سیکل تکرار در اکوسیستم استارت‌آپی ایران

سیکل تکرار در اکوسیستم استارت‌آپی ایران دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی‌و فناوری ریاست‌جمهوری با بیان اینکه در اکوسیستم استارت‌آپی ایران یک سیکل تکراری در حال وقوع است، گفت: این امر موجب از بین رفتن ایده‌ها و سرمایه‌گذاری‌های جدید در این اکوسیستم می‌شود. مهدی محمدی در گفت‌وگو با ایرنا، افزود: متأسفانه […]

سیکل تکرار در اکوسیستم استارت‌آپی ایران

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی‌و فناوری ریاستجمهوری با بیان اینکه در اکوسیستم استارت‌آپی ایران یک سیکل تکراری در حال وقوع است، گفت: این امر موجب از بین رفتن ایده‌ها و سرمایه‌گذاری‌های جدید در این اکوسیستم می‌شود.

مهدی محمدی در گفت‌وگو با ایرنا، افزود: متأسفانه در اکوسیستم استارت‌آپی ایران همه دوست دارند که یک بیزینس‌مدل (الگوی کسب‌وکار) موفق را تکرار کنند، بنابراین یک سیکل تکراری در این اکوسیستم در حال شکل‌گیری است.

وی بیان کرد: در این جریان یک سری استارت‌آپ‌های کوچک ایده‌پردازی می‌کنند اما چون ایده‌ها و بیزینس مدلشان تکراری است و از سویی انحصار آن در بیزینس‌مدل‌های اولیه شکل گرفته، نمی‌توانند موفق باشند.

محمدی ادامه داد: به همین خاطر این سیکل تکراری باعث می‌شود که اولا ایده‌های جدید از بین برود و به تبع آن افرادی که صاحب ایده هستند سرخورده شوند، دوم سرمایه‌گذاری‌های جدید نیز از بین بروند و افراد، جرأت سرمایه‌گذاری مجدد پیدا نکنند و سوم اینکه عمق تکنولوژی در اکوسیستم ما کاهش پیدا کند.

وی یادآور شد: دلیل این امر نیز این است که همه بر سرویس و خدمات، متمرکز شده‌اند نه بر توسعه تکنولوژی که می‌تواند عمق دانشی و تکنولوژیک و پایداری و مزیت رقابتی را برای استارت‌آپ‌های ما ایجاد کند.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی افزود: سؤال اصلی این است که آیا مسیر فعلی که برای این اکوسیستم شکل گرفته، درست است یا نه، اگر جواب منفی است و ما باید به سمت متنوع کردن اکوسیستم و کمک به شکل‌گیری استارت‌آپ‌های فناوری‌محور برویم حالا مکانیزم‌ها و نوع مداخلاتی که باید دولت انجام دهد چیست؟ آیا دولت باید مداخله کند یا خیر، در پاسخ به این سؤال باید گفت که دولت باید در این امر مداخله کند ولی نوع مداخلات دولت در این امر هنوز مبهم است، اینکه چه نوع مداخلاتی و در چه بخشی‌هایی از جمله رگولاتوری، حمایت مالی، حمایت زیرساختی، حمایت‌های توانمندازی دانشگاه و مراکز تحقیقاتی باشد مشخص نیست.

به باور وی، این امر به این دلیل مبهم است که شکل‌گیری استارت‌آپ‌ها و فعالیت آنها در زمره فناوری‌های جدیدی قرار می‌گیرد که در کشور ما شکل گرفته و هنوز جای کار دارد.