راهاندازی ۴ موزه نفتی در کشور مدیر موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت، گفت: تاکنون ۱۲۴ موقعیت مکانی مربوط به صنعت نفت در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده که این موضوع رکوردی برای صنعت به شمار میآید، زیرا در بخش صنعتی کشور بیسابقه بوده است. به گزارش مناقصهمزایده به نقل از موزهها و مرکز […]
راهاندازی ۴ موزه نفتی در کشور
مدیر موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت، گفت: تاکنون ۱۲۴ موقعیت مکانی مربوط به صنعت نفت در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده که این موضوع رکوردی برای صنعت به شمار میآید، زیرا در بخش صنعتی کشور بیسابقه بوده است.
به گزارش مناقصهمزایده به نقل از موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت، اکبر نعمتالهی گفت: تمدن جدید شهری با صنعت نفت وارد کشور شد و با شروع تولید نفت و ساخت ثروت در کشور رشد و توسعه بهوجود آمد.
وی با بیان اینکه در مقوله حفظ میراث صنعتی، اتفاقی در دیگر صنایع نیفتاده و اگر افتاده نتیجهای به دست نیامده است، اظهار کرد: اکنون وزارت نفت تنها سازمان و مجموعه صنعتی در کشور است که بهصورت جدی حفظ میراث صنعتی را دنبال میکند و در این قضیه نیز پیشرو است.
ثبت ملی ۱۲۴ موقعیت مکانی نفتی در کشور
نعمتالهی یادآور شد: از سال ۹۵ با شکلگیری مدیریت موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت فعالیتها در این بخش آغاز و بسیاری از اماکن و ابنیه تاریخی مربوط به صنعت نفت شناسایی و ثبت شد، به گونهای که تاکنون ۱۲۴ موقعیت مکانی مربوط به صنعت نفت ثبت ملی شده است.
به گفته وی، این موضوع رکوردی برای صنایع کشور محسوب میشود، چراکه تاکنون در هیچ صنعتی رخ نداده است.
وی در ادامه به شناسایی و ثبت اشیای تاریخی در مدیریت موزههای صنعت نفت اشاره کرد و افزود: تاکنون ۱۰ هزار قلم شیء مربوط به صنعت نفت از مناطق مختلف کشور شناسایی و جمعآوری و به گنجینههای موزه صنعت نفت در شهرهای آبادان، اهواز، کرمانشاه، تهران و کرمان تحویل امنای اموال شده است.
نعمتالهی درباره اسناد شناساییشده در صنعت نفت توضیح داد: تاکنون ۲۵ میلیون برگ سند تاریخی از صنعت نفت جمعآوری و شناسایی شده که این تعداد تنها ذرهای از اقیانوس اسنادی است که بخشی از آنها در گذشته امحاء شده است.
مدیر موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت تأکید کرد: به جز اسناد مربوط به قراردادهای نفتی که جنبه حقوقی دارند، بقیه اسناد در سالهای گذشته امحاء شده و از بین رفته است.
وی در ادامه به راهاندازی مرکز اسناد صنعت نفت در شهر ری اشاره کرد و افزود: در این مرکز کمیتههایی تخصصی وظیفه شناسایی و مرمت اسناد را به عهده دارند، ضمن آنکه مقرر شده است بهزودی این اسناد به جز اسناد شخصی روی نرمافزارهای مربوط به اسناد بارگذاری شود تا مورد استفاده مخاطبان، پژوهشگران، استادان و دانشجویان قرار گیرد.
نعمتالهی با بیان اینکه مرمت، بازسازی و حفظ آثار از جمله مواردی است که روی ابنیه تاریخی صنعت نفت صورت میگیرد، تصریح کرد: تاکنون ۳۰ موقعیت مکانی نفتی برای تبدیل به موزه صنعت نفت در کشور شناسایی شده که از این تعداد چهار موقعیت به موزه تبدیل شده و به بهرهبرداری رسیده است و مابقی این ابنیه در حال آماده شدن است. ضمن آنکه در تلاش برای راهاندازی موزه نفتسوزهای کرمان تا پایان سال هستیم.
نعمتالهی با بیان اینکه موزههای صنعت نفت بهصورت موضوعی در کشور راهاندازی میشود، تصریح کرد: در مشهد مقدس موزه پخش فرآوردههای نفتی، در کرمان موزه نفتسوزها و در غرب کشور موزه حلبسازی و حلبپرکنی کرمانشاه را راهاندازی خواهیم کرد. در شهر آبادان مقرر شد در ابتدا پنج نقطه و در دومین گام ۱۵ نقطه و در سومین فاز، کل شهر با عنوان شهرموزه، در هر مکانی که مربوط به صنعت نفت میشود به موزه تبدیل شود.
مدیر موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت با بیان اینکه در آبادان تاکنون دو موزه به نامهای بنزینخانه و کارآموزان افتتاح شده است، درباره موزه بنزینخانه آبادان، گفت: این موزه در محل یکی از نخستین جایگاههای سوخت این شهر راهاندازی شد و در سال ۹۵ به بهرهبرداری رسید. این جایگاه در سال ۱۳۰۶ هجری شمسی، برای توزیع و فروش نفت سفید در مرکز شهر آبادان احداث و با گذشت زمان و با ورود اتومبیل، این جایگاه به پمپ بنزین تبدیل شد.
نعمتالهی درباره موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان توضیح داد: این موزه در محل آموزشگاه کارآموزان با هدف حفظ و احیای این مکان تاریخی، تجهیزات، دستگاههای قدیمی و به جای مانده و همچنین معرفی نقش و جایگاه آموزش در صنعت نفت در سال ۹۷ افتتاح شد. این آموزشگاه در سال ۱۳۱۲ فعالیت خود را بهعنوان اولین مرکز آموزش مدرن قبل از استخدام نیروی انسانی موردنیاز صنعت نفت آغاز کرده بود.
وی افزود: در مسجدسلیمان نیز در گام اول پنج نقطه برای تأسیس موزه در نظر گرفته شده است که چاه شماره یک، چشمههای نفتی سیبرنج، نیروگاه تمبی، کارخانه تقطیر و گوگردسازی بیبییان و کارخانه تقطیر نمره ۹ این نقاط را تشکیل میدهند و در اولویت راهاندازی برای موزههای نفت قرار دارند. در مرحله دوم ۱۰ موزه و در مرحله سوم کل شهر مسجدسلیمان به شهرموزه تبدیل میشود، همچنین در این شهر، یک سایتموزه به وسعت شش هکتار احداث خواهد شد.
مدیر موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت به راهاندازی چهار موزه صنعت نفت تاکنون در شهرهای سبزوار، تهران و آبادان (دو موزه) اشاره کرد و در خصوص راهاندازی موزه نفتسوزها در کرمان توضیح داد: این موزه در عمارتی تاریخی واقع در باغی به نام «باغ آقا» در محله «زریسف» که در قدیم دارای آب فراوان و بسیار خوش آب و هوا بود، قرار دارد. عمارت «باغ آقا» در زمان سید ابوالحسنخان بیگلربیگی حاکم کرمان در سالهای (۱۱۹۵- ۱۲۰۶ هجری) دوره حکومت زندیه ساخته شد و سپس محل استقرار کنسولگری انگلیس، پلیس جنوب و… شد. در این موزه انواع تجهیزات و ابزارآلات نفتسوز به نمایش درخواهد آمد.
وی افزود: وسایل نفتسوزی که در گذشته استفاده میشدند و اکنون دیگر کاربردی ندارند در این موزه در معرض دید عموم قرار میگیرد که بسیار میتواند برای بازدیدکنندگان جذاب باشد.
نعمتالهی توضیح داد: در تهران نیز راهاندازی دو موزه در دستور کار بود که یک موزه آن با عنوان موزه پمپ بنزین دروازه دولت به بهرهبرداری رسید و دیگر موزه این شهر که موزه علوم و فنون صنعت نفت است و هویت اصلی صنعت نفت را با تکنولوژی روز نشان میدهد به بهرهبرداری خواهد رسید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.