کشف راز پیچیده حیات با شناسایی یک مولکول در کهکشان راه شیری

کشف راز پیچیده حیات با شناسایی یک مولکول در کهکشان راه شیری تلسکوپ اردیویی Parks مولکولی را در مرکز کهکشان راه شیری شناسایی و رصد کرده است که می‌تواند توضیح دهنده پیدایش حیات باشد. به گزارش تابناک، این موضوع بسیار شگفت‌انگیز است که پیدا شدن یک مولکول – اندازه و ابعاد آن را در نظر […]

کشف راز پیچیده حیات با شناسایی یک مولکول در کهکشان راه شیری

تلسکوپ اردیویی Parks مولکولی را در مرکز کهکشان راه شیری شناسایی و رصد کرده است که می‌تواند توضیح دهنده پیدایش حیات باشد.

به گزارش تابناک، این موضوع بسیار شگفت‌انگیز است که پیدا شدن یک مولکول – اندازه و ابعاد آن را در نظر آورید – در فاصله ۲۵ هزار سال نوری از ما بتواند راز بزرگ پیدایش حیات در کیهان را توضیح دهد.

این مولکول که در واقع اکسیدپروپیلن است توضیح دهنده یک خصیصه مهم به نام کایرالیتی یا «خصلت کایرالی» است. ویژگی اصلی مولکول‌های کایرال این است که در تقارن کامل با هم هستند، دقیقاً شبیه به دستان یک انسان، در حالی که بر روی زمین تنها مولکول‌های کی وجهی بدون تقارن وجود دارند.

برای مثال مولکول‌های قند در DNA تنها وجه راست را در بر دارند که منجر به شکل حلزونی و پیچ‌درپیچ آن شده است. به این ویژگی «هومو کایرالیتی» میگویند.

کشف این مولکول اکسیدپروپیلن از این جهت اهمیت دارد که این برای اولین بار است که در خارج از منظومه شمسی یک مولکول کایرالی کشف می‌شود. هنوز دانشمندان به شکل دقیق نمیدانند که حیات چگونه بر مبنای هومو کایرالیتی شکل گرفته است اما کشف این مولکول بسیاری از رازهای حیات را افشا خواهد کرد.

کی از فرضیات دانشمندان بر مبنای روش ایجاد مولکول‌های کرالی در فضا، قبل از داخل شدن آن‌ها به اجرام آسمانی نظیر ستاره‌ها و بعدا سیاره‌ها است. برای مثال این که شهاب سنگ‌ها قبل از پیدایش زمین واجد مولکول‌های کایرالی بوده‌اند.

برت‌مک‌گوایر، یکی از دانشمندان این پروژه و مشغول در رصدخانه National Radio Astronomy در ویرجینیا در این باره میگوید: با کشف یک مولکول کایرالی در فضا، سرانجام راهی پیش پای ما وجود دارد که بدانیم قبل از آنکه این مولکول‌ها وارد شهاب‌سنگ‌ها یا ستاره‌های دنبال‌دار شوند، از کجا آمده و شکل گرفته‌اند و همچنین می‌توانیم نقش آن‌ها را در پیدایش حیات و ماهیت هومو کایرالیتی پیدا کنیم.

این مولکول حیاتی و اساسی در یک ابر کهکشانی شکل گرفته از گاز به نام Sagittarius B2 پیدا شده است. در فاصله ۳۹۰ سال نوری از مرکز کهکشان راه شیری.

 

از میان ۱۸۰ مولکول کهکشانی که تا کنون یافته شده است، مولکول کایرالی اکسیدپروپیلن تنها نمونه‌ای است که می‌تواند کلید حیات را در خود داشته باشد.