ضریب بازیافت ۵ درصدی در بزرگ‌‌ترین میدان مشترک نفتی ایران

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت نفت خبر داد ضریب بازیافت ۵ درصدی در بزرگ‌‌ترین میدان مشترک نفتی ایران مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: براساس MDPهای ارائه‌شده به شرکت ملی نفت ایران که مبنای توسعه میدان‌های آزادگان جنوبی و شمالی قرار گرفت، ضریب بازیافت اولیه آزادگان جنوبی در لایه سروک ۵٫۱ درصد و […]

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت نفت خبر داد

ضریب بازیافت ۵ درصدی در بزرگ‌‌ترین میدان مشترک نفتی ایران

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: براساس MDPهای ارائه‌شده به شرکت ملی نفت ایران که مبنای توسعه میدان‌های آزادگان جنوبی و شمالی قرار گرفت، ضریب بازیافت اولیه آزادگان جنوبی در لایه سروک ۵٫۱ درصد و ضریب بازیافت اولیه آزادگان شمالی در این لایه ۴٫۵ درصد بوده و این در حالی است که حدود ۹۰ درصد نفت آزادگان در لایه سروک قرار دارد.

کریم زبیدی در گفت‌وگو با شانا، در باب میدان‌هایی که به واسطه ضریب بازیافت‌های ناچیز، برداشت از آنها (با وجود ظرفیت‌های قابل‌توجه) اندک است، به میدان آزادگان اشاره می‌کند و می‌گوید: این ضریب بازیافت اولیه اندک در میدان آزادگان (شمالی و جنوبی) که (بر مبنای ۳P) بیش از ۴۵ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا دارد، کمتر از نصف ضرایب بازیافت اولیه رایج در سایر میدان‌های مشابه شرکت ملی نفت ایران است.

به گفته وی، ضریب بازیافت اولیه و ثانویه لایه سروک در محدوده اهواز، به ترتیب ۱۰ درصد و ۲٫۵ درصد است که این رقم برای میدان‌های بنگستانی حوزه آغاجاری و گچساران به حدود دو برابر این اعداد و ارقام افزایش می‌یابد.

زبیدی این را هم اضافه می‌کند که به دلیل نیاز به سرمایه‌گذاری‌های کلان، در سال‌های گذشته امکان ادامه توسعه میدان آزادگان به‌طور کامل میسر نشده و توسعه محدود این میدان در دست اقدام است.

نقش یک درصد افزایش ضریب بازیافت در درآمدهای ارزی کشور

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران با اشاره به متوسط ضریب بازیافت نفت‌خام که ۲۴ درصد است، می‌گوید: با افزایش یک‌درصدی این ضریب، ذخایر نفت‌خام قابل استحصال کشور بیش از هفت میلیارد بشکه افزایش می‌یابد، یعنی معادل تولید پنج سال نفت‌خام به میزان روزانه چهار میلیون بشکه و حدود ۳۵۰ میلیارد دلار درآمدزایی.

زبیدی متوسط ضریب بازیافت هیدروکربور مایع را نیز حدود ۲۸ درصد عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: به این ترتیب با افزودن یک درصد به این ضریب، حدود هشت میلیارد و ۷۸۰ میلیون بشکه به ذخایر قابل برداشت هیدروکربور مایع کشور افزوده می‌شود که به‌مثابه ایجاد ۴۵۰ میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور است و با فرض هزینه‌کرد ۵۰ درصد از این درآمد برای سرمایه‌گذاری، می‌توان از افزایش یک درصدی ضریب بازیافت هیدروکربور مایع بالغ بر ۲۲۵ میلیارد دلار درآمد عاید کشور کرد.

این مقام مسؤول با اشاره به متوسط ضریب بازیافت جهانی نفت که حدود ۳۵ درصد است، می‌گوید: ضریب بازیافت ما حدود هفت تا ۱۰ درصد با این رقم فاصله دارد و اگر بتوانیم با روش‌های مختلف (EOR,IOR) به متوسط جهانی برسیم، بدون شک ثروت زیادی عاید کشور می‌شود.

به گفته وی، افزایش نرخ ضریب بازیافت، افزون بر الزام به استفاده از فناوری، به مکانیزم‌های حاکم بر مخزن و خواص سنگ و سیال مخزن نیز ارتباط دارد، این در حالی است که برخی مخازن نفت و گاز ایران پیچیدگی‌های خاصی دارند و به فناوری‌های ویژه‌ای نیازمندند.