حال ناخوش شیرین ترین دریاچه ایران دریاچه پریشان واقع در شهرستان کازرون در جنوب غربی شیراز که به عنوان شیرینترین دریاچه ایران محسوب میشود، این روزها بر اثر قهر طبیعت و دست انسان تخریبگر محیطزیست حال و روز خوشی ندارد و در حقیقت پریشان و مضطرب است. به گزارش ایرنا، حفر چاههای کشاورزی پرشمار در […]
حال ناخوش شیرین ترین دریاچه ایران
دریاچه پریشان واقع در شهرستان کازرون در جنوب غربی شیراز که به عنوان شیرینترین دریاچه ایران محسوب میشود، این روزها بر اثر قهر طبیعت و دست انسان تخریبگر محیطزیست حال و روز خوشی ندارد و در حقیقت پریشان و مضطرب است.
به گزارش ایرنا، حفر چاههای کشاورزی پرشمار در اطراف آن، این تالاب را به آبکشی با سوراخهای غیراستاندارد تبدیل کرده طوری که با کوچکترین تلنگری به خودسوزی میافتد.
این تالاب که در سال ۵۵در کنوانسیون رامسر به عنوان تالاب ملی ثبت شده و زمانی در سایه سار نیزارهای سر مانند خود در سالهای پرآبی مأوای گونههای مختلف جانوری، پرندگان و ماهیها بود در حال حاضر در غم هجران از دست دادن حیات وحش به حالت احتضار درآمده و میرود که بعد از خودسوزی به مرکز ریزگردهای جنوب فارس تبدیل شود.
استمرار خشکسالی ۹ساله در فارس دامن پریشان را نیز گرفته و چند بار از سال گذشته تاکنون دچار آتشسوزی شده و زخم کهنه دیگری بر پیکر نحیف این دریاچه خشکیده وارد آورده است.
حمیدرضا گرامی، فرماندار کازرون در این ارتباط گفت: گرچه آتشسوزی اخیر در تالاب پریشان با تلاش نیروهای امدادی و مردمی مهار شد ولی به علت خشکسالی و نبود رطوبت زمین، هرازگاهی شاهد خودسوزی دوباره آن هستیم.
گرامی در خصوص راهکار جلوگیری از ادامه آتشسوزی در این تالاب گفت: هر چند نیروهای امدادی و مردم با مهار آتشسوزیها به یاری بقای این دریاچه آمدهاند ولی راهکار جلوگیری همیشگی از آتشسوزی تالاب وارد کردن آب به داخل تالاب است که از طریق سد نرگسی در دست اقدام میباشد.
فرماندار ادامه داد: یک خط انتقال آب از سد نرگسی به طول ۲۸ کیلومتر که سالیانه ۱۰ میلیون متر مکعب آب از این سد به تالاب منتقل میکند در نظر گرفته شده است که منتظر واگذاری به پیمانکار است و با تأکید رییسجمهوری و معاون رییسجمهور و استاندار فارس این طرح با سرعت در حال انجام است.
فرماندار کازرون گفت: پیشنهاد دادهایم چاههای غیرمجاز و مجاز و اراضی اطراف تالاب خریداری شود که این موضوع در سال گذشته به دلیل کمبود اعتبار محقق نشد و امیدواریم که امسال این طرح اجرایی شود.
وی گفت چون پوشش گیاهی در تالاب خشک است با یک جرقه این آتشسوزی شروع میشود و مهار آن به دلیل عمق پوشش گیاهی منطقه به خودسوزی تبدیل میشود.
گفت: بخشی از آتشسوزیهای تالاب بینالمللی پریشان کازرون با استفاده از امکاناتی که در این شهرستان وجود دارد مهار شده است و امیدواریم این آتش تا چند ساعت آینده به صورت کامل مهار شود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان فارس گفت: چون دریاچه پریشان از دریاچههای آب شیرین است، گیاهانی در آن رشد کرده است و برخی از این گونههای گیاهی پس از خشک شدن دریاچه آنها نیز خشک شدهاند.
حمزه ولوی، اظهار کرد: بخشی از گیاهان خشک شده در این تالاب به دلایل مختلف و یا به صورت سهوی از سوی گردشگران و یا بعضاً به صورت عمدی آتش گرفته است و به دلیل وزش باد مهار این آتش از کنترل خارج شده است.
مدیر کل حفاظت محیطزیست استان فارس با بیان اینکه ما هیچ اعتباری برای کنترل آتش در مناطقزیستمحیطی نداریم بیان داشت: اندک اعتبارات جاری که به ما تعلق میگیرد باید صرف مهار آتشسوزیهای گستردهای شود که معمولاً هر سال در فصول گرم سال با آن مواجه هستیم، محیطزیست با نیروهای محدود و امکانات کم و خودروهای فرسوده و فاقد هر گونه اعتبارات برای مهار آتشسوزی و تجهیز نیروها با دست خالی باید همه این آتشسوزیها را مهار کند و این شدنی نیست.
وی با بیان اینکه برخی از آتشسوزیها از اهمیت چندانی برخوردار نیست، گفت: قطعاً آتشسوزی در عرصهای جنگلی و رویشگاه گیاهان کمیاب مهم است و باید به سرعت مهار شود اما متأسفانه برخی از کسانی که به تازگی دوستدار محیطزیست شدهاند و در این زمینه فقط شعار میدهند هر نوع آتشسوزی را مهیب و ویرانگر توصیف میکنند.
ولوی گفت: برخی از مناطق علفی خواه ناخواه با کمترین جرقهای آتش میگیرد و مهار لحظهای آن میسر نیست، فرسوده و مستهلک کردن نیروها برای مهار این آتشسوزیها توجیه ندارد، این موارد را باید به همه علاقهمندان به محیطزیست گوشزد کنیم.
ولوی افزود: سطوح دریاچه پریشان پوشیده از انواع علفهای خشک است که در سالهای کم آبی مقدار خشکی آن بیشتر میشود ضمن آنکه سطح این دریاچه دارای خاک نرم و سست است و با عبور افراد و خودروها همگان در خاک و گل گیر میکنند بنابراین حرکت در سطوح دریاچه بسیار مشکل و سخت است و مهار آتش را دوچندان سخت میکند، این موارد باعث میشود که ما مشکلات عدیده در مهار آتشسوزیهای پریشان داشته باشم.
دریاچه فامور (پریشان) یکی از زیباترین و بزرگترین دریاچههای آب شیرین ایران و خاورمیانه است که در سالهای پر باران سطوح آن آبگیری میشود، این دریاچه در بخش جره و بالاده شهرستان کازرون در فاصله ۱۵۰ کیلومتری جنوب غرب شیراز قرار گرفته است. این دریاچه به نامهای مور، پریشان و فامور نیز شناخته شده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.