BOO و BOT دو کلید اصلی جذب سرمایه‌گذار در پروژه‌های نیروگاه‌سازی

سمیه مهدوی- پس از استارت عملیاتی شدن پروسه برجام و برچیده شدن موانع سیاسی – اقتصادی از سرراه ایران کارناوال‌های مختلف بازرگانی در سطح بین‌المللی راهی کشور شده‌اند تا با استفاده از فرصت به‌وجودآمده از سفره پهن شده بهره ببرند. پرواضح است موقعیت خاص و پرطمطراق ایران به لحاظ اقتصادی انگیزه مضاعفی را برای شرکت‌های […]

سمیه مهدوی- پس از استارت عملیاتی شدن پروسه برجام و برچیده شدن موانع سیاسی – اقتصادی از سرراه ایران کارناوال‌های مختلف بازرگانی در سطح بین‌المللی راهی کشور شده‌اند تا با استفاده از فرصت به‌وجودآمده از سفره پهن شده بهره ببرند. پرواضح است موقعیت خاص و پرطمطراق ایران به لحاظ اقتصادی انگیزه مضاعفی را برای شرکت‌های خارجی ایجاد می‌کند تا سرعت خود را برای پیوستن به پروژه‌های ایرانی مضاعف کنند. در این بین طرح‌های عمرانی ناتمامی در حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان در داخل کشورمان بلاتکلیف مانده است تا با تزریق سرمایه به جریان بیفتند، بنابراین ورود سرمایه‌گذاران خارجی فرصت بسیار مغتنمی را برای تعاملات تجاری ایران و احیای پروژه‌های نیمه کاره فراهم خواهد کرد.

نیروگاه‌سازی و افزایش ظرفیت آن از جمله موضوعاتی است که در حال حاضر مشتریان خارجی زیادی پیدا کرده است. در شرایطی که سیاست وزارت نیرو بر مبنای افزایش ظرفیت‌های نیروگاهی قرار گرفته است جذب سرمایه در این زمینه آن هم به روش‌های BOO و BOT بسیار خواهان پیدا کرده است. بر این اساس بنا شده در یک بازه زمانی ۵ ساله ۲۶ هزار مگاوات نیروگاه جدید در کشور احداث شود.

پیشتر هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو با بیان این‌که ظرفیت اسمی نیروگاه‌های نصب شده کشور با ۷۴ هزار مگاوات رسیده گفت: اکنون ۲۱٫۵درصد ظرفیت نیروگاهی نصب شده کشور، بخار ۳۵ درصد، گاز ۲۵ درصد، سیکل ترکیبی و ۱۵٫۲ درصد برق آبی و بقیه نیز نیروگاه‌های اتمی، دیزلی، تجدیدپذیر و پراکنده هستند.

با توجه به آمار و ارقام ارایه شده ظرفیت نیروگاهی کشور طی ۱۰ سال گذشته ۳۷ هزار مگاوات بوده است که ۳۶ هزار مگاوات طی این مدت به ظرفیت نیروگاه‌ها اضافه شده یعنی طی مدت یک دهه دو برابر شده است.

ایران از نظر وضعیت نیروگاهی مقام اول را در خاورمیانه و چهاردهمین در سطح جهان است بنابراین طی ۱۰ سال گذشته مصرف برق از ۱۲۵ میلیارد کیلووات به ۲۲۰ میلیارد کیلووات در سال ۹۳ رسید و پیش‌بینی می‌شود که در سال جاری از ۲۳۰ میلیارد کیلووات نیز بگذرد لذا مصرف طی مدت ۱۰ سال دو برابر شده است.

فلاحتیان در این خصوص گفته بود: سیاست ما احداث نیروگاه توسط سرمایه‌گذار بخش خصوصی و خارجی به روش BOO و BOT است.

وی با بیان این‌که با توجه به مسایل اقتصادی نفت و صنعت برق و همچنین مباحث زیست‌محیطی بنا داریم که سالانه هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر احداث کنیم.

 

به گفته فلاحتیان نگاه درازمدت متخصصین این بود که ذخیره‌ساز‌ها در رتبه اول، تجدیدپذیر رتبه دوم و افزایش راندمان در رتبه بعدی قرار دارند بنابراین پیام این نظرسنجی این است که ذخیره‌ساز‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. در شرایطی که اقتصاد نفت و گاز و درآمدهای نفتی از دست می‌رود باید یک نگاه مجدد در این عرصه شکل گیرد و وظیفه سازمان مدیریت و وزارت نفت و نیرو و اقتصاد این است که اتاق فکری سامان داده و نقشه راهی برای معماری انرژی طراحی کرد.

معاون وزیر نیرو با بیان این‌که در اقتصاد کلان باید صادرات نفت و گاز و برق مدنظر قرار گیرد بیان کرده بود: وقتی قیمت گاز کاهش یافته کار اقتصادی این است که صادرات برق داشته باشیم چرا که به لحاظ پایداری شبکه و منافع سیاسی به نفع ماست زیرا ما می‌توانیم صددرصد تجهیزات نیروگاهی را در کشور تولید کنیم و حیف است که نتوانیم از این ظرفیت بهره‌برداری کنیم.

حال بسیاری از شرکت‌های اروپایی آسیایی بعد از امضای قرارداد با ایران در زمینه نیروگاه‌سازی در آستانه تزریق سرمایه و ساخت نیروگاه در خاک ایران هستند. از جمله این شرکت‌ها شرکت Shanxi Energy چین است که قرار است ۶۰۰ مگاوات نیروگاه فتوولتاییک در ایران احداث کند.

طبق مذاکرات مدیران شرکت Shanxi Energy چین با مسؤولان سازمان انرژی‌های نوی ایران مقرر شده تا این شرکت چینی برای احداث و راه‌اندازی ۶۰۰ مگاوات نیروگاه فتوولتاییک در ایران سرمایه‌گذاری کنند.

این شرکت که در سال ۲۰۰۷ ساخت یک نیروگاهی برقابی کوچک در ایران با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات را به انجام رسانده بود، اکنون قرار است نخستین نیروگاه خورشیدی را با ظرفیت ۵۰ مگاوات احداث کند و پس از آن در خصوص احداث طرح‌های دیگر در زمینه انرژی خورشیدی تا ظرفیت ۵۵۰ مگاوات در نقاط مختلف کشور، برنامه‌ریزی و اقدام کند.

 همچنین همزمان با سفر هیأت کره‌ای در اردیبهشت‌ماه سال جاری به زنجان، امکانات و زیرساخت‌های، احداث یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی برق (نیروگاه زنجان ۴) همچون خطوط فشار قوی انتقال برق و ایستگاه تزریق گاز را مورد ارزیابی و بازدید قراردادند.

براساس توافقی که بین یکی از شرکت‌های زیرمجموعه توانیر و هیوندایی کره‌جنوبی انجام شده، قرار است نیروگاه چهارم زنجان در زمینی به مساحت ۴۲ هکتار و با ظرفیت تولید ۵۰۰ مگاوات در ۲۵ کیلومتری زنجان و به‌صورت قرارداد BOO و با سرمایه‌گذاری هیوندای (HEC) احداث شود.

از سوی دیگر اخباری به گوش می‌رسید که شرکت انرژی ترکیه‌ای «یونیت اینترنشنال» با وزارت نیرو ایران برای ساخت ۷ نیروگاه گازسوز قراردادی به ارزش ۴٫۲ میلیارد دلار بسته است که بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری خارجی این شرکت در ایران در دوران پساتحریم است.

شرکت «یونیت اینترنشنال» اعلام کرد با وزارت نیروی ایران برای ساخت ۷ نیروگاه سیکل ترکیبی گازسوز قراردادی به ارزش ۴٫۲ میلیارد دلار امضا کرده است.

این نیروگاه‌ها در ۷منطقه جداگانه ایران ساخته خواهند شد و مجموعاً ظرفیت تولید بیش از ۶ هزار مگاوات نیرو دارند.

اما نیروگاه بهبهان از جمله طرح‌های دیگری است به روش BOT به بهره‌برداری می‌رسد. براین اساس مهر خبر داد واحد دوم بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی بهبهان با ظرفیت ۱۶۶ مگاوات، وارد مدار شبکه سراسری برق کشور شد تا شکاف ۳ هزار مگاواتی بین تولید و مصرف برق در روزهای پیک مصرف تابستانی کم‌تر شود.

براساس برنامه‌ریزی زمان‌بندی تعریف شده، پیش‌بینی می‌شود واحد بخار این نیروگاه سیکل ترکیبی هم با ظرفیت ۱۶۰ مگاوات تا سال آینده وارد مدار برق کشور شود که در این صورت ظرفیت کل این نیروگاه به ۴۹۲ مگاوات افزایش می‌یابد.

این نیروگاه در راستای توسعه تولید برق در جنوب کشور در قالب طرح‌های BOO و با سرمایه‌گذاری بالغ بر ۲۹۰ میلیون یورویی توسط متخصصان داخلی طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی شده است.

در شرایط فعلی راندمان این نیروگاه حدود ۴۹٫۵ درصد است و سوخت اصلی واحد‌‌ها گاز طبیعی و سوخت دوم گازوئیل پیش‌بینی شده ضمن آن‌که ظرفیت پست نیروگاه ۴۰۰ کیلوولت بوده و یک مخزن ذخیره سوخت مایع به ظرفیت ۳۳ هزار مترمکعب در محل نیروگاه احداث شده است.

نایب رییس مرکز خدمات سرمایه‌گذاری آذربایجان ‌شرقی، از ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی ۶۰۰ مگاواتی با کلاس اف توسط یک شرکت بلژیکی در جوار نیروگاه صوفیان در شمال غرب تبریز خبر داد.

 

رضا حسینی، با بیان این‌که سرمایه‌گذاری این طرح مهم اقتصادی به‌طور کامل از سوی شرکت مزبور انجام می‌شود، مجموع سرمایه‌گذاری برای ساخت این نیروگاه را ۷۰۰ میلیون دلار اعلام کرد.