پاسارگاد سوخت اما بالگردها نیامدند

پاسارگاد  سوخت اما بالگردها نیامدند  جنگل‌های فارس مردند، جزغاله شدند، سوختند، چون فارس بالگرد اطفای حریق ندارد، چون در زمان بحران مدیریتی وجود ندارد. به گزارش مهر، لاک‌پشت میان شعله‌های آتش با لاکی آتش گرفته خود را به این سو و آن سو می‌کشاند. درختان یکی پس از دیگری آتش می‌گرفتند و ظرف چند دقیقه […]

پاسارگاد  سوخت اما بالگردها نیامدند

 جنگل‌های فارس مردند، جزغاله شدند، سوختند، چون فارس بالگرد اطفای حریق ندارد، چون در زمان بحران مدیریتی وجود ندارد.

به گزارش مهر، لاک‌پشت میان شعله‌های آتش با لاکی آتش گرفته خود را به این سو و آن سو می‌کشاند. درختان یکی پس از دیگری آتش می‌گرفتند و ظرف چند دقیقه به انبوهی از زغال تبدیل می‌شدند.

 جوجه کبک‌ها نمی‌توانستند فرار کنند به همین خاطر لانه خود را ترک نکردند و همان‌جا خاکستر شدند. مار‌ها و سایر خزندگان هم که قدرت فرار کردن از مهلکه را نداشتند در میان انبوه آتش و دود جزغاله شدند.

این‌ها همه حکایت ۳ روز آتش‌سوزی جنگل‌های منطقه تنگ خرسی در شهرستان پاسارگاد است که خیلی دیر مهار شد، آنقدر دیر مهار شد که حداقل دو هزار هکتار را طعمه خود کرد.

آتش‌سوزی در اثر اشتباه در روشن کردن آتش یک چوپان شروع می‌شود و به خاطر صعب‌العبور بودن منطقه خیلی زود به همه جای جنگل سرایت می‌کند.

مردم به کمک نیروهای امدادی شتافتند اما برای دسترسی به آتش حداقل ۳ ساعت پیاده‌روی لازم بود.

از شیراز به تهران درخواست می‌شود که وزارت دفاع هوایپما و بالگردهای اطفای حریق بفرستد اما جواب درستی داده نمی‌شود.

آتش هر لحظه فراگیرتر می‌شود و همه چشمشان به آسمان بود تا ببینند کی بالگرد‌ها از تهران می‌رسند اما آن‌ها هیچ‌وقت نرسیدند.

تنها بالگردی که در منطقه حضور داشت، مربوط به هلال احمر خوزستان بود که آن‌هم وظیفه انتقال نیرو به بالای کوه را داشت.

شب فرا رسید و باد وزیدن گرفت، نیروهای امدادی و مردمی شب هم مشغول اطفای حریق شدند اما بالگرد بازهم نیامد، اصلاً انگار برای تهران‌نشین‌ها اتفاق مهمی نیست که حیوانات و گیاهان پاسارگاد دارند جزغاله می‌شوند، گویا هیچ تفاهم‌نامه‌ای منعقد نشده که در صورت نیاز باید سریعاً تجهیزات بفرستند.

شب شد اما آتش خاموش نشد و تا صبح جنگل سوخت و به زغال تبدیل شد، صبح روز بعد هم همینطور اما بازهم بالگرد نرسید.

نیروی مردمی و دولتی از حضور بالگرد و هواپیما نا امید شدند و تلاش خود را بیش‌تر کردند، نیروهای هوابرد و سپاه هم آمدند برای کمک تا حریق را خاموش کنند. پنجشنبه هم به شب رسید و بازهم آتش خاموش نشد.

روز‌ها آمدند و رفتند تا این‌که جمعه صبح نیروهای امدادی و مردمی بودند که بالاخره آتش را خاموش کردند اما بالگرد نرسید.

این تمام اتفاقات ۳ شبانه روز آتش‌سوزی پاسارگاد بود، آتش‌سوزی که در ساعات اولیه وقوع با حضور بالگرد خاموش می‌شد اما بالگردی در کار نبود.

استان فارس از نظر وسعت رویشگاه‌های جنگلی در بین کل استان‌های کشور مقام‌های اول را دارد.

در بین ۱۱ استان واقع در ناحیه رویشی زاگرس، استان‌های فارس، لرستان و خوزستان مقام‌های اول تا سوم را از نظر وسعت رویشگاه‌های جنگلی و درختی به خود اختصاص داده‌اند.

آتشی که دست از سر بلوط‌های فارس برنمی دارد

دبیر مؤسسه ۱۳ فروردین با اشاره به آتش‌سوزیهای اخیر جنگل‌های زاگرس در شهرستان پاسارگاد، گفت: با توجه به این‌که کشور ایران بر روی کمربند خشک و نیمه خشک قرار دارد جنگل‌های زاگرس نقش حیاتی و مهمی در کشور ایفا می‌کنند.

علی اکبر کاظمینی با تأکید بر این‌که ۴۰ درصد از آب کشور از طریق جنگل‌های زاگرس تأمین می‌شود، افزود: مهم‌ترین رودهای کشور از جمله رود کارون، قره غاج، کرخه و… از زاگرس تغذیه می‌کنند که این امر نشان‌دهنده اهمیت این جنگل‌هاست.

وی ادامه داد: آب برخی استان‌های کشور به ویژه مناطق مرکزی، غربی و استان‌های جنوبی کشور از زاگرس تأمین می‌شود از این رو می‌توان به بااهمیت بودن این جنگل‌ها پی برد.

این فعال حوزه محیط‌زیست با اشاره به این‌که جنگل‌های زاگرس از تنوع گیاهی و جانوری بسیار بالایی برخوردار است، اظهار داشت: تنوع گونه‌ای در این جنگل‌ها به حدی زیاد است که از فرسایش خاک جلوگیری کرده و در بخش‌های مختلف از جمله حیات وحش حلقه‌های مهمی از اکوسیستم که مرتبط به زیستگاه گیاهان در کنار جانواران است را به وجود آورده است.

تبدیل به آب و هوای خلیجی-عمانی

کاظمینی ادامه داد: وجود گونه‌های مختلف از جمله سنجاب در جنگل‌های زاگرس تأثیر زیادی در رشد بلوط دارد که این امر در نهایت باعث تکمیل حلقه‌های جانوری و پیشگیری از بیماری می‌شود.

وی با بین این‌که گیاهان موجود در جنگل‌های زاگرس تأثیر زیادی در منطقه دارند، اظهار داشت: به‌طور حتم اگر این گونه‌های گیاهی از بین بروند با توجه به موقعیت استان و غرب کشور منطقه به آب و هوای خلیجی – عمانی نزدیک شده و تمام کشور را فرا می‌گیرد.

دبیر مؤسسه ۱۳ فروردین با تأکید بر این‌که مناطق مذکور مستعد تبدیل به پوشش گیاهی خلیجی – عمانی است، افزود: یکی دیگر از مزایای وجود جنگل‌های زاگرس جلوگیری از فرسایش خاک است، زیرا برای به وجود آمدن یک سانتی متر خاک به ۴۰۰ تا ۶۰۰ سال زمان نیاز است.

وی با بیان این‌که جنگل‌های زاگرس زیستگاه جانوران و گونه‌های مهم گیاهی است، بیان کرد: در جنگل‌های زاگرس به ویژه منطقه پاسارگاد به دلیل بارش‌های مناسب پاییزی علف‌ها سریع رشد می‌کنند و در فصل تابستان این علف‌‌ها خشک و شرایط برای وقوع این گونه حوادث به وجود می‌آید.

کاظمینی در خصوص راهکارهای پیشگیری از این گونه حوادث گفت: یکی از راهکارهای اساسی این است که مراتع را به صورت کنترل شده در اختیار مرتع‌داران قرارداد تا در فصل تابستان پوشش علفی کاهش یابد.

این فعال حوزه محیط‌زیست با اشاره به این‌که فارس نیازمند بالگرد است، تأکید کرد: طی چند سال گذشته در خصوص اختصاص بالگرد برای اطفای حریق در عرصه‌های جنگلی استان فارس هشدارهایی داده شده بود اما تاکنون این امر محقق نشده است.

وی با اشاره به این‌که در آتش‌سوزی پاسارگاد ده‌ها سال طول می‌کشد که گونه‌های از بین رفته جایگزین شود، افزود: اگر بارندگی در این منطقه طی سال‌های آینده مناسب باشد این گونه‌های گیاهی از بین رفته شاید تا ۱۰۰ سال دیگر به وجود آیند.

کاظمینی گفت: در وقوع این گونه حوادث مدیریت کنترل بحران نقش مهم و اساسی ایفا می‌کند به همین دلیل باید همیشه آمادگی لازم وجود داشته باشد و در این راستا به اهالی محل آموزش‌های لازم برای این گونه حوادث داده شود.

وی به کمبود امکانات و نیرو نیز اشاره کرد و افزود: براساس استاندارد برای هر ۵۰۰ هکتار عرصه‌ جنگلی یک جنگلبان باید وجود داشته باشد اما در کشور ما برای هر ۷۰ هزار هکتار عرصه‌ جنگلی یک جنگلبان وجود دارد.

گروه متخصص برای مراتع و جنگل‌های فارس راه‌اندازی شود

یک استاد دانشگاه شیراز نیز در خصوص این آتش‌سوزی گفت: با توجه به افزایش دما و وضعیت آب و هوایی و خشکسالی در این فصل وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها طبیعی است همانگونه که مدتی قبل جنگل‌های کانادا نیز طعمه حریق شد.

احمدرضاخسروی با بیان این‌که در این آتش‌سوزی گونه‌هایی که از بین رفتند طی چند سال بازسازی می‌شوند، افزود: متأسفانه در کشور برای مقابله و مهار آتش‌سوزی در جنگل‌ها مدیریت قوی وجود ندارد درحالی‌که باید از قبل این آمادگی کامل وجود داشته باشد تا در زمان بحران بتوان آن را مدیریت کرد.

وی ادامه داد: در این راستا باید با نظارت به موقع و ابزارهای جدید و مدرن برای مهار آتش اقدام کرد البته منطقه پاسارگاد صعب‌العبور بوده و دسترسی به آتش‌سوزی دشوار است.

این استاد دانشگاه خواستار راه‌اندازی یک گروه متخصص برای مراتع و جنگل‌ها در استان فارس شد.

درخواست توضیح از وزرای مربوطه در آتش‌سوزی

اما در این میان نماینده مردم شهرستان‌های مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان در مجلس شورای اسلامی گفت: بالاخره آتش‌سوزی جنگل‌ها نه تنها در ایران، بلکه تمام دنیا وجود داشته و دارد اما انتظار می‌رود برای پیشگیری از آتش‌سوزی و مهار آن عزم بیش‌تری وجود داشته باشد .

محمدمهدی برومندی با بیان این‌که کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده، بیان کرد: با توجه به این موضوع حفظ و حراست از جنگل‌ها اهمیت زیادی دارد به همین منظور باید نوع نگاه به جنگل در کشور ما متفاوت شود.

وی ادامه داد: در کشوری مانند ترکیه که در همسایگی ایران قرار دارد یک وزارتخانه به نام وزارتخانه آب و جنگل‌ها وجود دارد به گونه‌ای که یک وزیر اداره جنگل‌ها را بر عهده دارد اما در کشور ما این امر در حد یک معاونت به نام سازمان جنگل‌هاست.

نماینده مردم شهرستان‌های مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان با اشاره به نگاه متفاوت به موضوع جنگل در ایران گفت: در وزارت آب و جنگل‌ها در ترکیه یگانی با ۷۰ فروند بالگرد وظیفه اطفای حریق را بر عهده دارند اما در کشور ما این‌گونه نیست و باید برای اطفای حریق در جنگل‌ها از ادارات دیگر بالگرد تهیه کرد.

وی افزود: جنگل‌های فارس از نظر مساحت بیش‌تر از جنگل‌های شمال است با این وجود امکانات محدودی در این استان وجود دارد. علاوه بر این باتوجه به نوع پوشش گیاهی در فارس که هم مرتعی است و هم درختی ظرفیت آتش‌سوزی بسیار بالاست.

برومندی بیان کرد: در آتش‌سوزی جنگل‌های پاسارگاد بالگرد هلال احمر جمهوری اسلامی ایران مانند همیشه نقش مهمی ایفا کرد اما متأسفانه به رغم تفاهم‌نامه بین سازمان جنگل‌ها، وزارت دفاع و وزارت کشور برای همکاری، وزارت دفاع در این گونه حوادث به تعهدات خود عمل نمی‌کند.

نماینده مردم شهرستان‌های مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان گفت: در سال گذشته بین این مجموعه‌ها قرارداد ۸ میلیارد تومانی مصوب شده که همان سال ۴ میلیارد تومان به وزارت دفاع برای اعزام بالگرد به مناطق پرداخت شد اما متأسفانه در آتش‌سوزی پاسارگاد این وزارتخانه به تعهد خود عمل نکرد.

وی با اشاره به جلسه ستاد بحران در تهران افزود: در این جلسه مقرر شد وزارت دفاع دو بالگرد به منطقه اعزام کند اما در حالی که خبر از اعلام بالگرد به منطقه داده بودند، اعلام شد این دو بالگرد زمین‌گیر هستند و اجازه پرواز ندارند.

برومندی ادامه داد: وزارت دفاع متعهد شده که در ۱۴ نقطه کشور پایگاه هوایی برای این‌گونه حوادث ایجاد کند که انتظار می‌رود این موضوع هرچه سریعتر پیگیری شود.

وی گفت: متأسفانه در آتش‌سوزی جنگل‌های پاسارگاد درختانی با قدمت بیش از ۵۰۰ سال از بین رفتند و بنده به عنوان نماینده مردم این شهرستان از وزرای مربوط به این موضوع در کمیسیونهای تخصصی توضیح می‌خواهم.

گونه‌های گیاهی ارژن، کبکم و درخت‌های بنه خاکستر شد

مدیرکل منابع طبیعی استان فارس نیز پیرامون آتش‌سوزی جنگل‌های پاسارگاد گفت: با توجه به این‌که این منطقه صعب‌العبور و دارای فراز و نشیبهایی بود، مهار آتش در منطقه با مشکلاتی روبه‌رو شده بود اما با کمک مردم گام مؤثری در اطفای حریق برداشته شد.

مهرزاد بوستانی در خصوص گونه‌های گیاهی از بین رفته در این آتش‌سوزی افزود: در این حادثه تعدادی از گونه‌های گیاهی از جمله درختچه‌های ارژن، کبکم و دیگر گونه‌های مرتعی و همچنین تعدادی از درختان بنه از بین رفت.

وی ادامه داد: برخی درختانی که در این آتش‌سوزی از بین رفتند قدمتشان بیش از صد‌ها سال بود و برای جایگزین شدن به زمان زیادی نیازمند است.

مدیر کل منابع طبیعی استان فارس بیان کرد: برای مهار آتش در این منطقه از هلال احمر خوزستان بالگردی به پاسارگاد اعزام شد اما یک فروند بالگرد برای انتقال مردم با مشکلات زیادی روبه‌رو شد اما دو فروند بالگرد از هوابرد در اختیار ما قرار گرفت.

وی در پاسخ پیرامون عدم وجود امکانات اطفای حریق در استان فارس اظهار داشت: متأسفانه این استان از داشتن امکانات برای اطفای حریق در جنگل‌ها محروم است در حالی که بیش از دو میلیون مترمکعب مساحت جنگل‌های فارس است از این رو ضروری است مسؤولان این موضوع را به جد پیگیری کنند.

بوستانی تأکید کرد: در این راستا ضروری است یک بالگرد به صورت اختصاصی در اختیارمان باشد در زمان بروز این گونه حوادث با مشکل مواجه نشویم و آمادگی کامل و زیرساخت‌های لازم وجود دارد.

وی گفت: با دانشگاه شیراز هماهنگ شده و بناست برای این منطقه برای برآورد میزان خسارات پایشهای لازم صورت گیرد.

پرنده‌هایی که جزغاله شدند

مسؤول مدیریت بحران محیط‌زیست استان فارس در این رابطه گفت: در این‌گونه آتش‌سوزی‌ها گونه‌هایی از حیات وحش که قدرت فرار کردن از زیستگاه را داشتند بلافاصله بعد از حریق از زیستگاه خارج می‌شوند.

حجت‌ا…عبدالعلی‌گشتاسب با بیان این‌که این منطقه زیستگاه خرس ایرانی است، بیان کرد: برخی گونه‌ها مانند لاک‌پشت، مار و کبک، تیهو، خرگوش و… که نمی‌توانند محل را ترک کنند در آتش می‌سوزند.

وی افزود: در حریق پاسارگاد با توجه به این‌که حریق در ارتفاعات بود، علاوه بر حیوانات مذکور، تعدادی از پرندگان شکاری نیز طعمه حریق شدند.

وی بیان کرد: در این میان لانه‌های پرندگان، تعدادی کبک، لاک‌پشت، تخم پرندگان و پوشش‌های گیاهی و علفی نیز از بین رفتند و هنوز میزان ریالی خسارت‌ها نیز مشخص نشده است.

 

بر طبق این گزارش، جنگل‌های پاسارگاد در آتش سوختند و جان دادند تا بهای مدیریت نامناسب ما انسان‌ها را بدهند. زیستگاه در آتش سوخت چون فارس بالگرد ندارد، جنگل در آتش جزغاله شد چون خیلی‌ها به تعهداتشان عمل نکردند.