آیا چین مانع دسترسی به ۲٫۵ تریلیون دلار نفت‌وگاز می‌شود؟

آیا چین مانع دسترسی به ۲٫۵ تریلیون دلار نفت‌وگاز می‌شود؟ آمریکا چین را به مداخله در عملیات حفاری نفت‌وگاز در سواحل ویتنام در آب‌های مورد مناقشه دریای جنوب چین متهم کرده است که نشان می‌دهد هنوز راه طولانی تا ترمیم روابط دوجانبه وجود دارد. به گزارش ایسنا، مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اظهار […]

آیا چین مانع دسترسی به ۲٫۵ تریلیون دلار نفت‌وگاز می‌شود؟

آمریکا چین را به مداخله در عملیات حفاری نفت‌وگاز در سواحل ویتنام در آب‌های مورد مناقشه دریای جنوب چین متهم کرده است که نشان می‌دهد هنوز راه طولانی تا ترمیم روابط دوجانبه وجود دارد.

به گزارش ایسنا، مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اظهار کرد: آمریکا از این که چین به مداخله در فعالیت‌های نفت‌وگاز در منطقه اقتصادی انحصاری ویتنام ادامه می‌دهد، به شدت نگران است.

چین اوایل ماه میلادی جاری یک کشتی مطالعاتی را همراه با اسکورت نظامی به منطقه مورد بحث اعزام کرده بود. در بیانیه وزارت‌خارجه آمریکا چنین اقدامی به منزله تشدید تلاش‌های چینی برای مرعوب کردن مدعیان توسعه منابع در دریای جنوب چین توصیف شده است.

بخش‌های زیادی از دریای جنوب چین مورد مناقشه میان چین و همسایگانش است. دادگاهی در لاهه در سال ۲۰۱۶ علیه ادعای چین و به نفع فیلیپین رأی داد. با این حال چین رأی مذکور را نپذیرفته و این امر تنش‌ها در منطقه را تشدید کرده است. در عوض چین به برنامه‌های خود که براساس آن، بخش اعظم این دریا آب‌های چین به شمار می‌رود، ادامه داده است.

طبق اطلاعات سازمان زمین‌شناسی آمریکا از اواسط دهه ۹۰، دریای جنوب چین ممکن است ذخایر نفت به میزان ۲۸ میلیارد بشکه داشته باشد. از آن زمان فناوری بهبود پیدا کرده و این رقم ممکن است به میزان قابل‌توجهی افزایش پیدا کند. البته با قیمت پایین نفت یا بدون قیمت پایین نفت هر کسی می‌خواهد سهمی از این نفت داشته باشد و چین بزرگ‌ترین سهم را می‌خواهد.

آمریکا مدعی است اقدامات چین در این منطقه، مانع دسترسی همسایگان این کشور به ۲٫۵ تریلیون دلار منابع نفت‌وگاز بکر شده است. بیانیه آمریکا به این اشاره کرده که اقدامات مذکور مانع از این شده است که شرکت‌های آمریکایی در بهره‌برداری از این ذخایر شرکت کنند.

براساس گزارش اویل پرایس، در حال‌حاضر شرکت ONGC هند در بلوک ۱۳۶-۳ ویتنام به حفاری مشغول است و در این بلوک با شرکت روسنفت روسیه شریک است. طبق گزارش‌های پیشین خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از منابع آگاه ویتنامی، کشتی مطالعاتی که اخیراً اعزام شد، سومین مورد مداخله چین در منطقه اقتصادی انحصاری مورد ادعای ویتنام بوده است.

از آنجا که ONGC یک شرکت دولتی است، رویداد اخیر طبعاً برای روابط میان چین و هند نیز جالب نیست. هند نسبت به چین وابستگی بیشتری به واردات نفت دارد و بنابراین منابع دریای جنوب چین از اهمیت بالایی برای این کشور برخوردار است.

اما درخصوص روابط میان آمریکا و چین، بیانیه اخیر وزارت‌خارجه آمریکا تنها به تنش‌های میان دو کشور اضافه می‌کند. هر گونه تغییر رفتار چین در دریای جنوب چین، شرکت‌های آمریکایی را تشویق خواهد کرد به فعالیت‌های اکتشافی در این منطقه بپیوندند اما چنین احتمالی بعید است.

***