کلاهبرداری در معاملات خودرو

برای شکایت از شخصی که خودرو رنگ شده یا کیلومتر دستکاری شده را فروخته، به کجا مراجعه کنیم؟ کلاهبرداری در معاملات خودرو شاید برای برخی از خریداران این اتفاق افتاده باشد که پس از معامله متوجه معایبی مانند رنگ‌شدگی، تعویض ارکان اصلی، چپی بودن و یا کم کردن کیلومتر خودرو شوند؛ در این موقعیت روش […]

برای شکایت از شخصی که خودرو رنگ شده یا کیلومتر دستکاری شده را فروخته، به کجا مراجعه کنیم؟

کلاهبرداری در معاملات خودرو

شاید برای برخی از خریداران این اتفاق افتاده باشد که پس از معامله متوجه معایبی مانند رنگ‌شدگی، تعویض ارکان اصلی، چپی بودن و یا کم کردن کیلومتر خودرو شوند؛ در این موقعیت روش پیگیری حقوقی چگونه است؟

در انجام معاملات گاهی یکی از طرفین اعمال فریبنده و نیرنگآمیز انجام می‌دهد تا موفق به فروش کالای معیوب خود شود. در این حالت خریدار می‌تواند پس از انجام معامله و آگاهی از عیوب کالای خریداری شده به استناد ماده ۴۳۸ و ۴۳۹ قانون مدنی نسبت به فسخ قرارداد اقدام نماید.

ماده ۴۳۸ قانون مدنی این‌گونه تعریف شده است: «تدلیس عبارت است از عملیاتی که موجب فریب طرف معامله شود»؛ حقوقدانان نیز آن را بدین شکل تعریف کرده‌اند که تدلیس نیرنگی نامتعارف است که از سوی یکی از دو طرف معامله، یا با آگاهی و دستیاری او، به‌منظور گمراه ساختن طرف دیگر به‌کار می‌رود و او را به معامله‌ای برمی‌انگیزد که در صورت آگاه بودن از واقع به آن رضا نمی‌داد؛ به عبارت دیگر اگر طرف معامله می‌دانست که به‌طور مثال مورد معامله دارای این حُسن نبوده و یا دارای این عیب است، اقدام به انجام معامله نمی‌کرد. در نتیجه برای به وقوع پیوستن تدلیس دو شرط لازم است: انجام عملیات (اعم از گفتار یا فعل) و فریب دادن.

باید توجه داشت که جهت اثربخش بودن تدلیس این شرط لازم است که عملیات فریب‌دهنده باید پیش از انجام معامله باشد تا طرف دیگر را اغوا و رغبت به انجام معامله را ایجاد کند؛ در واقع به‌جهت این رغبت طرف معامله به سرگرفتن آن رضا دهد.

حال گاهی فروشنده در متن قرارداد تمامی‌ خیارات را اسقاط می‌کند (شرط اسقاط کافه خیارات). در این حالت نیز برخی از حقوق‌دانان معتقدند تا زمانی که فردی از موارد حق خود اطلاع نداشته باشد، نمی‌تواند آن را اسقاط کند چراکه ممکن است در صورت آگاهی راضی به این موضوع نشود. اما پیشنهاد می‌شود در هنگام عقد قرارداد خیار تدلیس استثناء شود.

شایسته است قبل از انجام معامله، خودرو دقیق به رؤیت کارشناس خبره برسد اما اگر باز هم پس از خرید خودرو متوجه عیوبی مانند رنگ شدگی، تعویض ارکان اصلی، چپی بودن و یا کم کردن کیلومتر شدید بلافاصله با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ضمن ارسال اظهارنامه مراتب فسخ معامله را به فروشنده اعلام نمایید. سپس دادخواست فسخ به استناد خیار تدلیس تنظیم و مراحل بعدی شامل اخذ نظریه کارشناس و تأمین دلیل از طریق دادگاه محل خود پیگیری شود.

 

منبع: محمدعلی شبیری، کارشناس ارشد حقوق جرم و جزا خبر ماشین