناسی میتوانند با آسودگی خاطر به فعالیت در زمینه سنگهای قیمتی و جواهرات ساخته شده توسط این سنگها بپردازند؛ زیرا توسط علم گوهرشناسی میتوان سنگهای تقلبی را از سنگهای قیمتی اصلی شناسایی کرد و با اطمینان در این زمینه سرمایهگذاری نمود. با توجه به اینکه سنگ فیروزه از پرطرفدارترین نگینها در بین ایرانیان میباشد که در رنگهای آبی تیره، روشن و یا سبز یافت میگردد و نوع نیشابوری آن باارزشترین نوع در دنیاست و در دهه اخیر بدلهای زیادی از سنگ فیروزه مانند انواع پلاستیکی، سرامیکی و شیشهای تولید و به بازار وارد شده است برای تشخیص اصل یا مصنوعی بودن فیروزه بهترین روش آن آزمایشگاههای گوهرشناسی میباشد در این رابطه محمدجواد پیشبین، رئیس کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار جواهرات و سنگهای قیمتی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از راهاندازی نخستین آزمایشگاه گوهرشناسی با محوریت فیروزه نیشابور توسط کانون خبر داد.
رئیس کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار جواهرات و سنگهای قیمتی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری افزود: تولید بیش از شش هزار کیلوگرم نگین فیروزه نیشابور در سال و وجود فیروزههای تقلبی و غیرنیشابور با کیفیت پایین دلایل لازم برای شناسنامهدار کردن فیروزه نیشابور به عنوان یک برند جهانی را نشان میدهد.
پیشبین ادامه داد: در همین راستا کانون با همکاری جمعی از متخصصان موفق به تدوین استاندارد درجهبندی فیروزه در سال گذشته شد که در تحقیقات صنعتی و استاندارد ایران ثبت ملی شده است. این آزمایشگاه نیز برای صدور شناسنامه تمام گوهر سنگها با محوریت فیروزه و امکان شناسایی آنها همزمان با سفر معاون علمی و فناوری رئیسجمهور به نیشابور فعالیت خود را آغاز کرد.
وی خاطرنشان کرد: تفکیک فیروزه اصل و تقلبی، ایجاد اعتماد در بازار و به خصوص توریستهای علاقهمند به فیروزه، بهبود فضای کسبوکار و معرفی بهتر و علمی فیروزه نیشابور در سطح ملی و بینالمللی از تأثیرات راهاندازی این آزمایشگاه در مرکز رشد نیشابور است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.