کارنامه وزارت کشور در ارایه خدمات دولت الکترونیک !

کارنامه وزارت کشور در ارایه خدمات دولت الکترونیک ! وزارت کشور ۱۰ مجوز برای ارائه خدمات صادر می‌کند که از این تعداد تنها دو مورد در فرآیندی کاملاً الکترونیک قرار داشته و هشت مورد دیگر فرآیندی غیرالکترونیک دارند. به گزارش ایسنا، طبق ماده۶۷ برنامه ششم توسعه، تمام دستگاه‌های اجرایی موظف به فراهم کردن امکان الکترونیک […]

کارنامه وزارت کشور در ارایه خدمات دولت الکترونیک !

وزارت کشور ۱۰ مجوز برای ارائه خدمات صادر می‌کند که از این تعداد تنها دو مورد در فرآیندی کاملاً الکترونیک قرار داشته و هشت مورد دیگر فرآیندی غیرالکترونیک دارند.

به گزارش ایسنا، طبق ماده۶۷ برنامه ششم توسعه، تمام دستگاه‌های اجرایی موظف به فراهم کردن امکان الکترونیک تبادل اطلاعات و پاسخگویی به استعلام دستگاه‌های اجرایی و الکترونیکی کردن کلیه خدمات و فر‌آیندهای اداری به ترتیب تا پایان سال دوم و سوم اجرای این برنامه هستند. اما با وجود تأکید صریح قوانین در سطوح مختلف بر ضرورت اجرایی شدن دولت الکترونیک، همچنان روند اجرای آن با سرانجام مطلوب فاصله دارد. این وضعیت واکنش رئیس‌جمهوری را نیز در جلسه رسمی هیأت دولت به همراه داشته است و او از ضعف سازمان‌های دولتی در الکترونیکی کردن بسیاری از خدمات عمومی و مجوزهای کسب‌وکار ابراز نارضایتی و دستگاه‌های اجرایی را موظف به پیگیری این موضوع کرد.

مرکز توانمندسازی حاکمیت و جامعه پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی براساس ارزیابی و بررسی‌های کارشناسی در حوزه دولت الکترونیک و بهبود فضای کسب‌وکار، سلسله مباحثی را درخصوص کارنامه دستگاه‌های اجرایی در عمل به تکالیف مربوط به الکترونیکی کردن خدمات، مجوز‌‌ها و استعلام‌‌‌ها تهیه کرده است که این گزارش به بررسی عملکرد وزارت کشور اختصاص دارد.

افزایش توان اجرایی در گرو شتاب در خدمات الکترونیک

بدون شک زمانی که صحبت از خدمات اجرایی به میان می‌آید، نخستین نهادی که به ذهن متبادر می‌شود، وزارت کشور و زیرمجموعه‌های آن یعنی استانداری‌ها و فرمانداری‌هاست. وزارتی که به عنوان قوی‌‌‌ترین بازوی اجرایی کشور در راستای اهداف نظام و حفظ نظم و امنیت داخلی شناخته می‌شود، در مقام قیاس با سایر وزارتخانه‌ها، نقشی کلیدی در حفظ و تمامیت ارضی کشور ایفا می‌کند. به عبارتی هرگونه فعالیت مرتبط با اداره کشور، نظم و امنیت به‌طور کامل با این وزارت در ارتباط بوده تا حدی که اگر از وزیر کشور بعد از ریاست‌جمهوری به عنوان قدرتمند‌‌ترین فرد اجرایی کشور نام برده شود، سخنی به گزاف نخواهد بود.

این وزارت با پنج معاونت، چهار مرکز، دو سازمان تابعه و یک شرکت مادر تخصصی در حال خدمات‌رسانی به شهروندان است که مجموعاً مطابق با بررسی‌های به عمل آمده دارای ۱۹ سامانه الکترونیک ثبت شده است که متأسفانه تنها ۱۷ مورد آن در حال بهره‌برداری در حد محدود است. بنابر گزارش سازمان امور استخدامی کشور و شورای‌عالی فناوری اطلاعات، بیش از ۶۰ درصد از خدمات ارائه‌شده توسط وزارت کشور به صورت الکترونیکی است.

در گزارش ارائه‌شده توسط این سازمان‌ها در وزارت کشور، ۶۱ درصد خدمات مربوط به شهروندان، ۳۰ درصد مربوط به ارگان‌های دولتی و تنها ۹درصد در حوزه کسب‌وکار است که طی چهار مرحله اطلاع‌رسانی، درخواست، تولید و ارائه خدمت به شهروندان، سایر ارگان‌‌‌ها و کسب‌وکار در قالب دولت الکترونیک فعالیت می‌کند.

از مجموع خدمات ارائه‌شده ۹ مورد تنها در حوزه اطلاع‌رسانی، دو مورد در مرحله درخواست صدور مجوز در زمینه نوسازی و عمران شهری و نظارت بر فعالیت سازمان‌های غیردولتی بین‌المللی در امور پناهندگان جمعی بوده و تنها دو مورد به صورت کاملاً الکترونیک در مرحله ارائه خدمت هستند. گزارش شورای فناوری اطلاعات نیز نشان می‌دهد که بیشترین میزان خدمات به شهروندان در حوزه ثبت احوال است که از این لحاظ هم طی پنج دوره ارزیابی با فرازونشیب‌هایی روبه‌رو بوده و در پنجمین دوره ارزیابی نسبت به دوره قبل کاهش داشته است.

به‌طور کل برداشت‌‌‌ها از این گزارش نشان می‌دهد که در مرحله پنجم ارزیابی از وضعیت خدمات الکترونیک، وزارت کشور سیری نزولی را طی می‌کند که چندان نکته شایسته‌ای به نظر نمی‌رسد. این موضوع با توجه به اهمیت وزارت متبوع در راستای پیشبرد اهداف کلان نظام و حفظ نظم و آرامش از اهمیت دو چندانی برخوردار بوده که به‌طور جد می‌تواند بازوی اجرایی دولت را با چالش روبه‌رو کند.

خدمات الکترونیک در حوزه وزارت کشور

ورود فناوری اطلاعات در زمینه خدمات‌رسانی به شهروندان در وزارت کشور که به نوعی از اواخر دولت هفتم آغاز شد، به رغم تلاش‌ها و فعالیت‌های دولتمردان با افت‌وخیزهای زیادی همراه بوده است. به عنوان مثال بسیاری از فعالیت‌های این وزارتخانه در اطلاع‌رسانی و یا بعضاً تا ثبت درخواست به صورت الکترونیکی در حال ارائه خدمات هستند و در بسیاری از مسائل همچنان حضور فیزیکی افراد برای پیگیری خدمات ضروری است. از ۱۶ ردیف خدمات ارائه‌شده توسط وزارت کشور ۹ مورد خدمات اطلاع‌رسانی کاملاً الکترونیک، دو مورد ارائه خدمات کاملاً الکترونیک و تنها در یک مورد از خدمات درخواست خدمت به صورت کاملاً الکترونیکی انجام می‌شود.

تنها در ۵۰ درصد از مراحل خدمت‌رسانی به صورت الکترونیکی هستند و قدر مسلم تا رسیدن به مرحله کاملاً الکترونیک راه زیادی باقی مانده که این امر با توجه به شرایط روز جامعه و فراگیر شدن فناوری اطلاعات در عرصه‌های مختلف، برای وزارت کشور بسیار ضروری و مهم به نظر می‌رسد.

مضاف بر موارد یادشده باید اذعان کرد وزارت کشور در زمینه خدمات ارائه‌شده توسط معاونت‌های ستادی نیز با مشکلات عدیده‌ای روبه‌روست. برای مثال طی بررسی‌های به عمل آمده از وزارت کشور تنها معاونت سیاسی، مرکز امور اجتماعی، معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستایی و معاونت امنیتی و انتظامی دارای خدمات الکترونیک بوده و سایر مراکز و معاونت‌‌‌ها در امور خود از خدمات الکترونیک بهره نمی‌‌برند.

ضمن اینکه این خدمات نیز به‌طور کامل ارائه نمی‌‌شود. این در حالیست که گزارشات شورای‌عالی فناوری اطلاعات نیز گزارش مشابهی را در رابطه با خدمات الکترونیک ارائه می‌کند. نکته‌‌ای که ادعای ۶۲ درصدی کلیه خدمات به صورت الکترونیک را به میزان بالایی با تردید اعتبار روبه‌رو می‌کند.

استعلامات بین دستگاهی

در رابطه با استعلام‌های بین دستگاهی نیز یکی از عمده فعالیت‌های وزارتخانه و ارگان‌های دولتی، برقراری ارتباط با سایر نهاد‌‌ها و ارگان‌هاست که گرچه در معنای ظاهری بسیار ساده و سطحی به نظر می‌رسد، لیکن در صرفه‌جویی زمانی و مالی نقش بسیار مؤثر و مفیدی دارد به گونه‌ای که عدم وجود چنین ارتباطی با سایر ارگان‌‌‌ها می‌تواند موجب نارضایتی چشمگیری در سطح جامعه شود.

مطابق گزارش‌های به دست آمده درخصوص وضعیت دولت الکترونیک در دستگاه‌های اجرایی، یکی از اصلی‌‌‌ترین سرفصل‌ها به بحث استعلام‌‌‌ها تخصیص دارد که بنابر اطلاعات این گزارش، وزارت کشور، ۵۲ استعلام و تبادل اطلاعاتی با سایر دستگاه‌ها دارد که از این تعداد تنها ۱۴ مورد به صورت الکترونیکی انجام می‌شود. یعنی حدود ۲۷٫۵ درصد استعلام‌‌ها و تبادل‌های اطلاعاتی الکترونیکی بوده و نزدیک به ۶۹ درصد استعلامات به صورت غیرالکترونیکی صورت می‌گیرد.

این در حالی است که بنابر اطلاعات به‌دست آمده از نقشه جامع استعلامات کشوری ۷۴۷ مورد استعلام بین دستگاهی وجود دارد که از این تعداد تنها دو مورد (صدور مجوز فعالیت دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری بند (ب) تورگردانی و خوداظهاری) به صورت کاملاً الکترونیک، ۳۲ مورد به صورت تلفیق الکترونیک و غیرالکترونیک و ۷۱۳ مورد به صورت غیرالکترونیک، در بین دستگاه‌ها جریان دارد.

نکته‌ای که با اندکی تأمل می‌توان عامل اصلی در کاهش بهره‌وری و ناکارآمدی وزارت کشور در ارتباط با ارائه خدمات به سایر ارگان‌‌‌ها و نهایتاً شهروندان دانست. اتلاف زمان، افزایش ترددهای درون‌شهری، صرف هزینه‌های زیاد مالی نکاتی است که بر اثر این ناکارآمدی ایجادشده و اظهارات موجود در گزارش سازمان امور استخدامی را با تناقضات عدیده‌ای روبه‌رو می‌کند.

دولت الکترونیک از تصویب تا عمل

بررسی وضعیت خدمات الکترونیک در وزارت کشور نکات مبهم زیادی را مشخص می‌کند. به عبارتی از این طریق می‌توان فهمید که بسیاری از خدمات ارائه شده توسط وزارت متبوع با واقعیت فاصله بسیار زیادی دارد و در اولین گام و با مراجعه به سایت وزارت کشور می‌توان به آن پی برد. در مدت ۴۰ روز بررسی سایت وزارت کشور، پورتال اصلی همچنان در وضعیت آزمایشی بوده و اطلاعات دقیقی از وضعیت خدمات به تفکیک معاونت‌‌‌ها و سازمان‌های درونی و تابعه وجود ندارد که این موضوع با توجه به گزارش شورای فناوری اطلاعات که در آن وضعیت خدمات الکترونیک وزارت کشور را ۶۴ درصد نشان داده، تردید جدی ایجاد می‌کند.