خطر سیر «چینی» در کمین کشاورزی

خطر سیر «چینی» در کمین کشاورزی  «تیمورلو» یکی از شهرهای آذربایجان شرقی است که به قطب سیر ایران معروف است؛ به گونه‌ای که محصولات دیگر شهر‌ها نیز در بازار تیمورلو به فروش می‌رسد. به گزارش مهر، تیمورلو یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در شهرستان آذرشهر واقع شده است. در شهریور ماه ۱۳۹۰ […]

خطر سیر «چینی» در کمین کشاورزی

 «تیمورلو» یکی از شهرهای آذربایجان شرقی است که به قطب سیر ایران معروف است؛ به گونه‌ای که محصولات دیگر شهر‌ها نیز در بازار تیمورلو به فروش می‌رسد.

به گزارش مهر، تیمورلو یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در شهرستان آذرشهر واقع شده است. در شهریور ماه ۱۳۹۰ با تصویب هیأت دولت، روستای تیمورلو به شهر تبدیل و به عنوان شهر تیمورلو شناخته شد. این شهر از گذشته‌های دور به‌دلیل خاک حاصلخیز و آب کافی یکی از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی و دامی استان بود.

هم اکنون این شهر به قطب سیر آذربایجان و ایران تبدیل شده و سالانه قسمت زیادی از محصولات کشاورزی تولیدی این شهر به خارج از کشور صادر می‌شود.

محصول عمده کشاورزی در تیمورلو، سیر است و به جهت موقعیتی که این شهر دارد، یکی از بزرگ‌ترین بازارهای خرید و فروش سیر شمال غرب کشور در این منطقه قرار گرفته و بسیاری از کشاورزان و خریداران محصولات کشاورزی و به خصوص سیر برای خرید و فروش به بازار تیمورلو می‌آیند.

سیر محصولی آبی و در صورت کمبود بارندگی آبیاری می‌شود ولی در مقایسه با سایر محصولات سبزی و صیفی، محصول کم آب بوده که با توجه به محدودیت منابع آبی در تیمورلو که در حاشیه دریاچه ارومیه قرار دارد، توسعه کشت این محصول مورد توجه قرار گرفته است.

سیر علاوه بر مصرف خوراکی به صورت تازه، سیر ترشی یا چاشنی در صنایع غذایی جهت تولید فرآورده‌های غذایی نقش مهمی دارد و همچنین استفاده فراوانی به عنوان یک گیاه دارویی مؤثر در بیماری‌هایی همچون فشارخون و بیماری‌های قلبی و کاهش کلسترول خون، خواص ضدانگلی و ضدمیکروبی و درمان دستگاه گوارش دارد.

متأسفانه علاوه بر خام‌فروشی که یکی از اصلی‌‌ترین مشکلات کشاورزی کشور است و بدون شک اقتصاد کشاورزان اسیر «خام فروشی» محصولات است، باید به ورود سیرهای چینی که خیلی بی‌کیفیت هستند و بازار سیر ایران را تهدید می‌کنند، اشاره کرد. سیرهای چینی هم اکنون بخش بزرگی از بازار ایران را تسخیر کرده‌اند و باعث نوسان قیمت سیر باکیفیت ایرانی و در نتیجه متضرر شدن کشاورزان می‌شوند.

حجم مبادلات سیر در بازار تیمورلو روزانه در حدود۹۰۰تن است

رییس شورای اسلامی شهر تیمورلو با اشاره به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های کشاورزی منطقه و شهر تیمورلو می‌گوید: بازار سیر تیمورلو محل خرید و فروش سیر تولیدی منطقه از جمله تیمورلو، گوگان، دستجرد و قراغیل است.

علیرضا بشیری همچنین می‌افزاید: کشاورزانی که در شهرستان‌های مختلف از جمله عجب‌شیر، میاندوآب و شاهین‌دژ به کشت سیر مشغول هستند، سیرهای خود را جهت فروش به دو صورت علفی و دست‌چین شده به بازار تیمورلو می‌آورند.

 وی با بیان این‌که حجم مبادلات سیر در بازار تیمورلو روزانه در حدود ۹۰۰تن است، ادامه می‌دهد: سیر‌ها توسط کسانی که به تجارت این محصول اشتغال دارند از کشاورزان خریداری و به شهرهای شمالی جهت فرآوری و ترشی‌سازی ارسال می‌شود.

رییس شورای شهر تیمورلو سپس در خصوص صادرات سیر تیمورلو به کشورهای دیگر می‌گوید: روزانه ۱۰۰تن از این محصول به آستارا ارسال و پس از فرآوری به کشور روسیه صادر می‌شود.

بشیری ادامه می‌دهد: حجم مبادلات سیر در این بازار روزانه در حدود۹۰۰ تن است و در کنار آن نیز گل سیر به قیمت بالایی خریداری شده و جهت ساخت ترشی به شهرهای شمالی فرستاده می‌شود.

خام فروشی زحمت کشاورزان به قیمت از بین رفتن اشتغال و درآمد خالص

وی سپس به خام فروشی محصول سیر کشاورزان اشاره می‌کند و می‌گوید: به دلیل نبودن امکان فرآوری مستقیم در این منطقه و نبود صنایع تبدیلی که می‌تواند اشتغال بسیاری را در منطقه باعث شود، سیر به صورت خام و اولیه از منطقه خارج می‌شود.

بشیری با تأکید بر این‌که خام‌فروشی زحمت کشاورزان به قیمت از بین رفتن اشتغال و درآمد است، ادامه می‌دهد: هرچند برخی کارگاه‌های سنتی و کوچک سعی در بهینه‌سازی و بسته‌بندی این محصول دارند ولی پاسخگوی این حجم مبادلات نیستند.

وی سپس با اشاره به مشکلات کشاورزان تیمورلویی می‌افزاید: در سال‌های اخیر کمبود منابع آبی باعث شده است که بسیاری از کشاورزان تیمورلویی به شهرهای آذربایجان غربی جهت کشت سیر مهاجرت کنند که این بی‌آبی تأثیر زیادی در مهاجرت از منطقه داشته است ولی با این وجود محصول تولیدی توسط این قشر نیز در بازار تیمورلو عرضه می‌شود.

رییس شورای شهر تیمورلو سپس ادامه می‌دهد: سیر در مقایسه با سایر محصولات به آبیاری کمی نیاز دارد، پس به علت کم آبی منطقه و این‌که در فصلی که آب‌های روان جاری است می‌توان از این فرصت برای صرفه‌جویی در مصرف آب استفاده کرد.

بشیری در خاتمه می‌گوید: از کسانی که تمایل دارند بازار سیر تیمورلو و حجم مبادلات محصولات کشاورزی در آن را از نزدیک ببینند، دعوت می‌شود که از ساعت ۴ بعدازظهر هر روز از بازار عمده سیرفروشی تیمورلو، واقع در ورودی شهر تیمورلو بازدید کنند.

تولید ۲۰۰۰ تن سیر از اراضی تیمورلو در سال

رییس مرکز جهاد کشاورزی بخش گوگان نیز در گفت‌و‌گو با مهر از تولید ۲۰۰۰ تن سیر از اراضی تیمورلو در سال خبر می‌دهد و می‌گوید: حدود ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی شهر تیمورلو زیرکشت سیر است و از هر هکتار نزدیک ۱۰ تن سیر برداشت می‌شود.

یوسف صادق‌میران با بیان این‌که تیمورلو ظرفیت‌های بالایی در زمینه تولید محصولات کشاورزی و به خصوص سیر دارد، ادامه می‌دهد: امسال هر کیلوگرم سیر به همراه علف ۳هزار تومان و به صورت دست چین ۶هزار تومان به فروش می‌رسد.

وی سپس با تأکید بر این‌که محصول سیر تیمورلو به کشور روسیه صادر می‌شود، می‌افزاید: امسال قیمت محصول سیر مناسب بود و به جهت بارندگی‌های خوب شاهد افزایش تولید سیر در تیمورلو و منطقه آذرشهر و گوگان بودیم.

ضرورت بازاریابی و ایجاد صنایع تبدیلی در شهر تیمورلو

رییس مرکز جهاد کشاورزی بخش گوگان به ضرورت بازاریابی و ایجاد صنایع تبدیلی در شهر تیمورلو تأکید می‌کند و می‌افزاید: جلوگیری از خام فروشی نیاز اصلی کشاورزان است چراکه دراین صورت ارزش‌افزوده سیر از دست می‌رود.

صادق‌میران با اشاره به این‌که باید این ظرفیت‌ها را به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی معرفی کنیم، می‌گوید: باید صنایع تبدیلی محصول سیر در تیمورلو ایجاد شود و با بازاریابی و معرفی کیفیت محصول در جهت افزایش قیمت و ارزش افزوده برای کشاورزان تلاش کنیم.

وی با بیان این‌که جذب سرمایه‌گذار و توسعه صنعت بسته‌بندی جزو اهداف ما است، می‌گوید: امسال بیش از ۶۰۰ نفر در تیمورلو بهره‌بردار سیر داشتیم که در کل تعداد بهره‌برداران سیر تیمورلو ۲۵۰۰ نفر است.

 رییس مرکز جهاد کشاورزی بخش گوگان در خصوص ضرورت‌های تثبیت قیمت سیر نیز می‌گوید: باید اتحادیه‌ها و تشکل‌های صنفی و کشاورزی وارد کار شوند ولی متأسفانه آن‌ها ورود نمی‌کنند و ما هرسال شاهد نوسان قیمت محصولات کشاورزی به خصوص سیر هستیم.

 

متأسفانه شاهد هستیم که دسترنج کشاورزان زحمتکش تیمورلو به جهت خام فروشی از بین می‌رود و سود کلان محصول را دلالان و واسطه‌ها به جیب می‌زنند که نیاز است با ایجاد صنایع تبدیلی و همچنین معرفی ظرفیت‌های سیر تیمورلو برای سرمایه‌گذاران زمینه حضور بیش‌تر بخش خصوصی و ایجاد صنایع تبدیلی و کارخانه‌های پودر سیر و دیگر محصولات را در شهر تیمورلو به عنوان قطب سیر ایران فراهم کنیم.