قابلیت افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت میدان آزادگان

قابلیت افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت میدان آزادگان  مطالعات و غربالگری‌های انجام‌شده از سوی انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران روی میدان آزادگان، از وجود قابلیت افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت این میدان مشترک با اجرای روش‌های ازدیاد برداشت نفت حکایت دارد. به گزارش مناقصه‌‌مزایده به نقل از وزارت نفت، حجت نوروزی، رئیس پژوهش و فناوری […]

قابلیت افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت میدان آزادگان

 مطالعات و غربالگری‌های انجام‌شده از سوی انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران روی میدان آزادگان، از وجود قابلیت افزایش ۱۰ درصدی ضریب بازیافت این میدان مشترک با اجرای روش‌های ازدیاد برداشت نفت حکایت دارد.

به گزارش مناقصه‌‌مزایده به نقل از وزارت نفت، حجت نوروزی، رئیس پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به تشریح آخرین وضع پروژه توسعه فناورانه میدان آزادگان که قرارداد آن بین شرکت ملی نفت ایران و دانشگاه تهران منعقد شده است، پرداخت و گفت: با توجه به غربالگری صورت‌گرفته از سوی انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران، اولویت تزریق در مخازن سروک، کژدمی، گدوان و فهلیان به ترتیب براساس تزریق آب، تزریق تناوبی آب و گاز و تزریق گاز امتزاجی به دست آمده است که در صورت اجرا، قابلیت افزایش ضریب بازیافت به میزان حدود ۱۰ درصد بیش از تخلیه طبیعی فراهم خواهد شد.

  وی از ایجاد نخستین بانک جامع و یکپارچه اطلاعات میدان مشترک نفتی آزاگان (آزادگان جنوبی و آزادگان شمالی) در سایه تعامل تنگاتنگ شرکت متن و دانشگاه تهران نیز خبر داد و افزود: اجرای این پروژه از زمان آغاز در سال ۹۴ تاکنون، دستاوردهای زیادی به همراه داشته است که از جمله آن می‌توان به ایجاد بانک اطلاعات یکپارچه آزادگان جنوبی و آزادگان شمالی در چهار مخزن سروک، کژدمی، گدوان و فهلیان اشاره کرد. به این منظور، بیش از دو ترابایت داده از طرح توسعه آزادگان جنوبی و آزادگان شمالی در اختیار انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران قرار گرفت و نخستین بانک اطلاعات با قابلیت دسترسی سریع به داده‌های چاه‌ها و مخازن مختلف میدان آزادگان ایجاد شد.

  نوروزی با اشاره به شناسایی و تدوین نقشه ناهمگونی تخلخل و تراوایی لایه‌های مختلف میدان آزادگان در این پروژه، عنوان کرد: این اقدام، کاهش حفر چاه‌های خشک و کم‌بازده را به دنبال داشته، به‌طوری که براساس مدل‌های یکپارچه ساخته‌شده از سوی دانشگاه، جانمایی چاه‌های پیشنهادی با توجه به توزیع مشخصات مخزنی بهینه‌سازی شده است.

سبک‌سازی (افزایش API) و کاهش گرانروی نفت نیمه‌سنگین لایه سروک و کاهش پتانسیل ته‌نشست آسفالتین نفت سبک لایه فهلیان به کمک فرمولاسیون مواد شیمیایی نانوپایه مختص هر مخزن، دیگر دستاورد اجرای طرح توسعه فناورانه میدان آزادگان است که نوروزی به آن اشاره کرد و گفت: با توجه به مشکلات تولید چاه‌های سروک به دلیل سنگینی نفت این لایه و چاه‌های فهلیان به دلیل رسوب آسفالتین در ستون چاه و تأسیسات، انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران اقدام به تهیه فرمولاسیون و ساخت مواد شیمیایی نانوپایه کرده که به نحو مؤثری به سبک‌سازی و کاهش گرانروی نفت سروک و نیز کنترل و کاهش رسوبات آسفالتین نفت فهلیان در مقیاس ازمایشگاهی منجر شده است. در مرحله بعد، ارزیابی عملکرد میدانی این مواد انجام می‌شود که می‌تواند اثر قابل‌توجهی بر بهبود نرخ تولید چاه‌های سروک و کاهش بسته شدن چاه‌های فهلیان داشته باشد.