VPN قانونی و اندروید ایرانی؛ بی‌سرانجام و پرهیاهو !

VPN قانونی و اندروید ایرانی؛ بی‌سرانجام و پرهیاهو ! دو مبحث جنجالی که تابستان امسال در عرصه فناوری اطلاعات مطرح شد اما هنوز آن‌طور که باید درباره آن اطلاع‌رسانی نشده، Vpn قانونی و اندروید ایرانی است؛ خبرهایی که جنجال زیادی را برپا کردند اما پیگیری چگونگی روند رشدشان معمولاً نتیجه‌ای به دنبال ندارد. به گزارش […]

VPN قانونی و اندروید ایرانی؛ بی‌سرانجام و پرهیاهو !

دو مبحث جنجالی که تابستان امسال در عرصه فناوری اطلاعات مطرح شد اما هنوز آن‌طور که باید درباره آن اطلاع‌رسانی نشده، Vpn قانونی و اندروید ایرانی است؛ خبرهایی که جنجال زیادی را برپا کردند اما پیگیری چگونگی روند رشدشان معمولاً نتیجه‌ای به دنبال ندارد.

به گزارش ایرنا ؛ تمام طرح‌هایی که یک روز به نتیجه می‌رسند، معمولاً از ایده شکل می‌گیرند و پس از پخته شدن و یافتن راهکارهای مناسب به مرحله اجرا می‌رسند. برای این مهم مسیری طی می‌شود که بسته به نوع ایده و سختی یا راحتی اجرایی شدن آن، می‌تواند طولانی یا کوتاه‌مدت باشد.

گاهی طرحی در مدت یک هفته‌ و به شکل ضربتی اجرا می‌شود، گاهی طرح‌ها صرفاً در مرحله اطلاع‌رسانی با سرعت پیش می‌روند اما در مرحله اجرا نه تنها هیچ سرعتی وجود ندارد، بلکه بن‌بست‌هایی که ممکن است در مسیر توسعه طرح شکل گرفته باشد، از سوی هیچ‌کسی مطرح نمی‌شود.

گذشته از این، پیگیری روند اجرایی شدن طرح و ایده مسأله‌ای است که گاهی اوقات به بن‌بست‌های عجیبی کشیده می‌شود. یعنی همان فرد مسؤولی که خبری را اعلام کرده، از این که طرح در کدام مرحله است و به چه نتیجه‌ای خواهد رسید کاملاً اظهار بی‌اطلاعی می‌کند یا به شکلی که اتفاقاً شیوع آن بیشتر است، روندش را روبه رشد اعلام می‌کند؛ روندی که هر چند هفته یک‌بار هم سراغش را بگیرید مدام یا «رو به رشد است» یا «خبرهای مربوط به آن را اطلاع‌رسانی خواهند کرد.»

اعلام خبر اجرایی شدن یک طرح در آینده، معمولاً با استقبال روبه‌رو می‌شود خصوصاً زمانی که این طرح‌ها مقداری جذاب و جنجالی باشند. اما برای پیگیری همان بسته جنجالی که خبرش مدام این طرف و آن طرف منتشر شده، یا به بن‌بست می‌خوری یا اگر شانس یار باشد، مصاحبه‌ای می‌کنی که هیچ‌وقت تأیید انتشارش به دستت نمی‌رسد.

اندروید ایرانی و vpn قانونی از جمله مواردی است که در چند ماه اخیر در حوزه فناوری اطلاعات به آن تأکید شده اما برای پیگیری خبر کسی صحبت نمی‌کند. نه مقام مسؤولی و نه کارشناسی. جدا از این که هر کدام از این طرح‌ها ممکن است جای انتقاد داشته باشند اما مطرح شدن و در مقابل بی‌نتیجه ماندنش ذهن‌ها را درگیر می‌کند.

Vpn قانونی

ماجرای ارائه Vpn قانونی زمانی مطرح شد که پای تجارت چند صد میلیاردی از فروش vpn به میان آمد. پس از آن روز ۲۰ آبان، رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در حاشیه یک نشست خبری اعلام کرد که به زودی vpn به صورت کاملاً قانونی ارائه خواهد شد.

پس از اعلام این خبر زمانی که در نمایشگاه تلکام (با گذشت یک ماه) سراغ vpn قانونی و اپراتورهایی که قرار است این خدمت را ارائه بدهند گرفتیم، سیدابوالحسن فیروزآبادی گفت: ما در این ماجرا فقط ناظر هستیم و اطلاعی درباره‌اش نداریم.

معاون فضای مجازی دادستان کل کشور نیز تقریباً با نظری مشابه، در این خصوص پاسخی نداد. در کنار این دو مسؤول، وزیر ارتباطات نیز از ارائه Vpn قانونی اظهار بی‌اطلاعی کرد. در حالی که زمان اعلام خبر شکل‌گیری اپراتورهای رسمی‌ارائه Vpn قانونی جزییاتی منتشر شده بود.

فیروزآبادی در جمع خبرنگاران گفته بود: پیشنهادات لازم در این خصوص به کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه داده شده و در حال تهیه آیین‌نامه و دستورالعمل این کار هستیم. ما دوست داشتیم این آیین‌نامه طی دو یا سه ماه قبل آماده می‌شد اما متأسفانه جلسات کارگروه دیر به دیر تشکیل می‌شود و این مسأله موجب کندی در تصمیم‌گیری می‌شود اما امیدواریم در اسرع وقت به نتیجه برسیم.

دبیر شورای‌عالی فضای مجازی در خصوص ارائه و فروش vpn قانونی در کشور گفت: این بحث از گذشته در شورای‌عالی فضای مجازی مطرح بوده اما اجرایی نشده است. امیدواریم با توجه به این که هم‌اکنون اقتصاد vpn اقتصاد بزرگی شده است با مسؤولیت‌پذیری دادستانی و وزارت ارتباطات، شاهد شکل‌گیری اپراتورهای vpn رسمی‌در کشور باشیم.

اندروید ایرانی؟

اندروید ایرانی قرار بود اوایل امسال رونمایی شود. ۱۶ تیر امسال محمدجواد آذری‌جهرمی‌در توئیتر خود با کنایه به تحریم کاربران ایرانی از سوی گوگل نوشت: «سال‌ها قبل، در محله‌مان، کاسبی بود که تنها بقالی محل بود، روزهایی بی‌دلیل لجش می‌گرفت و همسایه‌ها را در فهرست سیاه فروش می‌گذاشت، بالاخره همسایه دیگری هم یک مغازه زد و فهرست سیاه‌، عملاً پَر! بنده خدا، دیگه هر وقت لجش می‌گرفت، با پسرش دعوا می‌کرد.»

وزیر ارتباطات به این نکته اشاره کرد که گوگل امکان حذف سیستم عامل تولید داخل را ندارد. برای اطمینان بیشتر کاربران، یک گوشی توسط شرکت جی‌ال‌ایکس تولید شده که این سیستم عامل را پشتیبانی می‌کند و این اطمینان را به کاربران ایرانی می‌دهد که اپلیکیشن‌های مربوط به کسب‌وکارهای خود را بدون نگرانی از تحریم‌های آمریکا در بستری امن منتشر کنند.» پس از اعلام این خبر، برای پیگیری قرار شد با نصرا… جهانگرد، معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات در آن زمان صحبت کنیم. فردی که پیش از این نیز طراحی اندروید ایرانی به معاونت وی سپرده شده بود.

در آن زمان با استعفای جهانگرد، پیگیری‌ها برای صحبت با او به نتیجه نرسید. سرنخ نخ دیگری که وجود داشت همکاری نخبگان دانشگاهی برای همکاری در این پروژه بود که آن هم نتیجه‌ای در بر نداشت. تمام سرنخ‌ها به معاون تازه وزیر ارتباطات در معاون فناوری و نوآوری رسید او اعلام کرد: اکنون اولین نسخه‌های این سیستم‌عامل در اختیار همه شرکت‌های فعال و داوطلب زیست بوم قرار گرفته است تا تست‌های لازم را انجام دهند. مشکلات موجود با حضور شرکت‌های فعال و استارت‌آپ‌های نرم‌افزاری بررسی و در نسخه‌های بعدی مرتفع شده است. امروز شرکت جی‌ال‌ایکس نسخه‌هایی از اندروید ایرانی را در گوشی‌های تولیدی به کار گرفته و در حال فروش به مشتریان است.»

با گذشت بیش از شش ماه هنوز نمی‌دانیم اندروید ایرانی در چه مرحله‌ای است. اصلاً چیزی تحت این عنوان ساخته شده؟ امکان ساخته شدنش وجود دارد؟ این سیستم عاملی که اعلام شد روی برخی گوشی‌های ایرانی «ران» شده، همان سیستم عامل تماما بومی‌ایرانی است یا نسخه‌ای دستکاری شده از اندروید؟

پیگیری روند توسعه مواردی از این دست، باعث می‌شود که آن‌ها در حد «اعلام» باقی نمانند و جزییات بیشتری از پروژه و روندی که در حال طی شدن است، به گوش برسد.