احیای معادن کوچک با هدف توسعه مناطق محروم در دستور کار است

احیای معادن کوچک با هدف توسعه مناطق محروم در دستور کار است معاون سابق وزیر صمت با اشاره به آغاز برنامه احیای معادن کوچک با هدف توسعه مناطق محروم از سال۹۶، گفت: این طرح، در معادن روباز به ویژه سنگ‌آهن، مواد معدنی فلزی و غیرفلزی در دست انجام است. مهدی کرباسیان در گفت‌وگو با ایرنا […]

احیای معادن کوچک با هدف توسعه مناطق محروم در دستور کار است

معاون سابق وزیر صمت با اشاره به آغاز برنامه احیای معادن کوچک با هدف توسعه مناطق محروم از سال۹۶، گفت: این طرح، در معادن روباز به ویژه سنگ‌آهن، مواد معدنی فلزی و غیرفلزی در دست انجام است.

مهدی کرباسیان در گفت‌وگو با ایرنا افزود: طرح احیای معادن کوچک و فعال‌سازی آنها در واقع یک اقدام ملی است و علاوه بر اشتغال و عمران و آبادی مناطق محروم، موجب استفاده از ذخایر معدنی روباز، کمک به حوزه‌های فولاد، مس و… خواهد شد، همچنین ضامن سیاست‌های توسعه اقتصادی و تحقق بخشیدن اقتصاد مقاومتی است.

به گفته این مقام مسؤول در دولت یازدهم، برنامه اکتشاف معدنی ایمیدرو در دولت یازدهم در وسعت ۲۷۰ هزار کیلومتر مربع زمینی و از سوی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در ۲۰۰ هزار کیلومتر ژئوفیزیک هوایی به اجرا گذاشته شد که با توجه به طرح جامع فولاد که در افق ۱۴۰۴ دستیابی به ظرفیت ۵۵ میلیون تنی برنامه‌ریزی شده، تأمین سنگ‌آهن مورد نیاز، ضرورتی جدی است.

وی تأکید کرد: احیای معادن کوچک و متوسط ضمن ایجاد اشتغال و توسعه در مناطق محروم، نیاز کنسانتره‌سازی در چرخه تولید فولاد را فراهم می‌سازد و مسؤولیت این مهم برعهده شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (وابسته به سازمان ایمیدرو) قرار گرفته و در این زمینه فعال است.

رئیس پیشین هیأت‌عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع‌معدنی ایران (ایمیدرو) تصریح کرد: واقعیت این است که معادن کوچک از نظر عیار ماده معدنی چندان قابل توجه نیست، ضمن اینکه هزینه‌های استخراج بالا و از نظر زیرساخت نیز مشکلات خاص خود را دارند.

وی یادآور شد: جاده‌سازی برای حمل‌ونقل مواد معدنی برای اینگونه معادن مقرون به صرفه نیست تا سرمایه‌گذار در این زمینه وارد عمل شود، مشکل نقدینگی در واقع مربوط به عموم واحدهای تولیدی است، اما پشتیبانی از این واحد‌ها با توجه به ایجاد اشتغال، اهمیت به‌سزایی دارد.

کرباسیان، فعال‌سازی صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی را با توجه به رویکرد این صندوق که حمایت از بخش‌خصوصی است، در ارتباط با معادن کوچک مهم ارزیابی کرد و بیان داشت: اینگونه معادن با مالکیت صددرصدی بخش‌خصوصی به چرخه تولید می‌پیوندند.

وی توضیح داد: تفاهم‌نامه‌های جداگانه‌ای برای احیای معادن کوچک در بهمن ماه سال۹۶ بین تشکل‌های معدنی به امضا رسید که از جمله آنها بین خانه معدن و انجمن سنگ‌آهن ایران بود که انجمن سنگ‌آهن ایران واحدهای واجد شرایط دریافت کمک یا نیازمند سرمایه‌گذاری را شناسایی خواهد کرد و پس از بررسی قابلیت سرمایه‌گذاری در آن و توجیه اقتصادی این کار، اقدام به معرفی آنها به سرمایه‌گذار خواهد کرد.

 معاون وزیر صمت در دولت یازدهم، هدف از اجرای تفاهم‌نامه خانه معدن با انجمن سنگ‌آهن را احیای معادن کوچک و متوسط سنگ‌آهن، کاهش قیمت تمام شده معادن و تکمیل واحدهای فرآوری در این بخش ذکر کرد.

وی تصریح کرد: بهره‌برداران معادن کوچک از نظر مالی توانمندی کافی ندارند، بنابراین نیازمند حمایت‌های لازم از سوی وزارت صمت هستند و در این زمینه لازم است تدابیر مربوطه اتخاذ شود.

به گفته کرباسیان، شرکت معدنی – صنعتی میدکو هم در چارچوب تفاهم‌نامه بهمن‌ماه سال ۹۶ ابراز آمادگی کرده بود که از معادن کوچک نسبت به خرید سنگ‌آهن به شکل تضمینی مبادرت کند و این پشتوانه‌ای برای بهره‌برداران اینگونه معادن محسوب می‌شود.

وی یادآور شد: شرکت طلای موته (اصفهان) مدت دو تا سه سال از معادن اطراف این مجتمع نسبت به خرید خاک اقدام می‌کرد که سال گذشته با این اقدام جهش تولید پیدا کرد که از ۲۵۰ کیلوگرم سالیانه، پارسال به ۶۰۰ کیلوگرم شمش طلا رسید.

رئیس پیشین هیأت عامل ایمیدرو اضافه کرد: اقدام مزبور در ارتباط با مس نیز در سال ۹۷- ۱۳۹۶ شکل اجرایی به خود گرفت و با احیای معادن کوچک حرکت رو به جلو در بخش معادن و صنایع‌معدنی را مشاهده خواهیم کرد.