لغو امتیازهای فروش نفت ایران به هند

لغو امتیازهای فروش نفت ایران به هند  یک مقام مسؤول با تشریح لغو برخی از امتیازهای فروش نفت ایران به هند، گفت: بانک مرکزی ایران به پالایشگاه‌های هند اعلام کرده نفت را صرفاً با ارز یورو می‌فروشد. سیدمحسن‌قمصری درباره اظهار نظر برخی از مقامات هند مبنی بر لغو امتیازهای فروش نفت خام ایران به پالایشگاه‌های […]

لغو امتیازهای فروش نفت ایران به هند

 یک مقام مسؤول با تشریح لغو برخی از امتیازهای فروش نفت ایران به هند، گفت: بانک مرکزی ایران به پالایشگاه‌های هند اعلام کرده نفت را صرفاً با ارز یورو می‌فروشد.

سیدمحسن‌قمصری درباره اظهار نظر برخی از مقامات هند مبنی بر لغو امتیازهای فروش نفت خام ایران به پالایشگاه‌های هندی، گفت: بانک مرکزی مسؤولیت اصلی وصول مطالبات حاصل از فروش نفت خام ایران به پالایشگاه‌های مختلف از جمله مشتریان هندی است.

به گزارش مهر، مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران با اعلام این‌که بانک مرکزی ایران اخیراً با انجام مکاتباتی با پالایشگاه‌های هند خواستار دریافت یورو به جای روپیه در قبال صادرات نفت خام به این کشور شده است، تصریح کرد: این تصمیم بانک مرکزی بوده و شرکت نفت مسؤولیتی در قبال ارز دریافتی حاصل از فروش و صادرات نفت خام ندارد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا ارز روپیه از معاملات نفتی ایران با نامه جدید بانک مرکزی حذف شده است، تأکید کرد: بانک مرکزی براساس سیاست‌های خود تصمیم می‌گیرد که نفت خام را با چه ارزی دریافت کند که هم اکنون برای دریافت پول نفت از پالایشگاه‌های هندی به دنبال دریافت یورو به جای روپیه است.

این مقام مسؤول همچنین با تأکید بر این‌که در دوران تحریم هزینه انتقال نفت خام به برخی از پالایشگاه‌های هندی بر عهده شرکت ملی نفت ایران «قراردادهای سی.‌آی.اف- CIF»، بوده است، اظهار داشت: بر این اساس، اخیراً قرارداد‌‌ها را به تیپ فوب «FOB» تغییر کرده و هزینه حمل نفت خام برای برخی از پالایشگاه‌ها بر عهده خریدار خواهد بود.

قمصری با اشاره به توافق‌های انجام شده با برخی از پالایشگاه‌های هند همچون ریلانس، اسار، مانگلور و هند پترولیوم برای افزایش فروش نفت خام، تأکید کرد: در دوره پساتحریم حجم فروش و صادرات نفت خام ایران به چند کشور از جمله کره جنوبی و هند با افزایش قابل توجهی همراه بوده است.

وی درخصوص میزان افزایش فروش و صادرات نفت خام ایران به پالایشگاه‌های هندی، توضیح داد: در شرایط فعلی نمی‌توان عدد دقیقی را درباره حجم افزایش صادرات نفت خام عنوان کرد اما در مجموع میزان فروش نفت به پالایشگران هندی حدود ۲۰ درصد نسبت به دوره تحریم افزایش یافته است.

با فروکش کردن برخی از محدودیت‌های پیش روی صادرات نفت ایران و افزایش حجم صادرات نفت و میعانات گازی به حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز، ایران برخی از امتیازات فروش نفت به پالایشگاه‌های هندی در دوران تحریم را لغو کرده است.

یکی از شروط جدید فروش نفت خام ایران به هند، گنجاندن قراردادهای فوب، تأمین کشتی انتقال نفت بر عهده خریدار بوده و این درحالی است که طبق قراردادهای سی‌ای‌اف (CIF) که در دوران تحریم از سوی ایران پذیرفته شده بود، هزینه انتقال به عهده فروشنده یعنی ایران بوده است.

علاوه بر این، با توقف فروش نفت به صورت روپیه خواستار دریافت پول حاصل از صادرات نفت خام خود به پالایشگاه‌های هندی بر اساس ارز یورو شده است.

دارمندرا پرادهان، وزیر نفت هند اخیراً در گفت‌و‌گویی با رسانه‌های هندی با بیان این‌که ایران انتقال رایگان نفت به هند را متوقف کرده است، از پالایشگران هندی همچون شرکت «مانگلور و اسار» خواسته است که خودشان برای انتقال نفت ایران اقدام کنند.

این عضو کابینه دولت هند با تأکید بر این‌که از ماه آوریل سال ٢٠١٦ میلادی، شرکت ملی نفت ایران به شرکت‌های مانگلور و اسار اعلام کرد که محموله‌های آینده، بر مبنای قیمت فوب فروخته می‌شوند و انتقال آن به عهده خریدار خواهد بود، تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده تا زمانی که هندی‌‌‌ها بتوانند کشتی نفتکش و بیمه مورد نیاز را تأمین کند، این شرکت به ارائه این خدمات ادامه خواهد داد.

پرادهان با بیان این‌که شرکت ملی نفت ایران سازوکار پیشین پرداخت پول نفت را متوقف کرده است، اظهار داشت: ایران خواسته که از این پس، پول نفت فروخته شده را به یورو دریافت کند.

 

وزیر نفت و انرژی هند خاطرنشان کرد: در بازارهای جهانی، قراردادهای عرضه نفت بر مبنای فوب یا سی‌ای‌اف مورد مذاکره قرار می‌گیرند؛ بنا بر این، هزینه واردات نفت از ایران در سال مالی ٢٠١٦-٢٠١٧، به شرایط مورد مذاکره میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های هندی بستگی خواهد داشت.