بیش از ۵۰ درصد کاتالیست‌‌ها بومی‌سازی شد

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی بیش از ۵۰ درصد کاتالیست‌‌ها بومی‌سازی شد ضرورت سرمایه‌گذاری ۴۵۰ میلیون دلاری برای تولید پروپیلین از متانول مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی درخصوص کاتالیست‌های بومی شده صنعت پتروشیمی، گفت: مجموع کاتالیست مصرفی کشور حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون دلار در سال برآورد می‌شود. بیش از ۵۰ درصد کاتالیست‌‌ها […]

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی

بیش از ۵۰ درصد کاتالیست‌‌ها بومی‌سازی شد

ضرورت سرمایه‌گذاری ۴۵۰ میلیون دلاری برای تولید پروپیلین از متانول

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی درخصوص کاتالیست‌های بومی شده صنعت پتروشیمی، گفت: مجموع کاتالیست مصرفی کشور حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون دلار در سال برآورد می‌شود. بیش از ۵۰ درصد کاتالیست‌‌ها داخلی‌سازی شده که همه آنها جزء کاتالیست‌های پرمصرف بوده‌اند.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از وزارت نفت، علی پژوهان درباره وضع شرکت پژوهش و فناوری پس از بازگشت تحریم‌ها تصریح کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی برنامه‌ریزی پنج ساله‌ای برای فعالیت‌های خود دارد و براساس اقدام‌ها و توانمندی‌های ایجادشده قراردادهای تجاری‌سازی را امضاءء می‌کند و هر سال برنامه‌ها با توجه به اتفاق‌های پیرامونی و بازار، روزآمد می‌شوند. از پارسال با توجه به جدی شدن تحریم‌ها، به‌صورت طبیعی بخشی از فعالیت‌ها را به سمتی برده‌ایم که تحریم تأثیری روی فعالیت‌ها و مجتمع‌های تولیدی در حوزه‌های مرتبط با فعالیت این شرکت نگذارد. در همین دوران ۱۴ قرارداد در حوزه کاتالیست‌ها، مواد شیمیایی و فرآیند‌ها امضاءء کرده‌ایم.

پژوهان در ادامه توضیح داد: کاتالیست‌ها، مسأله مهمی برای صنعت کشور و صنعت پتروشیمی است و هم‌اکنون در مسأله تأمین کاتالیست‌‌ها و مواد شیمیایی راهبردی و گاه انحصاری به نقاط قابل قبولی رسیده‌ایم و همزمان موضوع تأمین دانش فنی (لایسنس) تولید محصولات پتروشیمی هم به‌طور جدی دنبال می‌شود. باید توجه داشت که در تأمین دانش فنی یک محصول نظیر متانول و تولید آن حساسیت‌های زیادی مطرح است که در این میان راکتور به عنوان قلب واحد اهمیت زیادی دارد و عملکرد راکتور‌ها تحت تأثیر شدید کاتالیست هستند. همه شرکت‌هایی که دانش فنی می‌دهند روی کاتالیست خود برنامه جدی دارند و از اساس بخشی از طراحی راکتور‌ها وابسته به مشخصات و عملکرد کاتالیست‌هاست.

وی تصریح کرد: یکی از مسائل مهم در حال پیگیری از سوی این شرکت کمک برای ارتقای دانش فنی تا مرحله تجاری‌سازی است. در پژوهش و فناوری اصرار نداریم به‌طور مستقیم دانش‌ فنی را از صفر تا صد خودمان پیش ببریم و به دست بیاوریم و در این قرارداد‌ها افزون بر تجاری‌سازی دانش‌های فنی کسب‌شده از سوی شرکت، روی تجاری‌سازی دانش فنی دیگر شرکت‌ها نیز کار کرده‌ایم.

این مقام مسؤول درخصوص ۱۴ قراردادی که سال گذشته در حوزه تجاری‌سازی امضاءء شد، عنوان کرد:  به دلیل شرایط تحریم صحبت از جزییات بسیاری از قرارداد‌ها جایز نیست. اما همان‌طور که می‌دانید هدف از تحریم ممانعت از فروش محصولات و سپس جلوگیری از تولید است که البته موفق نمی‌شوند، به همین دلیل ما در برخی مواقع نمی‌خواهیم جزییاتی درباره قراردادهایمان مطرح کنیم. با این حال برای نمونه می‌گوییم که توانستیم کاتالیست متانول را به‌طور کامل تجاری و لیسانس آن را به یکی از شرکت‌ها واگذار کنیم و آنها در حال ساخت یکی از بزرگ‌‌ترین پلنت‌های تولید کاتالیست هستند که بالا‌ترین ظرفیت تولید کاتالیست را در کشور و منطقه دارد.

پژوهان در ادامه گفت: از دیگر قراردادهای این شرکت، تأمین کاتالیست یک پتروشیمی است که این پتروشیمی برای پایان امسال نیاز به کاتالیست برای راه‌اندازی دارد، اما لایسنسور خارجی کاتالیست را به آنها نداده و ما با توجه به اینکه نیاز به شارژ کاتالیست در راکتور به‌منظور راه‌اندازی آن حساسیت بالا دارد، تلاش کرده‌ایم این کاتالیست را با بالا‌ترین کیفیت تولید کنیم. این کاتالیست تأییدیه دو شرکت بزرگ اروپایی را اخذ کرده و همین موضوع سبب اعتماد هر چه بیشتر شرکت مصرف‌کننده به کیفیت آن شده است.

وی با اشاره به اینکه یکی از مهم‌ترین رسالت‌های این مجموعه تأمین دانش فنی محصولات تولیدی و به عبارتی حوزه فرآیندی است، افزود: در حوزه HD، PP، MTP متمرکز هستیم و ادعای تولید دانش را داریم. تاکنون بار‌ها همکاری مشترکی بین دانشگاه، شرکت خارجی و شرکت پژوهش و فناوری وجود داشته و دانش هم ایجاد شده است و قابل رقابت با محصول خارجی وجود دارد، اما برای نمونه برای به تولید رسیدن پروپیلن از متانول حداقل به ۴۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم. در واقع یکی از گلوگاه‌های تجاری‌سازی نشدن محصولات ما در این عرصه همین موضوع است.

به گفته وی با پیگیری‌های صورت گرفته امیدواریم در چند ماه آینده یک قرارداد HD با یکی از مجموعه‌ها امضاء کنیم. برخی شرکت‌ها که ظرفیت سرمایه‌گذاری دارند شناسایی شده‌اند، اما باید در این حوزه با حساسیت بیشتری جلو رفت.