دستورالعمل اجرایی معاملات قرارداد سلف موازی استاندارد نفت و فراورده‌های نفتی در بورس کالای ایران-۲

دستورالعمل اجرایی معاملات قرارداد سلف موازی استاندارد نفت و فراورده‌های نفتی در بورس کالای ایران-۲ مصوب مورخ۱۴/۱۲/۸۹ هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مشتمل بر۴۵ ماده و ۲۴ تبصره ماده ۱۱- ساعات و روزهای انجام معامله قرارداد سلف موازی استاندارد و مدت هریک از مراحل جلسه معاملات توسط هیأت مدیره بورس تعیین و اعلام […]

دستورالعمل اجرایی معاملات قرارداد سلف موازی استاندارد نفت و فراورده‌های نفتی در بورس کالای ایران-۲

مصوب مورخ۱۴/۱۲/۸۹ هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مشتمل بر۴۵ ماده و ۲۴ تبصره

ماده ۱۱- ساعات و روزهای انجام معامله قرارداد سلف موازی استاندارد و مدت هریک از مراحل جلسه معاملات توسط هیأت مدیره بورس تعیین و اعلام می‌شود.

تبصره ۱: تغییرات ساعات و روزهای معامله حداقل ۳ روز کاری قبل از اعمال، باید به اطلاع عموم برسد.

تبصره ۲: در صورت تغییر اضطراری ساعت شروع، خاتمه یا طول مدت جلسه رسمی معاملاتی در اثر اشکالات فنی، بورس باید تغییرات را قبل از اعمال، از طریق سایت رسمی خود اعلام و مستندات مربوط به دلایل بروز شرایط اضطراری را در سوابق خود نگهداری نماید و حسب درخواست، مستندات را به سازمان ارایه كند.

ماده ۱۲- اجرای سفارشات براساس اولویت قیمت و در صورت تساوی قیمت‌ها براساس اولویت زمانی ورود سفارش به سامانه معاملاتی خواهد بود.

تبصره: هیات مدیره بورس می تواند علاوه بر اولویت های مذکور در این ماده، اولویت های دیگری را حسب مورد جهت تصویب به سازمان پیشنهاد كند. این تغییرات حداقل ۳ روز کاری قبل از اعمال، باید به اطلاع عموم برسد.

ماده۱۳- کلیه معاملات قرارداد سلف موازی استاندارد به صورت رقابتی و در جلسه رسمی معاملات انجام می‌شود. در موارد خاص انجام معاملات خارج از جلسه رسمی معاملات صرفاً با مصوبه هیأت مدیره سازمان امکان پذیر است.

ماده ۱۴- در خصوص مراحل انجام معامله قرارداد سلف موازی استاندارد، مفاد ماده ۱۹ دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالای ایران (مصوب شورای عالی بورس) مجری است.

ماده ۱۵- بورس حداکثر دو ساعت پس از پایان جلسه معاملات روزانه، قیمت پایانی معاملات را به شرح زیر تعیین و از طریق سایت رسمی خود منتشر می‌كند.

الف) درصورت انجام معامله طی آن جلسه معاملات، میانگین وزنی معاملات انجام شده به عنوان قیمت پایانی آن روز تعیین می‌شود.

ب) درصورت عدم انجام معامله طی آن جلسه معاملات، قیمت پایانی براساس روش محاسبه قیمت تئوریک مصوب هيأت پذیرش تعیین می‌شود.

ماده ۱۶- تغییر دامنه نوسان قیمت و سقف حجم هر سفارش در طول دوره معاملاتی قرارداد سلف موازی استاندارد با پیشنهاد بورس و پس از تصویب هیأت پذیرش امکان پذیر می‌باشد. این تغییرات حداقل ۳ روز کاری قبل از اعمال، باید به اطلاع عموم برسد.

ماده ۱۷- در صورت وجود اطلاعات یا وقوع شرایط اضطراری که تأثیر با اهمیتی بر قیمت قرارداد سلف موازی استاندارد و یا تصمیم سرمایه‌گذاران دارد، بورس می‌تواند معاملات را حداکثر به‌ مدت یک جلسه معاملاتی متوقف كرده و موضوع را جهت رفع موارد توقف پیگیری كند.

تبصره: توقف معاملات بیش از یک جلسه معاملاتی با موافقت سازمان امکان‌پذیر می‌باشد.

ماده ۱۸- در صورت وقوع موارد موضوع ماده ۱۷ این دستورالعمل، مدیرعامل بورس معاملات مبتنی یا متأثر از این موارد را تشخیص داده و عدم تحقق آن را اعلام می‌كند.

ماده ۱۹- در صورتی که کارگزار خریدار یا فروشنده نسبت به معاملات انجام‌شده معترض باشند باید اعتراض خود را با ذکر دلایل برای رسیدگی تا ۲ ساعت قبل از شروع جلسه معاملاتی روز بعد به بورس اعلام كنند. تصمیم بورس در این خصوص لازم‌الاجراست.

ماده ۲۰- بورس گزارش آماری معاملات بازار را طبق ضوابط سازمان منتشر می‌کند.

ماده ۲۱- در صورتی‌که ظن استفاده از اطلاعات نهايی یا دستکاری قیمت در معاملات وجود داشته باشد و یا تغییرات غیرعادی قیمت مشاهده شود، سازمان می‌تواند دستور توقف نماد معاملاتی قرارداد سلف موازی استاندارد را صادر كند. در این حالت بورس باید بلافاصله اقدام به توقف نماد معاملاتی مربوطه نموده و تا رفع دلایل توقف نماد، موضوع را پیگیری كند. بازگشایی مجدد نماد با موافقت سازمان امکان‌پذیر خواهد بود.

 

ماده ۲۲- برای کلیه خریدارانی که اقدام به خرید قرارداد سلف موازی استاندارد نموده‌اند، گواهی سلف موازی استاندارد صادر می‌شود.