حرکت چرخ اقتصاد کشور با توسعه صنایع‌معدنی

حرکت چرخ اقتصاد کشور با توسعه صنایع‌معدنی گروه زمین و معدن- طبق آمار، بخش معدن ایران رتبه دهم تولید مواد معدنی در جهان را دارد، علاوه بر این یک درصد از مساحت و هفت درصد از ذخایر کشف شده معدنی نفت و گاز دنیا در ایران قرار دارد. وجود چنین موهبتی در هر کشوری می‌تواند […]

حرکت چرخ اقتصاد کشور با توسعه صنایع‌معدنی

گروه زمین و معدن- طبق آمار، بخش معدن ایران رتبه دهم تولید مواد معدنی در جهان را دارد، علاوه بر این یک درصد از مساحت و هفت درصد از ذخایر کشف شده معدنی نفت و گاز دنیا در ایران قرار دارد. وجود چنین موهبتی در هر کشوری می‌تواند سبب توسعه صنعتی و رشد اقتصادی باشد. معادن، پتانسیل کسب درآمدی بیش از درآمد فروش نفت دارد و می‌توان آن را جایگزین مناسبی برای صادرات نفت دانست.

 اما به دلیل مشکلاتی همچون وجود تعداد زیادی از معادن کوچک غیرفعال، بهره‌وری پایین، نبود اطلاعات شفاف، رونق واسطه‌گری، نقش بیش از حد دولت تأمین نقدینگی و…آنچنان که باید از این ظرفیت استفاده نشده است.

کارشناسان معتقدند رونق تولید، در بخش معادن و صنایع‌معدنی مستلزم اصلاح سیاست‌های ارزی بانک‌مرکزی، دخالت نکردن دولت، در قیمتگذاری محصولات معدنی و فلزی، ساماندهی اصولی خریداران دارای مجوز از بورس کالا، رفع موانع صادراتی و تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش واحد‌های معدنی و صنایع‌معدنی به منظور حفظ تولید و اشتغال است.

در این باره بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن و صنایع‌معدنی اتاق ایران گفت: معادن مانند سایر بنگاه‌های اقتصادی سهم عمده‌ای در تولید و رونق اقتصادی دارند. ۹۸٫۳ درصد را معادن کوچک و متوسط تشکیل می‌دهند که ۸۵ درصد اشتغال و ۶۵ درصد تولید را شامل می‌شوند.

وی ادامه داد: معادن کوچک و متوسط نقش زیادی در اشتغال کشور دارند، اما سهم عمده‌ای از این معادن که نزدیک ۵۰ درصد است غیرفعال هستند و معضلات مختلفی همچون مشکل ذخیره، میزان عیار و برخی مشکلات زیرساختی دارند علاوه بر این برخی از معادن دچار مشکل نقدینگی هستند.

شکوری بیان کرد: بازار برخی از معادن در کشور وجود ندارد و باید به این معادن کمک کرد تا این مشکل‌شان حل شود.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع‌معدنی اتاق ایران گفت: در شورای احیای معادن کوچک و متوسط جلسات متعددی بابت این معادن برگزار شده است. در تلاش هستیم مشکلات معادن کوچک و متوسط را مرتفع کنیم و آنها را به چرخه تولید بازگردانیم.

وی افزود: محاسبه کرده‌ایم تا افق ۱۴۰۴ اگر همین چشم‌اندازی که برای تولید محصولات معدنی هدف‌گذاری شده مانند ۵۵ میلیون تن فولاد یا ۸۰ هزار تن مس و ۳۰۰ هزار تن روی، مواد معدنی می‌تواند ۶۰ درصد از درآمد‌های نفتی را پوشش دهد و ما را از درآمد‌ نفتی بی‌نیاز کند.

شکوری افزود: به نظر می‌رسد با وجود ذخایر معدنی غنی در کشور، متأسفانه از این میزان استفاده درست نمی‌شود چرا که اکنون زیر یکدرصد از ذخایر را استخراج می‌کنیم در صورتی که در دنیا بالای پنج درصد ذخایر استخراج می‌شود.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع‌معدنی اتاق ایران ادامه داد: در بودجه امسال درآمد‌های نفتی در نظر گرفته نشده است و مالیات جور آن را می‌کشد در نتیجه نشان می‌دهد باید برای جبران آن به سمت بخش‌های اقتصادی از جمله معدن و صنایع‌معدنی برویم و می‌طلبد هم دولت و هم مجلس سیاست‌گذاری‌هایی کنند که هم معادن کوچک غیرفعال، فعال شوند و هم معادنی که اکنون فعالیت می‌کنند تعطیل نشوند، اما برخی از این سیاستگذاری‌ها در راستای توسعه و رونق نیست و باعث از رونق افتادن و تعطیلی این معادن می‌شود.

وی گفت: افزایش حقوق دولتی از معادن می‌تواند آنها را دچار مشکلاتی کند ما باید معادن بیشتری را فعال کنیم تا چرخه تولید فعال شود که این موضوع می‌تواند حقوق دولتی را افزایش دهد و در این صورت فشاری به معدن‌داران وارد نمی‌شود و آنها می‌توانند به حیات خود ادامه دهند.

همچنین بهروز برنا، عضو هیأت مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با اشاره به نقش معادن مقیاسکوچک در رونق تولید، گفت: در کشورمان بیش از ۹۸ درصد معادن، معادن مقیاس کوچک هستند که اگر از آنها استفاده شود در رونق اقتصادی نقش به‌سزایی خواهند داشت.

به گفته عضو هیأت‌مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، ایران بیش از ۱۱ هزار معدن دارد که نزدیک به پنج هزار معدن آن غیرفعال است. این تعداد معدن غیرفعال به نفع اقتصاد کشور نیست. با استفاده از معادن مقیاس کوچک می‌توان شرایط را برای ارتقای اقتصاد و رونق تولید مهیا کرد.