بحران آب در جهان وخیم‌تر از حد تصور

  یک مطالعه نشان می‌دهد که دو سوم جمعیت جهان کمبود شدید آب را حداقل یک ماه در سال تجربه می‌کنند. به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی هلث‌دی، محققان هلندی دریافتند که کمبود شدید آب حدود ۴ میلیارد نفر از جمعیت جهان را تحث تأثیر قرار می‌دهد و تقریباً نیمی از این افراد در کشورهای […]

 

یک مطالعه نشان می‌دهد که دو سوم جمعیت جهان کمبود شدید آب را حداقل یک ماه در سال تجربه می‌کنند.

به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی هلث‌دی، محققان هلندی دریافتند که کمبود شدید آب حدود ۴ میلیارد نفر از جمعیت جهان را تحث تأثیر قرار می‌دهد و تقریباً نیمی از این افراد در کشورهای هند و چین هستند. این رقم در حالی است که تحقیقات قبلی در این زمینه به آمار ۱٫۷ تا ۳٫۱ میلیارد نفر اشاره داشت.

براساس تازه‌‌ترین تحقیق، دیگر کشورهایی که پرشماری از جمعیت آن‌ها کم آبی شدید را در دستکم بخشی از سال تجریه می‌کنند، بنگلادش، مکزیک، نیجریه، پاکستان، و آمریکا (بیش‌تر در ایالات غربی همچون کالیفرنیا و ایالات جنوبی مانند تگزاس و فلوریدا) هستند.

محققان دانشگاه توئنته Twente هلند معتقدند که افزایش تقاضا برای آب شیرین در سراسر جهان ناشی از رشد جمعیت، افزایش آبیاری کشاورزی، ارتقای استانداردهای زندگی و تغییر الگوهای مصرف است.

این محققان خاطرنشان کردند که اعمال محدودیت بر مصرف آب، افزایش بهره‌وری در مصرف آب و بهبود اشتراک منابع آب شیرین می‌تواند خطر موجود را کاهش دهد.

این مطالعه در مجله اینترنتی Science Advances منتشر شد.

حفره لایه ازن بزرگ‌تر می‌شود

دانشمندان هشدار دادند که بهار امسال با مستقیم شدن جهت تابش نور خورشید و به خاطر آلاینده‌های باقی مانده در هوا، حفره بزرگ لایه ازن در قطب شمال وسیعتر می‌شود.

به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی دیلی‌میل، در حال حاضر تصور می‌شود که سوراخ لایه ازن برفراز قطب شمال در کانادا حدود ۷۷۰ هزار مایل مربع (دو میلیون کیلومتر مربع) و یا در حدود مساحت گرینلند باشد.

اما طبق پیش‌بینی دانشمندان زیست‌محیطی، این شکاف در لایه محافظ اتمسفری زمین بهار امسال با به اصطلاح بازگشت نور خورشید به این منطقه بعد از زمستان طولانی تاریک، وسیعتر خواهد شد.

به نوشته مجله ساینس Science، پایین بودن کم سابقه دما در جو فوقانی زمین می‌تواند باعث آزادسازی مواد شیمیایی شود که لایه ازن را تخریب می‌کند.

ازن گازی متشکل از ۳ مولکول اکسیژن است که گرچه می‌تواند تهدیدی برای سلامتی انسان‌ها باشد، اما در قسمت بالایی اتمسفر، با جذب اشعه ماوراء بنفش از خورشید، از انسان محافظت می‌کند.

از سوی دیگر بدون ازن، سطح سیاره زمین در معرض سطوح خطرناک اشعه UV-B قرار خواهد گرفت که می‌تواند DNA را تکه تکه و جهش‌هایی ایجاد کند که باعث ابتلا به سرطان می‌شود.

در اواخر قرن بیستم مشخص شد که ازن توسط کلروفلوروکربن‌ها (CFCs) که اکنون استفاده از آن‌ها ممنوع شده کاهش یافته است؛ کلروفلوروکربن‌ها در حین تجزیه با ازن واکنش می‌دهند.

اندازه حفره لایه ازن برفراز کانادا در سال ۲۰۱۱ مشخص شد، اما این حفره در دوره‌های طولانی سرد، مانند زمستان قطب شمال بزرگ‌تر می‌شود.

سرما باعث می‌شود که ابرهای اسید نیتریک حاصل از منابع طبیعی، در جو متمرکز شوند و در آن‌جا با کلر در جو واکنش نشان دهند و ازن را از بین ببرند.

اگر میزان تخریب افزایش یابد، در آن صورت حفره بزرگ‌تر می‌شود.

دانشمندان هشدار می‌دهند که اگر گرداب قطبی امسال – الگوی هوای زمستانی که گردش هوای سرد در قسمت بالایی اتمسفر را به دام می‌اندازد- بیش از حد معمول ادامه یابد و به بهار برسد، با تغییر جهت تابش نور خورشید از مایل به مستقیم یک واکنش زنجیره‌ای مواد شیمیایی ایجاد می‌شود که اندازه حفره را بزرگ‌تر می‌کند.

 

مارکوس رکس، شیمیدان جوی در مؤسسه آلفرد واگنر (AWI) در پوتسدام آلمان توضیح داد که احتمالاً تا هفته آینده یک چهارم ازن قطب شمال از بین می‌رود.