ردپای حساب‌های اجاره‌ای در بانک سرمایه

ردپای حساب‌های اجاره‌ای در بانک سرمایه بررسی پرونده بانک سرمایه نشان‌دهنده نقش پررنگ استفاده از حساب‌های نیابتی در‌این فساد بزرگ است. مجرم‌های ‌این پرونده با استفاده از وضعیت نابسامان حساب‌های بانکی، پولشویی کرده‌اند. به گزارش فارس، در چند سال اخیر ساماندهی نکردن حساب‌های بانکی توسط مسؤولان، عصای دست مفسدان بزرگ برای پنهان کردن جرایم بوده […]

ردپای حساب‌های اجاره‌ای در بانک سرمایه

بررسی پرونده بانک سرمایه نشان‌دهنده نقش پررنگ استفاده از حساب‌های نیابتی در‌این فساد بزرگ است. مجرم‌های ‌این پرونده با استفاده از وضعیت نابسامان حساب‌های بانکی، پولشویی کرده‌اند. به گزارش فارس، در چند سال اخیر ساماندهی نکردن حساب‌های بانکی توسط مسؤولان، عصای دست مفسدان بزرگ برای پنهان کردن جرایم بوده است. در واقع نبود قواعد مناسب برای ساماندهی حساب‌های بانکی موجب شده تا مجرم‌ها با استفاده از حساب‌های نیابتی تراکنش‌های خود را پنهان کنند. زمانی که دلیل و ذی‌نفع اصلی یک تراکنش برای نهادهای مقابله‌کننده با فساد شفاف نباشد باید منتظر فسادهای کلان در اقتصاد کشور بود.

*فساد بانک سرمایه، ویترین حساب‌های نیابتی

پس از مفسدانی همچون وحید مظلومین و حمید باقری‌درمنی، حال در پرونده بانک سرمایه نیز حساب‌های نیابتی نقش‌آفرینی می‌کنند. یکی از اولین شکل‌های بهره بردن مجرمان پرونده بانک سرمایه از حساب‌های نیابتی، استفاده از حساب کودکان و نوجوانان برای انتقال پول‌های کلان است. پس از افتتاح ۲۴۰ حساب توسط موسوی‌نژاد در پرونده حسین هدایتی، ‌این بار از حساب یک دختر ۱۴ ساله برای پولشویی استفاده شده است. در جلسه سوم دادگاه ‌این پرونده، نماینده دادستان سوءاستفاده از حساب دختر ۱۴ ساله را ‌این‌گونه تشریح کرد: «امامی‌چندین ماشین پولشویی گسترده داشته‌اند و یکی از ابزارهای پولشویی او شخصی به اسم امیر قادری بوده است، ‌این فرد به اسم دختر ۱۴ ساله‌اش حساب باز می‌کرده تا پول به‌حساب او واریز شود و مطهره قادری دختر ۱۴ ساله امیر قادری است». وی در ادامه عنوان کرد: چهارمیلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان از یک تسهیلات ۳۰ میلیارد تومانی به‌حساب‌ این دختر نوجوان ریخته شده است. علاوه بر سوءاستفاده از حساب کودکان، از آشنایان هم برای پولشویی در ‌این پرونده استفاده شده است. به‌عنوان مثال، یکی از متهمین پرونده، حساب خواهر همسر موقت دوم خود برای انجام تراکنش‌های بانکی انتخاب کرده بود. در جلسه بیستم بررسی ‌این پرونده قهرمانی شیوه سوءاستفاده زاهدی از حساب نزدیکان را‌ اینگونه تشریح کرده است: «آقای زاهدی همسر موقت دومی ‌نیز داشت و از همسر اول خود متارکه کرده است، در بررسی‌های انجام‌شده متوجه شدیم که در حساب خواهر آن خانم وجوه زیادی است که وی نیز کارمند بانک گردشگری است لذا آن خانم را خواستیم تا توضیح دهد و وی گفت پول‌ها متعلق به آقای زاهدی است».

*باز هم ردپای حساب‌های اجاره‌ای در یک اَبَرفساد

روش دیگری که در پرونده بانک سرمایه قابل ‌مشاهده است استفاده از حساب‌های اجاره‌ای است. در ‌این روش مجرمین با استفاده از مدیرعاملان اجاره‌ای و بهره بردن از حساب‌ها و هویت آنها تسهیلات دریافت می‌کردند. در شانزدهمین جلسه بانک سرمایه، قهرمانی، نماینده دادستان به سوءاستفاده از افراد بی‌بضاعت برای دریافت تسهیلات کلان اشاره کرد. وی روش کار مجرمان را‌ اینگونه تشریح کرد که آنها بعد از شناسایی افراد بی‌بضاعت،‌ این افراد را به‌عنوان مدیرعامل یک شرکت نصب می‌کردند. شرکت‌هایی که افراد بی‌بضاعت مدیرعامل اجاره‌ای آن بودند عمرشان به یک هفته هم نمی‌رسید. مجرمین ‌این افراد را سوار بر لوکس‌ترین ماشین‌ها به بانک می‌بردند و با استفاده از حساب آنها وام دریافت می‌کردند. البته‌ این تسهیلات با ۱۳ دست چرخش در آخر توسط ذی‌نفع اصلی صرف مخارج مصرفی لوکس می‌شد. ذی‌نفعانی که حال جزء متهمان‌ این پرونده هستند. با وجود کاربرد فراوان حساب‌های نیابتی در پرونده‌های فساد ‌ایران، اقدامات کانادا نشان می‌دهد که ‌این مسأله در جهان تقریباً حل شده است. می‌توان با مطالعه مختصر در تجربیات برخی کشورها به راهکارهایی کارآمد برای حل معضل حساب‌های نیابتی دست یافت. بر همین اساس ساماندهی حساب‌های بانکی فقط عزم مسؤولان کشور را برای مقابله با فساد می‌طلبد، عزمی‌که هنوز دیده نمی‌شود.