فاجعه در کمین تشکیل بازار آب مدیر کل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو، گفت: پیادهسازی بازار آب اگر بدون فراهم شدن الزامها و سازوکارها و به صورت عجولانه باشد میتواند فاجعه به بار آورد و خسارتهای جبرانناپذیری به منابع آب وارد کند. به گزارش ایرنا، بنفشه زهرایی تصریح کرد: […]
فاجعه در کمین تشکیل بازار آب
مدیر کل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو، گفت: پیادهسازی بازار آب اگر بدون فراهم شدن الزامها و سازوکارها و به صورت عجولانه باشد میتواند فاجعه به بار آورد و خسارتهای جبرانناپذیری به منابع آب وارد کند.
به گزارش ایرنا، بنفشه زهرایی تصریح کرد: وزارت نیرو مصمم است با حداکثر دقت و نهایت آیندهنگری، بازار آب پیادهسازی شود و در این فرآیند تعجیل صورت نگیرد.
وی ادامه داد: در چهار سال گذشته مطالعاتی درباره راهاندازی بازار آب و امکانسنجی فرصتها و چالشهای آن انجام شده که این مطالعات با نظارت وزارت نیرو در شرکت مدیریت منابع آب ایران صورت گرفته است.
زهرایی خاطرنشان ساخت: براساس خروجی مطالعههای صورت گرفته، سازوکاری که در قالب آن میتوان بازار آب در کشور راهاندازی شود معرفی و الزامها، فرصتها و چالشها نیز شناسایی شده است، همچنین در چند دشت به صورت آزمایشی، مطالعات جزییتری در مورد اینکه راهاندازی بازار آب در آن مناطق به چه صورتی میتواند انجام و چه شرایطی خواهد داشت نیز صورت گرفته است.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو با بیان اینکه هنوز بازار آب به شکل اجرایی در هیچ کدام از مناطق آزمایشی به اجرا در نیامده است، گفت: پیادهسازی بازار آب نیازمند ایجاد پیشزمینههایی است که هنوز فراهم نشده و از مهمترین آنها این است که باید تحلیل حجمی آب بهطور کامل محقق شود.
وی ادامه داد: برای هر مصرفکنندهای که آب را از سطح یا زیرزمین برداشت میکند باید کنتور یا ابزار اندازهگیری نصب شده باشد و این کنتور مجهز بهکارت شارژ یا سیستم تلهمتری برای قطع برق یا هر شیوهای دیگر باشد که بتوان بر مصرف مصرفکننده نظارت داشت.
وی افزود: این نظارت، ضروری است زیرا وقتی تبادلی در بازار شکل میگیرد از یک طرف باید مشخص و کنترل شود که آن کسی که حقابه یا مصرف خود را به دیگری واگذار میکند در عمل مصرف خود را کاهش داده و از طرف دیگر مشتری نیز در سقف خریداری شده مصرف کرده است که این شرایط هنوز در بسیاری از دشتهای کشور به دلایل مختلف فراهم نیست.
زهرایی ادامه داد: دومین نکته مهم قبل از راهاندازی بازار آب، تعیینتکلیف برداشتهای غیرمجاز است که باید ساماندهی شده و در واقع به حداقل ممکن رسیده باشد.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو درباره چرایی روشن شدن تکلیف برداشتهای غیرمجاز گفت: این امر برای آن است که اطمینان حاصل شود همه تبادلات و برداشتهای انجام شده در فرآیند بازار، قابل مدیریت است.
وی افزود: از دیگر سازوکارهای لازم برای ایجاد بازار آب، فراهم ساختن ساختار است که از جمله آنها میتوان به شکلگیری هیأت تنظیم مقرارت بازار اشاره کرد تا بتواند جزییات قواعد، آئیننامهها و دستورالعملهایی که در بازار باید برای تبادل آب و مواجه با تخلفات شکل بگیرد توسط این هیأت تنظیم شود.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو با بیان اینکه مطالعات نشان داده در بسیاری از مناطق، هنوز پیشنیازهای لازم برای پیادهسازی بازار فراهم نشده است، اضافه کرد: بازار یک سازوکاری است که اگر بدون فراهم شدن الزامها و زیرساختها و عجولانه پیادهسازی شود میتواند خسارتهای جبرانناپذیری به منابع آب وارد کند و بر این اساس وزارت نیرو در واقع تلاش دارد با حداکثر دقت و نهایت آیندهنگری، این بازار پیادهسازی شود و در این فرآیند تعجیل نباشد.
برخورد با چاههای غیرمجاز پیشنیاز پیادهسازی بازار آب
وی درباره چاههای غیرمجاز و چگونگی رفتار آنها در بازار آب، گفت: اکنون چندین سال است که در قالب طرح احیاء و تعادل بخشی آبخوانها بحث برخورد با چاههای غیرمجاز و برداشتهای غیرمجاز به شدت در حال پیگیری بوده و این طرح در دشتهایی به خوبی پیادهسازی شده است.
زهرایی ادامه داد: در این دشتها مطابق مقررات و قوانین برای چاهها پروانه صادر شده یا مسلوبالمنفعه شدهاند، اما در برخی مناطق به دلایل مختلف از جمله چالشهای اجتماعی و مشکلاتی که برای اشتغال صاحبان چاههای غیرمجاز وجود دارد برخورد با آنها پیشرفت مناسبی نداشته است.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو با تأکید بر اینکه در برخی دشتهای عملکرد مناسبی داریم به گونهای که میزان برداشتهای غیرمجاز، کم شده و به حداقل رسیده است، افزود: از این نظر، امکان پیادهسازی بازار در آن مناطق وجود دارد اما برای پیادهسازی بازار، بحث تحویل حجمی و اندازهگیری و کاهش میزان مصارف خیلی مهم است که هنوز در بسیاری مناطق محقق نشده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.