نابودی ۵۰۰۰ شغل در پی واردات بی‌رویه زغال سنگ

نابودی ۵۰۰۰ شغل در پی واردات بی‌رویه زغال سنگ دبیر کمیته زغال‌سنگ خانه معدن گفت: کل مطالبات معادن از ذوب‌آهن ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیارد تومان ارزیابی می‌شود و ناامیدی در معادن زغال‌سنگ با توجه به واردات زغال توسط ذوب‌آهن افزایش یافته است. محمد مجتهدزاده در گفت‌وگو با اقتصادنیوز درباره بدهی سنگین ذوب‌آهن به معادن زغال‌سنگ […]

نابودی ۵۰۰۰ شغل در پی واردات بی‌رویه زغال سنگ

دبیر کمیته زغال‌سنگ خانه معدن گفت: کل مطالبات معادن از ذوب‌آهن ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیارد تومان ارزیابی می‌شود و ناامیدی در معادن زغال‌سنگ با توجه به واردات زغال توسط ذوب‌آهن افزایش یافته است.

محمد مجتهدزاده در گفت‌وگو با اقتصادنیوز درباره بدهی سنگین ذوب‌آهن به معادن زغال‌سنگ کشور اظهار کرد: تا این لحظه اقدام مثبتی در جهت تسویه حساب با معدنکاران زغال‌سنگ صورت نگرفته و با وجود این‌که ماه گذشته زغال‌سنگی‌‌ها جلسه‌ای با وزیر صنعت در کرمان داشته‌اند و هفته گذشته مدیرعامل ذوب‌آهن در تهران جلسه‌ای داشته، متأسفانه برای پرداخت بدهی ذوب‌آهن مخصوصاً به معادن زغال‌سنگ بخش خصوصی، اتفاق مثبتی نیفتاده است. الان وضعیت این معادن همانند سال‌های گذشته بحرانی ارزیابی می‌شود و چندین ماه است که به پرسنل حقوقی پرداخت نشده است.

او درباره میزان بدهی ذوب‌آهن به شرکت معادن زغال‌سنگ، گفت: در مجموع کل مطالبات معادن از ذوب‌آهن در حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیارد تومان ارزیابی می‌شود اما متأسفانه حتی بخشی از این بدهی پرداخت نشده است. دولت قرار بود وام ۱۰۰ میلیارد تومانی را به ذوب‌آهن پرداخت کند تا از محل این وام بخشی از این بدهی پرداخت شود اما این وعده عملی نشده و چنین وامی به ذوب‌آهن داده نشد.

مجتهدزاده افزود: مدیرعامل ذوب‌آهن اذعان دارد در مقطع کنونی کارخانه درگیر مشکلات مالی است و برای حیات تولید واحد خود نیازمند زغال‌سنگ است اما توانی در پرداخت بدهی خود ندارد. تمام این‌ها باعث شده یک فضای ناامنی در معادن ایجاد شود و بیش‌تر ذوب‌آهن به سمت واردات زغال قدم‌ بردارد و این وضعیت کل معادن کشور را در معرض خطر قرارداده است.

او با بیان این‌که این روند بر تولید داخلی زغال تأثیرگذار خواهد بود و باعث روند نزولی تولید و ناامیدی در این عرصه می‌شود، گفت: شرایط بسیار ناامیدکننده‌ای در معادن حاکم است، با توجه به این‌که زغال‌سنگ مواد معدنی مورد نیاز اصلی صنعت فولاد کشور است، الان دیگر معادن به دلیل عدم پرداخت بدهی‌شان، توان و انگیزه‌ای برای ادامه فعالیت ندارند.

دبیر کمیته زغال‌سنگ خانه معدن تصریح کرد: در حال حاضر اوضاع افزایش قیمت خرید تضمینی زغال منتفی شده و وزیر صنعت با وجود این‌که سال گذشته به معاون اول رییس‌جمهور کتبا نامه نوشته شده بود تا افزایش حداقلی برای سال ۹۴ در دستمزد کارگران اعمال شود، این موضوع هم عملی نشد و شرایطی به وجود آمده که در معادن زغال هیچ امیدواری برای ادامه شرایط وجود ندارد. بازار زغال در انحصار ذوب‌آهن است و متأسفانه ذوب‌آهن مشکلات اقتصادی خود را به معادن زغال‌سنگ تحمیل کرده است.

او در ادامه بیان کرد: معدنکاران زغال‌ هیچ اقدامی‌ نمی‌توانند برای دفاع از حقوق خود کنند، چون زغال ایران شرایط ورود به بازارهای جهانی را هم ندارد و صرفاً زغال در کشور برای تأمین نیاز ذوب‌آهن ایران تعریف شده و دقیقاً از سال ۱۳۴۵ بوده که معادن زغال در راستای تأمین نیاز خوراک کارخانه‌ ذوب‌آهن فعالیتشان را در کشور شروع کردند.

مجتهدزاده در پاسخ به این سؤال که کدام یک از معادن زغال کشور در آستانه تعطیلی هستند، گفت: معادن زغال‌سنگ شاهرود تقریباً روبه تعطیلی کامل هستند و ۵۰ درصد از معادن کرمان تعطیل شده است. فقط فعالیت محدودی در محدوده طبس به چشم می‌خورد که آن هم در معادن بخش خصوصی تضعیف پیدا کرده است. فقط معدنی که در اختیار صندوق بازنشستگی شرکت ملی فولاد است و از قبل در آن سرمایه‌گذاری انجام شده، فعال بوده و فعالیت معادن بخش خصوصی متأسفانه رو به ضعف است.

او افزود: از همه مهم‌تر این است که زغال‌سنگ نیاز به یکسری آماده‌سازی‌های چندساله‌ و طولانی‌ مدتی دارد که با توجه به این شرایط به وجود آمده، هیچ معدن‌داری به سمت آماده‌سازی سوق پیدا نمی‌کند و این به معنای آن است که وضعیت معادن زغال‌سنگ کشورمان در سال آینده بیش‌تر بحرانی می‌شود و تضعیف می‌یابد.

 

دبیر کمیته زغال‌سنگ خانه معدن عنوان کرد: ذوب‌‌آهن سالانه معمولاً نیاز به ۱٫۵ میلیون تن کنسانتره زغال دارد که در مقطع کنونی وزیر صنعت به این کارخانه اجازه داده در حد ۳۰ درصد از نیاز خود را از طریق واردات تأمین کند. در حالی که توقع معدنکاران بخش خصوصی این بود که پول این واردات صرف پرداخت بدهی ذوب‌آهن شود. حداقل با این کار معادن زغا‌ل‌سنگ خصوصی می‌توانستند به حیات خود ادامه دهند. اما متأسفانه معادن زغال هیچ گونه نمی‌توانند از حقوق خود دفاع کنند. وزارتخانه با برگزاری جلسات متوالی در بیش از یک سال هیچ‌گونه خروجی نداشته و مطالبات ما پرداخت نشده است. در همین دو سال گذشته در حدود ۵ هزار شغل در معادن زغال‌سنگ از بین رفته و الان هم حدود ۱۰ هزار شغل باقی‌مانده در معرض خطر است.