احتمال انتقال آلودگی خلیجفارس به چرخه غذایی ایرانیها همواره تأسیسات نفتی به مناطق پیرامونی خود آلودگی را هدیه کردهاند، در روزهای اخیر نیز خلیجفارس با یکی از بدترین بحرانهای زیستمحیطی دستبه گریبان بوده است، آلودگیهای سطحی و عمقی زیادی که با باقی ماندن در دریا جزیی از این اکوسیستم شده و به نوعی با محیط […]
احتمال انتقال آلودگی خلیجفارس به چرخه غذایی ایرانیها
همواره تأسیسات نفتی به مناطق پیرامونی خود آلودگی را هدیه کردهاند، در روزهای اخیر نیز خلیجفارس با یکی از بدترین بحرانهای زیستمحیطی دستبه گریبان بوده است، آلودگیهای سطحی و عمقی زیادی که با باقی ماندن در دریا جزیی از این اکوسیستم شده و به نوعی با محیط عجین شدهاند.
خلیجفارس امروز سرشار از آلودگی و فجایع نفتی است که بخشی از آن به علت فرسوده بودن خطوط نفتی ایجاد شده است. ماه گذشته (شهریورماه سال۹۸) وقوع آلودگی نفتی و ریزش نفت به دریا در حوالی جزیره خارگ در اثر نشتی خطوط لوله نفتی اتفاق افتاد و آلودگی ناشی از این لکهها با پیشروی به سمت سواحل گناوه، ریگ تا قلعهسفید، سطح گستردهای از سواحل خلیجفارس را در برگرفت. گسترش این آلودگیها سبب شد محیطزیست، بنادر و دریانوردی و شرکت نفت اقداماتی را در جهت مهار آن و پاکسازی منطقه انجام دهند. طبق اعلام این نیروها بخش عمده از آلودگیها از اکوسیستم منطقه حذف شده و اکنون شرایط به حالت قبل برگشته که البته خلیجفارس پیش از این نیز عاری از آلودگی نبوده است.
تاربالهای نفتی در گناوه
رئیس اداره محیطزیست دریایی استان بوشهر با اشاره به اقدامات انجام شده تاکنون عنوان کرد: هفته گذشته از سواحل و دریای گناوه بازدید صورت گرفت و دیروز (چهارشنبه) نیز به خارگ رفتیم. در گناوه اداره فلات قاره بهرگان با همکاری اداره فلات قاره خارگ بخش زیادی از آلودگیهایی که به سواحل گناوه رسیده بود –خصوصاً ساحل شهر- را پاکسازی کردهاند.
محمدامین طلاب با بیان اینکه لکههای نفتی به گناوه نرسیده بود، بلکه تاربالهای نفتی یا تکههای قیر بوده که جمعآوری شده است و به دلیل ماسهای بودن ساحل پاکسازی آن خیلی سخت نبود، گفت: در بازدید روز گذشته (چهارشنبه) از خارگ نیز مشاهده شد که در سنگها و سواحل صخرهای پاکسازی انجام شده و تقریباً به نحو مطلوبی بوده که البته جای کار بیشتری دارد.
وی در پاسخ به اینکه هنوز سواحل آلوده هستند و سنگها و لکههای نفتی در اطراف آن مشاهده میشود، اظهار کرد: در لابهلای سنگها که قابل دسترسی نبوده آلودگی وجود دارد اما بیش از ۹۰ درصد پاکسازی انجام شده است. لکههای نفتی در برخی نقاط غیرقابل دسترسی باقی مانده و انتظار داریم درخصوص پاکسازی این آلودگیها نیز اقدامات لازم انجام شود.
ممکن است اثرات آلودگیها تا سالها در رسوبات باقی بماند
رئیس محیطزیست دریایی بوشهر با اشاره به تعیین مخاطرات و درصد خسارتها توسط کارشناسان بیان کرد: این کار نیز به موازات عملیات پاکسازی در حال انجام است که البته مقداری زمانبر خواهد بود.
طلاب با شرح تأثیرات بلندمدت و کوتاه مدت آلودگیهای نفتی خاطرنشان کرد: از تأثیرات کوتاهمدت آلودگی شاید فرار و تلف شدن آبزیان باشد و اثرات بلندمدت اینکه اثرات آلودگیها تا سالها در رسوبات باقی بماند که نتایج آن در تحقیقات بعدی مشخص میشود.
این مسؤول عنوان کرد: در ورود آلودگی به دریا احتمال دارد بخشی از ترکیبات نفتی وارد چرخه غذای آبزیان شود و آبزیان دیگر هم از آن تغذیه کرده و در نهایت به بدن انسان منتقل شود یعنی در واقع وارد چرخه غذای آبزیان شود.
ساحل جزیره خارگ عاری از آلودگی مشتقات نفت است
همچنین در خبری که روز گذشته(چهارشنبه) در سایت سازمان حفاظت محیطزیست منتشر شد، آمده است که عملیات مشترک بررسی میدانی آثار احتمالی باقیمانده از حادثه اخیر ایجاد لکه نفتی خطوط لوله دریایی انتقال نفت در شمال جزیره خارگ انجام شد. پتروشیمیخارگ در اقدامی مشترک با اداره حفاظت محیطزیست خارگ و شرکت نفت فلات به بررسی میدانی آثار احتمالی به جای مانده از حادثه اخیر ایجاد لکه نفتی خطوط لوله دریایی انتقال نفت در شمال جزیره خارگ پرداختند.
در این عملیات مشترک که با حضور کارشناسان پتروشیمی خارگ و شرکت نفت فلات قاره صورت پذیرفت در ابتدا به عملیات گشتزنی دریایی و پایش مرجانهای اطراف جزیره خارگو بهعنوان یکی از المانهای اصلی زیستگاه لاکپشتهای دریایی منطقه پرداخته شد و در ادامه شرایط ظاهری دریا و ساحل جزیره خارگو به دقت مورد بررسی قرار گرفت تا هرگونه لکههای بهجای مانده احتمالی بعد از عملیات لکهزدایی نفت در محدوده شناسایی شود.
در این بررسیهای میدانی به عمل آمده مشخص شد خوشبختانه لکه نفتی ایجاد شده تأثیر جدی بر چرخه اکوسیستم جزیره خارگو نداشته و ساحل جزیره خارگو عاری از آلودگی مشتقات نفت است. در انتهای عملیات پایش جزیره مقرر شد با همکاری اداره حفاظت محیطزیست خارگ و سایر نهادهای دولتی و مردمی مستقر در جزیره خارگ در آینده نزدیک طرح جمعآوری زبالههای شهری رها شده در ساحل این جزیره زیبا صورت گیرد.
حملونقل جهانی نفت در خلیجفارس باعث بر جای ماندن لکههای نفتی بسیاری از نفتکشها در آبهای خلیجفارس و بروز تأثیرات نامطلوب بر محیطزیست این منطقه شده است و با توجه به استقرار تأسیسات نفتی در منطقه خارگ و انتقال آن از طریق آبهای خلیجفارس، همواره در معرض نشت نفت و فجایع دیگر است که تأثیر بسیار مخربی بر محیطزیست منطقه و اکوسیستم این خلیج منحصربهفرد دارد.
به گفته مریم قائمی، رئیس مرکز اقیانوسشناسی خلیجفارس بوشهر وضعیت آلودگی خلیجفارس بحرانی است و به عنوان یک منطقه دریایی ویژه و به شدت در معرض آسیب اعلام شده، و به دلیل شرایط اقلیمی ویژه بسیار آسیبپذیر خلیجفارس، ورود کمترین آلاینده به داخل دریا اثرات مخربی بر سلامت آبزیان و موجودات آن دارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.