معیارهای جدید ارزیابی نشریات علمی اعلام شد

معیارهای جدید ارزیابی نشریات علمی اعلام شد مدیر کل دفتر سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم معیارهای جدید ارزیابی نشریات علمی در کشور را اعلام کرد و گفت: تخلف علمی در آثار می‌تواند منجر به حذف موقت یا دائمی از فرآیند ارزیابی شود. محسن شریفی در گفت‌و‌گو با مهر با اشاره به آئین‌نامه جدید نشریات علمی، […]

معیارهای جدید ارزیابی نشریات علمی اعلام شد

مدیر کل دفتر سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم معیارهای جدید ارزیابی نشریات علمی در کشور را اعلام کرد و گفت: تخلف علمی در آثار می‌تواند منجر به حذف موقت یا دائمی از فرآیند ارزیابی شود.

محسن شریفی در گفت‌و‌گو با مهر با اشاره به آئین‌نامه جدید نشریات علمی، درباره جزییات آن گفت: معیار و شاخص‌های جدیدی برای ارزیابی نشریات در نظر گرفته شده است؛ به‌طوری که انتشار به موقع، داشتن وبگاه استاندارد، رعایت آئین نگارش و ساختار، رعایت فرآیند پذیرش مقالات و داوری تخصصی، وضعیت نشریه در نمایه‌های استنادی تخصصی اجتماعی و همچنین رعایت اخلاق علمی نشر و جلوگیری از بروز تخلفات علمی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم با تأکید بر اینکه صاحب امتیاز نشریه باید تمهیدات کافی را برای جلوگیری از تخلف و احراز اصالت علمی آثار به‌کار گیرد، افزود: تخلف یا تقلب علمی در آثار، می‌تواند منجر به حذف موقت یا دائمی از فرآیند ارزیابی و رتبه‌بندی شود.

وی با اعلام اینکه هر نشریه باید در سال حداقل ۲۴ مقاله علمی و هر شماره حداقل شش مقاله منتشر کند، عنوان کرد: رتبه‌بندی نشریات به صورت خیلی خوب (الف)، خوب (ب)، متوسط (ج) و ضعیف (د) تعیین شده است و در صورتی که نشریه‌ای در رتبه ضعیف قرار بگیرد، علاوه بر اینکه از فرآیند ارزیابی خارج می‌شود، به مدت دو سال نمی‌تواند در فرآیند ارزیابی قرار گیرد.

شریفی ضمن اشاره به اینکه سردبیر نشریه حتماً باید عضو هیأت علمی و دارای مرتبه استادی باشد، اضافه کرد: تأکید وزارت علوم امسال بر این است که محتوای نشریات علمی متناسب با نیازهای جامعه و پژوهش‌ها نیز اصیل باشد.

مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم با اشاره به حمایت مالی از نشریات پژوهشی، گفت: وزارت علوم برای ثبت نشریات در پایگاه‌های معتبر بین‌المللی، از آنها حمایت می‌کند.

وی افزود: آئین‌نامه جدید جایگزین آئین‌نامه تعیین اعتبار علمی نشریات مصوب سال ۱۳۹۰ شده است.

 

ردیف

معیارهای کلی ارزیابی نشریات علمی

سقف امتیاز

۱

انتشار به موقع و ضوابط آئین‌نامه نشریات

۱۶۰

۲

داشتن وبگاه استاندارد، زیرساخت‌ها و اطلاعات شناسنامه‌ای نشریه

۱۷۰

۳

رعایت آئین نگارش، ساختار و کیفیت مقالات

۲۷۰

۴

رعایت فرآیند پذیرش مقالات و داوری تخصصی

۸۰

۵

وضعیت نشریه در نمایه‌های استنادی و تخصصی و اجتماعی

۲۳۰

۶

به کارگیری مقررات و امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای رعایت اخلاق علمی نشر و جلوگیری از بروز تخلفات علمی

۹۰

 

کل امتیازها

۱۰۰۰

 

در جدول زیر نیز به چگونگی تعیین رتبه نشریات علمی اشاره شده است.

 

۱

امتیاز کسب شده از شاخص‌های ارزیابی با پایگاه‌های نمایه شده

رتبه

۲

نشریات پایگاه‌های JCR، WOS، SCOPOS

بین‌المللی

۳

کسب ۸۰۱ تا ۱۰۰۰ امتیاز

الف

۴

کسب ۶۰۱ تا ۸۰۰ امتیاز

ب

۵

کسب ۴۰۱ تا ۶۰۰ امتیاز

ج

۶

کسب ۴۰۰ امتیاز و پایین‌تر

د

————–